ΕΛΛΑΔΑ

Θα μας στηρίξουν εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα

θα-μας-στηρίξουν-εάν-εφαρμόσουμε-το-πρ-428587

Την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως προϋπόθεση για τη στήριξη του ΔΝΤ, μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο μαραθώνιος των συναντήσεων και διαβουλεύσεων που έχει ο υπουργός στην αμερικανική πρωτεύουσα ξεκίνησε από την έδρα του ΔΝΤ, όπου ο κ. Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα εκπρόσωπο, καθηγητή Π. Ρουμελιώτη, συνάντησε τους εκτελεστικούς διευθυντές του ταμείου που εκπροσωπούν τη Λ.Δ. της Κίνας (Luo), την Ιταλία (Sadun), τη Γαλλία (Fayolle) και τις ΗΠΑ (Rediker).

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), κ. Charles Dallara και το επιτελείο του. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και στο σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Η διαδικασία αυτή τελεί τώρα πλέον υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρώτη σχετική σύσκεψη εργασίας σε διεθνές επίπεδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου στην Αθήνα.

Τι είπε ο Νταλάρα…

Στο κτίριο του IIF ο κ. Dallara ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό σε συνάντηση στελεχών του διεθνούς οργανισμού που συμμετείχαν σε σεμινάριο σχετικό με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές των οίκων αξιολόγησης και στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.

«Η προστασία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί μέτρο αυτοπροστασίας για το ευρώ ως διεθνές νόμισμα, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για την Ευρωζώνη, ως οικονομική και πολιτική οντότητα», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη δέσμευση του ΔΝΤ, χρειαζόμαστε την πλήρη εφαρμογή του PSI στα πολύ φιλόδοξα επίπεδα του 90%, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, καταλήγοντας: «Πρέπει να στείλουμε από εδώ όλοι μας -το ΔΝΤ, το IIF, η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ- ένα πεντακάθαρο και ισχυρό μήνυμα: Έχουμε ένα πρόγραμμα, πιστεύουμε στην εφαρμογή του και τις προοπτικές του και θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική υπόθεση ανασυγκρότησης, ελπίδας και αισιοδοξίας ενός ιστορικού έθνους».

Mε την Λαγκάρντ

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και μακρά συνάντηση εργασίας με την κ. Λαγκάρντ, τη νέα Γενική Διευθύντρια και το επιτελείο της. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα. Η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική, βεβαίως όλα εξαρτώνται από εμάς. Όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους. Υπό την έννοια αυτή, η συνάντηση αυτή ήταν

ιδιαίτερα αισιόδοξη και υποστηρικτική».

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Γκάιτνερ

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος συνάντησε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Συζήτησαν για τα διεθνή δεδομένα που διαμορφώνονται, για τα θέματα του προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και φυσικά, για την κρίση στην Ελλάδα.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Γκάιτνερ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συζήτησαν επίσης πτυχές της τελευταίας απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς και για τη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να βοηθήσει, με όσο γίνεται πιο δημιουργικό τρόπο και μέσω του ΔΝΤ και σε διμερές επίπεδο.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα στηρίξουν την Ελλάδα και θα εισηγηθούν θετικά για τη συμμετοχή του Ταμείου στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για τη χώρα, δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γκάιτνερ.

Ακόμη όπως μετέδωσε το Mega οι δύο άνδρες συζήτησαν για στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, μέσω αμερικανικών επενδύσεων, θέμα που ο κ. Βενιζέλος είχε συζητήσει και με την υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον.

Αλλεπάλληλες επαφές

Το πρόγραμμα του Έλληνα αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών θα συνεχιστεί με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, τους γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον (πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις) και Τζον Κέρι (πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων).

Επίσης αργά το απόγευμα (τοπική ώρα), ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου, θα είναι μια «σημαντική δημόσια ομιλία» του κ. Βενιζέλου, ο οποίος κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για να συζητήσουν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την χρηματοδότησή του.

Όπως επισημαίνεται, ο υπουργός θα δεχτεί ερωτήσεις και θα συζητήσει με τους παριστάμενους, ενώ η ομιλία του στο Peterson Institute θα είναι η «μόνη δημόσια εμφάνισή του» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου