ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

ηλεκτρονική-κάρτα-εργασίας-τι-είναι-κ-383294

Στόχος να εντοπιστεί η αδήλωτη εργασία και να καταγράφονται οι υπερωρίες

Μέτρα και παρεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Όπως είπε, στόχος είναι η ανάπτυξη και η διευκόλυνση των επενδύσεων, αλλά δίνοντας έμφαση στην προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο μια σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου.

Με τη χρήση της, θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

Πενήντα σωματεία του ιδιωτικού τομέα είχαν ζητήσει από την κ. Αχτσιόγλου να επισπεύσει την έκδοση υπουργικής απόφασης για την κάρτα, ώστε να προκύπτει αποδεικτικό υλικό για τις ώρες εργασίας καθώς – όπως καταγγέλλουν – μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά, από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 8ωρο – 12ωρο.

Επίσης, κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας, σημειώνουν πως δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς, οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στους εργοδότες να φροντίζουν τους υπαλλήλους και να τηρούν την εργατική νομοθεσία.

star.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου