ΕΛΛΑΔΑ

Αναζητείται τρόπος αποκλιμάκωσης

αναζητείται-τρόπος-αποκλιμάκωσης-427581

Τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης και λήξη της απεργίας φαίνεται να αναζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί, μετά τα σημερινά έκτροπα που σημειώθηκαν, κυρίως σε Πάτρα και Ηράκλειο, και είχαν ως αποτέλεσμα να σκληρύνει τη στάση της η κυβέρνηση και να κινητοποιηθούν οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Αυτό προκύπτει από μία ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων, ΠΟΕΙΑΤΑ, και επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Η ουσία, πάντως, είναι ότι η Ομοσπονδία λέει πως είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς σκοπιμότητες.

Οι αυτοκινητιστές που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Υποδομών, με στόχο να αποκλείσουν το υπουργείο για το επόμενο 48ωρο, μετά το «ναυάγιο» της νέας τους συνάντησης με τον υπουργό.

Τελικά, αποφασίστηκε να κλείσει μέχρι το μεσημέρι η λεωφόρος Μεσογείων -στο ύψος του υπουργείου στον Χολαργό- ενώ θα επανέλθουν νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Ο Γ.Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο και επανέλαβε ότι οι προτάσεις θα κατατεθούν στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να τεθούν σε διάλογο.

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις και τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επεμβαίνουν, όπου διαπιστώνεται ότι παρακωλύεται η κυκλοφορία.

Στην προειδοποίηση ότι εάν συνεχιστούν οι ακραίες κινητοποιήσεις θα αφαιρεθούν πινακίδες κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες ταξί απάντησαν ότι εάν συμβεί αυτό η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.

«Έχει ξεπεραστεί η υπομονή όλου του κλάδου. Η κατάσταση δεν ελέγχεται. Θα γίνουν ζημιές και δεν θα φταίμε εμείς. Ζητάμε άμεσα δημόσιο διάλογο με τον υπουργό μπροστά στις κάμερες» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, Θ.Λυμπερόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Μεταφορών απέστειλε εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες, ζητώντας την επιβολή διοικητικών κυρώσεων εις βάρος όσων παραβαίνουν το νόμο.

Η εγκύκλιος αναφέρεται στις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α’ 57) , όπως ισχύει, που προβλέπει ότι «Απαγορεύεται η κατάληψη με οποιοδήποτε μέσο και για οποιοδήποτε λόγο μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών ή κοινοτικών οδών, δια των οποίων διεξάγεται η κυκλοφορία μηχανοκίνητων και μη οχημάτων.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του ν. 292 του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, με πράξη του οικείου περιφερειάρχη, μετά από προηγούμενη ακρόαση αυτού σε βάρος του οποίου λαμβάνεται το μέτρο, ανακαλείται για ένα (1) έτος και σε περίπτωση υποτροπής, οριστικά, αν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, το δικαίωμα κυκλοφορίας αυτού ως δημόσιας χρήσης, διατασσομένης συγχρόνως της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος».

Κατόπιν αυτών, αναφέρει στην εγκύκλιό του ο κ. Ραγκούσης, και με βάση τις σχετικές αναφορές των αρμόδιων αστυνομικών αρχών σχετικά με τις παραβιάσεις από ιδιοκτήτες ταξί των εν λόγω διατάξεων, οι οποίες (αναφορές) κοινοποιούνται και σε σας, επιβάλλεται η κίνηση, κατεπειγόντως, από μέρους σας της ως άνω διαδικασίας για επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, δηλ. της αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, στην οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα κυκλοφορίας του ως τέτοιου, καθώς και της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του.

Τονίζεται ότι η τήρηση των ως άνω διατάξεων αποβλέπει, πρωτίστως, στη διασφάλιση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου εν γένει, γι’ αυτό και η εγρήγορση της Πολιτείας υπό οποιαδήποτε μορφή της, πρέπει να είναι υποδειγματική και άμεση.

«Στο πλαίσιο αυτών παρακαλείσθε και για τη διαρκή ενημέρωση του Υπουργείου μας επί των εν λόγω υποθέσεων της κατά τόπον αρμοδιότητάς σας για το συντονισμό της κοινής μας προσπάθειας προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος», καταλήγει ο υπουργός

Νωρίτερα, μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον».

Κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό με τις κινητοποιήσεις τους και είπε ότι η κυβέρνηση είναι ακόμη ανοιχτή σε διάλογο.

«Έχουν υπερβεί τα όρια» επισήμανε ο κ. Μόσιαλος και χαρακτήρισε τον κ. Λυμπερόπουλο «εν δυνάμει υφυπουργό του κ. Σαμαρά».

Εν τω μεταξύ, αντιδρώντας στις ενέργειες ιδιοκτητών ταξί, που πλήττουν τον τουρισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προετοιμάζει την κατάθεση μηνύσεων.

Κινητοποιήσεις

Οι ιδιοκτήτες ταξί συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Υποδομών και συναντήθηκαν εκ νέου με τον υπουργό Μεταφορών.

Οι αυτοκινητιστές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έκλεισαν από τις 9 το πρωί τα διόδια στο Ρίο. Κλειστή παρέμεινε και η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο ύψος των διοδίων του Αντιρρίου.

Η νέα εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών και στα δύο ρεύματα έκλεισε για πολλές ώρες και η Τροχαία διοχέτευε την κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι οι αυτοκινητιστές έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος τόσο στην παλαιά όσο και στη νέα εθνική οδό.

Ουρές χιλιομέτρων είχαν σχηματισθεί στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.

Επίσης, ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματισθεί και στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, λόγω του αποκλεισμού στον κόμβο Μολυκρίου. Έτσι, οι οδηγοί κινούνταν προς το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου, προκειμένου να περάσουν απέναντι, ενώ ανάλογη εικόνα υπήρχε και στο Ρίο, αφού ο αριθμός των φέρι μποτ που εκτελούν δρομολόγια είναι μικρός, λόγω της γέφυρας.

Τελικά, η κίνηση αποκαταστάθηκε πλήρως λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, οπότε έληξε ο αποκλεισμός της εθνικής οδών Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ρίου, καθώς και ο αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, στο ύψος του κόμβου Μολυκρίου, από ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, του Αιγίου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο Ηράκλειο, ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν και τις δύο εισόδους προς το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Στο σημείο έσπευσαν τα ΜΑΤ προκειμένου να ανοίξουν οι είσοδοι του αεροδρομίου. Σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αυτοκινητιστών με θεατές εκατοντάδες τουρίστες που έσπευδαν στο αεροδρόμιο για την πτήση τους.

Οι ιδιοκτήτες ταξί πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με καπνογόνα.

Στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτες ταξί με τις οικογένειές τους πραγματοποίησαν πορεία (πεζή) στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι αυτοκινητιστές έφθασαν έως το δημαρχείο, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα στον δήμαρχο Γ.Μπουτάρη.

Σε αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του λιμανιού στην Κέρκυρα προχώρησαν το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί. Σκοπός της κινητοποίησής τους -όπως λένε- ήταν να μην επιτρέψουν την είσοδο των τουριστικών λεωφορείων στο χώρο, ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των ημερήσιων εκδρομών.

Αργότερα οι ιδιοκτήτες απέκλεισαν επί δίωρο (1-3 το μεσημέρι) και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Η ταλαιπωρία για εκατοντάδες τουρίστες που έφτασαν με πτήσεις από το εξωτερικό, κυρίως από τη Βρετανία, ήταν μεγάλη.

Με τις αποσκευές τους στα χέρια αναγκάστηκαν να περπατήσουν έως το χώρο, έξω από το αεροδρόμιο, όπου η αστυνομία είχε υποδείξει να σταθμεύσουν τα τουριστικά λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Το απόγευμα ομάδες ιδιοκτητών ταξί θα περιφρουρήσουν τους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για «πειρατές» ταξιτζήδες.

Η κίνηση έχει αποκατασταθεί στη Ζάκυνθο και στη Χαλκίδα, όπου οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν κατάληψη στην ΔΟΥ Καλαμάτας.

Την Τρίτη ιδιοκτήτες ταξί της Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στην Τρίπολη και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ένταση επικράτησε στο γραφείο του βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκου, όταν αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί πήγε στο γραφείο του για να διαμαρτυρηθεί για τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάποιοι από τους αυτοκινητιστές πέταξαν αυγά, προξενώντας ζημιές σε κομπιούτερ και γραφεία του χώρου υποδοχής και των συνεργατών του βουλευτή. Λίγη ώρα αργότερα, η κατάσταση εκτονώθηκε.

Ο βουλευτής Σάμου δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά του ώστε να μην υποστούν αδικίες οι ιδιοκτήτες των ταξί, αλλά σημείωσε πως με τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου