ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Γ. Ραγκούση με ιδιοκτήτες ταξί

συνάντηση-γ-ραγκούση-με-ιδιοκτήτες-τα-427995

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Υποδομών, Γ.Ραγκούση, με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο.

Ικανοποιώντας το σχετικό αίτημά τους, ο υπουργός θα συναντηθεί στις 11.00 με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων και στις 12:00 με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) και το Σωματείο των Οδηγών Ταξί.

Θα προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Υποδομών στις 10.00 με το προεδρείο του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στις συναντήσεις αυτές, ο υπουργός Υποδομών ενδέχεται να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος, οι οποίες όπως έχει ανακοινώσει θα αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω πορεία του διαλόγου.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ταξί θα προσέλθουν στη συνάντηση με τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες βασίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα με κύριο άξονα τα πληθυσμιακά κριτήρια.

 

Στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 2 Αυγούστου ο κ.Ραγκούσης θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το θέμα των ταξί. Σχετικό αίτημα κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή, που συνεχίζει να επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Καράογλου και του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης.

Οι ιδιοκτήτες ταξί με επιστολή τους προς τον υπουργό Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση, την Πέμπτη ζήτησαν να συναντηθούν άμεσα μαζί του για να συζητήσουν το θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναλυτικό σχέδιο του κ.Ραγκούση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί θα παρουσιαστεί αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα, αλλά είναι και διατεθειμένη να κάνει «διάλογο χωρίς προκαταλήψεις».

Στην επιστολή της προς τον υπουργό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) ερμηνεύει την αναφορά του κ. Παπανδρέου για διάλογο «χωρίς προκαταλήψεις» ως μήνυμα προς το υπουργείο.

Κινητοποιήσεις, και επεισόδια

Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας (πεζή) στο κέντρο του Πειραιά πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ νωρίτερα συγκεντρώθηκαν χωρίς τα αυτοκίνητά τους έξω από την ακτή Ξαβερίου στο λιμάνι.

Μετά την αποχώρηση των αυτοκινητιστών από το λιμάνι του Πειραιά τα τουριστικά λεωφορεία κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τις προβλήτες και να φύγουν.

Νωρίτερα σημειώθηκαν και επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο λιμάνι και των αυτοκινητιστών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα από ιδιοκτήτες ταξί θέλησαν να εμποδίσουν την έξοδο των τουριστικών λεωφορείων από το λιμάνι.

Η αστυνομία επενέβη και τους απώθησε από την πύλη 12 στα γύρω στενά, χωρίς να γίνει χρήση δακρυγόνων. Εκεί οι αυτοκινητιστές έριξαν στους δρόμους λάδια, χώματα και σακούλες με σκουπίδια, δημιουργώντας ένα είδος οδοφράγματος. Η Τροχαία στη συνέχεια προχώρησε σε καθαρισμό των δρόμων.

Αργότερα άλλη ομάδα αυτοκινητιστών προξένησε υλικές ζημιές στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν δύο οικονομικές εφορίες.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αυτοκινητιστές συγκεντρώθηκαν έξω από γραφεία βουλευτών και πραγματοποίησαν ημίωρη συμβολική κατάληψη στο γραφείο του Γ.Μαγκριώτη.

Την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώθηκε για μια ακόμα φορά στον Πειραιά εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

«Θέλω να κάνω μια έκκληση ψυχραιμίας και νηφαλιότητας αυτήν την ώρα. Από τον τουρισμό ζει κάθε ελληνική οικογένεια και νομίζω ότι είναι ο χώρος τον οποίο πρέπει όλοι να προστατεύσουμε. Δεν είναι ώρα να γίνει ο τουρισμός πεδίο μαχών και για να προστατεύσουμε αυτό το οποίο έχουμε πρέπει να δουλέψουμε όλοι συλλογικά» τόνισε.

Από την πλευρά της η ΝΔ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο, τα θλιβερά και ανεύθυνα γεγονότα, που έγιναν σήμερα το πρωί. Οι απεργοί πρέπει να απομονώσουν αυτούς που με τις πράξεις τους σκιάζουν το δίκιο των πολλών».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ.Μιχελάκης κάλεσε τον κ. Ραγκούση να βάλει την Παρασκευή «τέλος στο χάος που ο ίδιος δημιούργησε. Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των οδηγών ταξί να αφήσει κατά μέρος τη βεντέτα με τον προκάτοχό του και να προσέλθει σε ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος, με κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θέση που του υποδεικνύουν ακόμα και συνάδελφοί του μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

Δικογραφίες

Ογδόντα δύο δικογραφίες σε βάρος ιδιοκτητών ταξί έχουν σχηματιστεί από τις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 18-07-2011 έως τις 27-07-2011 έχουν σχηματισθεί, σε πανελλαδικό επίπεδο, ογδόντα δύο δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται 6.415 άτομα. Από αυτές τις δικογραφίες, 35 έχουν υποβληθεί στον Εισαγγελέα και εμπλέκονται 5.524 άτομα, ενώ τα ποινικά αδικήματα που αφορούν το προανακριτικό υλικό είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλα συναφή αδικήματα.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου