ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Ευρώπη για την κρίση χρέους

συναγερμός-στην-ευρώπη-για-την-κρίση-χ-429252

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση που μπορεί να έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η λύση είναι ακόμα πιθανή.

Αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων ζήτησε από την Ευρώπη ο Αντ. Σαμαράς, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο ενός πανευρωπαϊκού οικονομικού κραχ σε περίπτωση αποτυχίας.

Είναι ζωτικής σημασίας για τη Σύνοδο να καταλήξει σε μία συμφωνία που θα βελτιώνουν τη σταθερότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, θα παρέχει ρευστότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τόνισε χθες ο Ε. Μπαρόζο.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις: η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Απαιτεί μία απάντηση, διαφορετικά οι αρνητικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλη την Ευρώπη και πέρα απ’ αυτήν», σημείωσε.

«Τα εργαλεία για μία λύση είναι γνωστά», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να προβλέπουν μέτρα για τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, τη δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το περιθώριο για μία πιο ευέλικτη χρήση του μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF) και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος με περισσότερη ρευστότητα.

Ο κ. Μπαρόζο ανακοίνωσε επίσης τη σύστασης ομάδας εργασίας για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της απόφασης για εμπροσθοβαρή κατανομή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 14 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Αποφασιστικότητα ζήτησε ο Αντ.Σαμαράς

Η Ευρώπη οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ εν όψει της κρίσιμης Συνόδου.

Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη-μέλη που έχουν πρόβλημα και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Κατά τον ίδιο, η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή, η οποία εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μετέδωσε την κρίση παντού.

Επαναλαμβάνει ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι λύση, γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα.

Αντίθετα, υπάρχει πάντα η λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο.

Το ευρω-ομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει «επιλεκτική χρεοκοπία».

Και βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει «επιλεκτική χρεοκοπία».

«Πέρα από όλα αυτά όμως, υπάρχει η ανάγκη αναπτυξιακής τόνωσης των χωρών της περιφέρειας, που βουλιάζουν στην ύφεση. Ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν ζητά ‘χαριστική μεταχείριση’. Ζητά την ευκαιρία για επανεκκίνηση της Οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να φανεί συνεπής και στις υποχρεώσεις της.

Τσίπρας: «Κίνδυνος κραχ»

Απαισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας ο οποίος εκτίμησε ότι, σε περίπτωση μη λήψης απόφασης για το ελληνικό χρέος, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και χρηματοπιστωτικό κραχ στην Ελλάδα, με επιπτώσεις συνολικά για όλη την Ευρώπη.

Απέρριψε ως αδιέξοδες και «σε κάθε περίπτωση βραχύβιες και αποσπασματικές» τις προτάσεις για επαναγορά των ομολόγων ή για συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά προσδιόρισε ως το χειρότερο σενάριο απ΄ όλα, το σενάριο της «μη συμφωνίας». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη τύπου ενόψει των διαβουλεύσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αν η Σύνοδος Κορυφής «καταλήξει σε φιάσκο», είναι υπαρκτός ο κίνδυνος «να έρθει πιο κοντά, άμεσα, ο κίνδυνος ενός χρηματοπιστωτικού κραχ, αυτό που ονομάζουμε αργεντινοποίηση».

Ο κ. Τσίπρας προέβαλλε την άποψη ότι λύση δεν μπορεί να προκύψει «χωρίς δομικές ανατροπές, χωρίς επιλογές ακύρωσης και παράκαμψης των αγορών και όχι κατευνασμού τους». Σε αυτό το πλαίσιο, και θέτοντας ως προαπαιτούμενο την κατάργηση του μεσοπρόθεσμου, επεσήμανε ότι χρειάζεται μια άμεση λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά σε αποφάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ληφθούν άμεσα, σε μια Σύνοδο διάρκειας 12 ωρών, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δέχεται και να δανείζει χαμηλότοκα τα κράτη και όχι μόνο τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, να εκδώσει ευρωομόλογο ή να εκδώσει χρήμα, «κάτι το οποίο κάνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, το κάνει η Κεντρική Τράπεζα τις Μεγάλης Βρετανίας». Αυτές είναι λύσεις οι οποίες αν αποφασιστούν «ανοίγουν άλλες προοπτικές και άλλους δρόμους, ανοίγουν προοπτικές αναθεμελίωσης, υπέρβασης του νεοφιλελεύθερου δογματισμού».

Γαλλία: Ισχυρό μήνυμα

Η διάσταση απόψεων στην Ευρώπη ενόψει της έκτακτης Συνόδου της Πέμπτης για την Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο την παρουσιάζουν κάποια μέσα ενημέρωσης και οι ηγέτες της Ευρωζώνης μάλλον θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλων αξιωματούχων την Τετάρτη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε ότι οι ηγέτες πρέπει να στείλουν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» που θα στρέφει την προσοχή στη μείωση των επιτοκίων και στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρουάν τάχθηκε κατά της οποιασδήποτε λύσης που θα είχε ως αποτέλεσμα οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «χρεοκοπίας».

Σε ξεχωριστές δηλώσεις στην τηλεόραση o Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία, τονίζοντας ότι ο κ. Σαρκοζί θα συναντηθεί την Τετάρτη με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο προκειμένου να προετοιμαστούν για τη σύνοδο της Πέμπτης.

Η επιβολή φόρου στις τράπεζες θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και άλλα στοιχεία, όπως την αρχική ιδέα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες, είπε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου