ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η φωτιά στη Νέα Μάκρη: Καταγγελίες για εμπρησμό

σε-ύφεση-η-φωτιά-στη-νέα-μάκρη-καταγγελ-387160

Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 το πρωί στη Νέα Μάκρη. Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή – σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε περί τις 2:17 στην περιοχή Λιβίσι και αρχικά βρισκόταν κοντά σε σπίτια. Ξέσπασε σε δύο σημεία τα ξημερώματα με διαφορά 10 λεπτών. Πλέον έχει αλλάξει κατεύθυνση και καίει δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 98 πυροσβέστες με 35 οχήματα και 4 πεζοπόρες ομάδες, υδροφόρες της περιφέρειας και ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, οχήματα εθελοντών πυροσβεστών και η Ελληνική Αστυνομία και εννέα εναέρια μέσα. Κάτοικοι αλλά και αρχές δηλώνουν ότι όλα δείχνουν εμπρησμό.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Φωτιά μέσα στη νύχτα σε δύο μέτωπα

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος μετέβη στην περιοχή έκανε λόγο για τεράστια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε χειρότερα και η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί άμεσα» είπε και πρόσθεσε: «είχαμε φωτιά μέσα στη νύχτα που εξελίχθηκε σε δύο μέτωπα καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό».

Νίκος Χαρδαλιάς: 7η πυρκαγιά στην περιοχή σε εννέα ημέρες

Σε δηλώσεις του από την περιοχή ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι πρόκειται για την 7η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή σε 9 ημέρες. Η φωτιά είναι πλέον σε ύφεση αλλά καίει σε συμπαγές δάσος και παραμένει επικίνδυνη. Απομακρύναμε προληπτικά κάποιους ανθρώπους, επιχειρούν 9 εναέρια μέσα πρόσθεσε ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Γιώργος Πατούλης: Ενδείξεις εμπρησμού

«Φαίνεται πως κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, ενώ κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν περίεργες κινήσεις κάποιων ατόμων», τόνισε, πριν από λίγο στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, που βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Νέα Μάκρη όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά, χωρίς, ευτυχώς, να κινδυνεύουν αυτή την ώρα κατοικίες. «Δεν είναι τυχαίες αυτές οι φωτιές», πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Πατούλης, σημειώνοντας ότι «το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής πρέπει να διερευνήσει το τι έχει συμβεί».

Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς είδαν ύποπτα άτομα πάνω σε μοτοσικλέτα να κινούνται στο Λιβίσι την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά. Είναι ύποπτο το γεγονός ότι ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση μόλις 500 μέτρων.

Στον οικισμό αλλά και σε άλλες κοντινές περιοχές, όπως ο Νέος Βουτζάς, χτύπησαν οι καμπάνες της εκκλησίας και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του μετώπου.

Η Πυροσβεστική ενημέρωσε τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, ώστε αν κριθεί απαραίτητο να αποχωρήσουν από τις οικίες τους.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δήλωσε πως η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στις 02.17 στη περιοχή Λιβίσι.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι η πυρκαγιά μαίνεται βόρεια της Αγίας μαρίνας Νέας Μάκρης, καίγοντας δασική έκταση. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η πυρκαγιά είναι σε απόσταση ασφάλειας από κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα από τα σπίτια της Αγίας Μαρίνας χωρίς να κινδυνεύουν. Η φωτιά κατευθύνεται δυτικά προς Πεντέλη, και συγκεκριμένα προς το ανατολικό μέρος του Πεντελικού όρους, είπε ο κ. Τσίρκας, προσθέτοντας ότι ο άνεμος είναι βορειοδυτικός. Ο κ. Τσίρκας σημείωσε ότι η φωτιά πλησίασε νωρίτερα σπίτια στο Λιβίσι και ότι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι αλλά πειθαρχημένοι. Σχέδιο εκκένωσης υπάρχει αλλά δεν χρειάζεται για την ώρα να τεθεί σε λειτουργία. Ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για εμπρησμό επειδή ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου