ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν την απεργία οι ιδιοκτήτες ταξί

συνεχίζουν-την-απεργία-οι-ιδιοκτήτες-427894

Η απεργία συνεχίζεται κανονικά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Ευθύμιος Λυμπερόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Ραγκούση που κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα

Σε παρέμβασή του από την Αρτα, ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνεση και υπευθυνότητα για να σταματήσει η ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών ταξί.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί κάλυψε με τη στάση του τις κινητοποιήσεις που προκάλεσαν ζημιά στον τουρισμό και τώρα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «απελευθέρωση με συγκεκριμένα κριτήρια» και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί «να επιδείξουν υπευθυνότητα», να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να προσέλθουν στον διάλογο με την κυβέρνηση

Συνεχίζουν την απεργία

«Σήμερα ήρθαμε με διάθεση να βρούμε μια λύση με κεντρικούς άξονες τους όρους που μας είχαν δώσει τα μέλη μας για να σταματήσει η απεργία. Ο υπουργός έδειξε διάθεση για διάλογο χωρίς, όμως να δεσμευθεί σε τίποτα, βάζοντας μια προθεσμία διαλόγου δυσανάλογη του σοκ που έχει υποστεί ο κλάδος» δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος.

Όπως εξήγησε, οι αυτοκινητιστές έθεσαν ως όρους στον κ. Ραγκούση τη διατήρηση της πληθυσμιακής αναλογίας των ταξί επί του αριθμού των κατοίκων, τη διατήρηση των εδρών, όπως είναι σήμερα και απαίτησαν να μη παραχωρηθεί μεταφορικό έργο «στους προηγούμενους», εννοώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το προεδρείο του οποίου είχε συνάντηση με τον κ. Ραγκούση δύο ώρες νωρίτερα.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης την Πολιτεία «να πάψει να μας εκθέτει ότι υπάρχει’ μαύρο’ χρήμα στις αγοραπωλησίες αδειών» ζητώντας το νομικό ξεκαθάρισμα της διαδικασίας.

«Ο υπουργός δεν μας έδωσε καμία απάντηση. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά μέχρι να πάρουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος» είπε ο κ. Λυμπερόπουλος και κάλεσε τους συναδέλφους του να πορευθούν χωρίς ακρότητες και με σεβασμό προς τους πολίτες.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών τόνισε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα προχωρήσει κανονικά.

«Οι κανόνες θα διέπουν όλες τις πλευρές του επαγγέλματος, από την έκδοση της άδειας μέχρι την εκπαίδευση των οδηγών, καθώς και τις νέες μορφές και υπηρεσίες ταξί.»

Πάντως, το υπουργείο καλούσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να στείλουν τις προτάσεις τους, ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις δικές του προτάσεις.

Συνάντηση ΣΕΤΕ με τον Αντ.Σαμαρά

Το προεδρείο του ΣΕΤΕ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων ανέπτυξαν στον κ. Σαμαρά τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό και τις επιπτώσεις από την απεργία των οδηγών ταξί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΕΤΕ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και η αύξηση του ΦΠΑ.

Στη συνάντηση παρεβρέθησαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και η τομεάρχης Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Νέα αντιπαράθεση

κυβέρνησης και ΝΔ

Δριμύτατη επίθεση στον Γ. Ραγκούση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την απόφαση των ιδιοκτητών ταξί να συνεχίσουν την απεργία τους, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

«Καλώ τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

» Καλώ, ταυτόχρονα, τους οδηγούς ταξί να αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην κυβερνητική ανευθυνότητα και να αναστείλουν άμεσα όλες τις κινητοποιήσεις τους.»

Αμεση ήταν η απάντηση του Γιάννη Ραγκούση:

«Αν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Α.Σαμαράς, δεν είχε ενθαρρύνει την έναρξη της αναιτιολόγητης αυτής απεργίας και αν με αμφίσημες φράσεις δεν διαβεβαίωνε τους ιδιοκτήτες ταξί ότι είναι υπέρ της διατήρησης του κλειστού τους επαγγέλματος, τώρα δεν θα ζητούσε τον τερματισμό της.

<<Είναι λυπηρό για τον τόπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετατρέπεται σε εκπρόσωπο τύπου του προέδρου των ιδιοκτητών ταξί>>.

Εξίσου άμεση και η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη: «Επιτέλους, αν υπάρχει Πρωθυπουργός, ας μαζέψει τον επικίνδυνο κ. Ραγκούση. Και βέβαια ας παρέμβει, επιτέλους, για να δώσει λύση στο πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει ο ανεκδιήγητος υπουργός του.»

Από τον ΛΑΟΣ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Το ταξίμετρο των ταξιτζήδων εξακολουθεί να λειτουργεί με ‘διπλή ταρίφα’ εκεί που δεν πρέπει. Χάνουν το δίκιο τους, κάνοντας ζημιά στην Ελλάδα.»

O εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το αδιέξοδο στο θέμα των ΤΑΞΙ δείχνει περισσεύει η υποκρισία και η ανευθυνότητα από όλες τις πλευρές.

Η κυβέρνηση δέσμια των αντιφάσεων της αδυνατεί να δημιουργήσει πλαίσιο εμπιστοσύνης για να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι ιδιοκτήτες των ΤΑΞΙ συνεχίζουν να λειτουργούν με συντεχνιακές λογικές, διευρύνοντας το αδιέξοδο.

Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται χωρίς τέλος, η υπονόμευση του ελληνικού τουρισμού και της εμπορικής κίνησης, αλλά και η ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών.

Κυβέρνηση και ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ έχουν χρέος να βρουν λύση και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τώρα."

Έκκληση του ΣΕΤΕ

Έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν άμεσα την απεργία τους, απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του συνδέσμου με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση.

Εμείς είμαστε με την πλευρά της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, τόνισε ο κ.Ανδρεάδης και εκτίμησε ότι η απεργία των ταξί πρέπει να σταματήσει. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι ο Γ.Ραγκούσης θα καταθέσει στην ομοσπονδία των ταξί συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία του διαλόγου.

Από την πλευρά μας, είπε, θα καταθέσουμε στον υπουργό τις δικές μας προτάσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών, βασιζόμενες στα όσα ισχύουν στην Ευρώπη.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου