ΕΛΛΑΔΑ

«Αβάντα» Χίλαρι στην Ελληνική Οικονομία

αβάντα-χίλαρι-στην-ελληνική-οικονο-429637

Στην «αμέριστη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον προς τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αναφέρονται ανταποκρίσεις και σχόλια σε αμερικανικά ΜΜΕ, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα της ηγέτιδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον.

Σε αρκετά δημοσιεύματα προβάλλονται φωτογραφίες με την κ. Κλίντον στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, δίνοντας έτσι μια «έμμεση προβολή» στον ελληνικό τουρισμό, καθώς και δηλώσεις της για «ισχυρή στήριξη» της κυβέρνησης Ομπάμα στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα στη «New York Times», στο οποίο καταγράφονται επίσης και οι ευχαριστίες της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών για τη «συνεισφορά της Ελλάδας» στις νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη και στις διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.

Όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, η κ. Κλίντον εξήρε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή «αυστηρών μέτρων λιτότητας εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων», χαρακτηρίζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές «πρώτα βήματα ζωτικής σημασίας» και «ηγετικές ενέργειες».

Από την πλευρά του, επισημαίνεται στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, ο Έλληνας ομόλογός της, Σταύρος Λαμπρινίδης, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, «πρόοδο που έσωσε τη χώρα από την κατάρρευση».

Σε άλλα δημοσιεύματα και αναφορές καταγράφεται η «πλήρης στήριξη» των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κ. Κλίντον «απέφυγε διακριτικά» να συμμετάσχει στο διάλογο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Ευρωπαίων και των Ελλήνων για την επίλυση του προβλήματος.

Μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι συναντήσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη και τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως είναι γνωστό η Αμερικανίδα αξιωματούχος, στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον Έλληνα ομόλογο της, Σταύρο Λαμπρινίδη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε αισιόδοξη για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνάντηση της με τον Σταύρο Λαμπρινίδη η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι «η Ελλάδα περνάει δύσκολες μέρες. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να φέρει την ελληνική οικονομία και πάλι στον σωστό δρόμο με προώθηση μεταρρυθμίσεων. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος ήταν μια πολύ θετική κίνηση» σημείωσε λίγο αργότερα η ίδια αφού ολοκληρώθηκε η επίσκεψή της στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει με την ίδια τόλμη να προχωρήσει με συνεχείς κινήσεις προς τα εμπρός. «Η Ελλάδα ενέπνευσε την χώρα στο παρελθόν και μπορεί να το επαναλάβει και τώρα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου