ΕΛΛΑΔΑ

Χάος στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα

χάος-στην-αθήνα-και-όλη-την-ελλάδα-429671

Για σήμερα το πρωί στις 10, στα γραφεία της ένωσής τους, έδωσαν ραντεβού οι αυτοκινητιστές ταξί, μετά την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεών τους χθες στο Λεκανοπέδιο – κινητοποιήσεις που προκάλεσαν πραγματικό έμφραγμα στην πρωτεύουσα αλλά και παρέμβαση της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Μετά τον πρωϊνό αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά και της Αττικής Οδού προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι αυτοκινητιστές προχώρησαν σε αποκλεισμό του κέντρου, παρατάσσοντας ουσιαστικά τα οχήματά τους σε όλους τους βασικούς άξονες που οδηγούν στο Σύνταγμα. Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.  Απαράδεκτη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει το υπουργείο Μεταφορών την απεργία και την αποδίδει στην στήριξη της ΝΔ.
 
Ανακοίνωση για την απεργία των αυτοκινητιστών εξέδωσε το μεσημέρι το υπουργείο Μεταφορών, στην οποία πέραν της καταδίκης των μορφών κινητοποίησης, τονίζεται ότι είναι δεδομένη η απελευθέρωση του επαγγέλματος, ενώ ευθύνες για την απεργία αποδίδονται ευθέως σε ενθάρρυνση από πλευρά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Τέτοιοι τρόποι διαμαρτυρίας δεν οδηγούν πουθενά, η ζημιά για τον τουρισμό είναι μεγάλη", δήλωσε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στο Mega και έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί, να σταματήσουν αυτού του είδους τις διαμαρτυρίες.

Η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται νωρίς το απόγευμα. Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας σε περίπτωση που ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επιμείνει στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Οι μορφές κινητοποίησης των αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πραγματικού κυκλοφοριακού χάους σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, όπως Πάτρα, Βόλο,  Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, προκάλεσαν την παρέμβαση της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου, η οποία έδωσε εντολή να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες σε βάρος οδηγών ταξί που διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
 
Μπλόκο σε αεροδρόμιο και λιμάνι

Περίπου 2.000 ταξί ακινητοποιήθηκαν το πρωί κατά μήκος της Αττικής Οδού από το Κορωπί προς το αεροδρόμιο αφήνοντας μόνο μία λωρίδα ανοιχτή, ενώ περισσότερα από 500 ταξί παρατάχθηκαν κατά μήκος της Ακτής Ποσειδώνος στο λιμάνι του Πειραιά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα.
Οι οδηγοί ταξί διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, μη λαμβάνοντας υπόψη του το προεδρικό διάταγμα που προωθούσε ο προκάτοχός του στο υπουργείο, Δημήτρης Ρέππας και με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ιδιοκτήτες.
 
Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Πορεία τα διόδια των Ν. Μαλγάρων και "απελευθέρωση" των διοδίων έκαναν ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης, που αντιδρούν στον τρόπο απελευθέρωσης του επαγγέλματος τους.

Περίπου 1.350 ταξί συγκεντρώθηκαν στη λαχαναγορά γύρω στις εννιά το πρωί και λίγο μετά τις εννέα και μισή ξεκίνησαν για το σταθμό των Μαλγάρων, όπου παρατάχθηκαν δεξιά, αριστερά και στη μέση.
 
Οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες τους άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων, επιτρέποντας τη δωρεάν διέλευση των οδηγών. Όπως είπαν λίγο πριν τη μια το μεσημέρι θα ξεκινήσουν από τα Μάλγαρα για να κάνουν πορεία με τα αυτοκίνητα τους μέσα στην πόλη και θα καταλήξουν στην περιοχή Βούλγαρη.
Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στην Κατερίνη απέκλεισαν τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και στην Ημαθία τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Κινητοποιήσεις έγιναν και στις Σέρρες και στην Έδεσσα.
Επίσης, ιδιοκτήτες ταξί από την Αιτωλοακαρνανία, αφού απέκλεισαν για λίγη ώρα τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, στο ύψος του Αντιρρίου, μετέβησαν στα διόδια όπου, και εκεί, επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων και των δικύκλων.

Τρίκαλα: Πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Τρικάλων έκαναν σήμερα με τα αυτοκίνητά τους δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί, εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Κρήτη: Χειρόφρενο στα οχήματα τους τράβηξαν σήμερα και οι οδηγοί ταξί και στα Χανιά, οι οποίοι συμμετέχουν στην 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου.

Στο Ηράκλειο, οι ταξιτζήδες έβαλαν φωτιά σε ένα παλιό ταξί στην πλατεία Ελευθερίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Οι ιδιοκτήτες ταξί ξεκίνησαν από το πρωί πορεία διαμαρτυρίας από την παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου και περνώντας μέσα από κεντρικούς δρόμους κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου έβαλαν φωτιά στο ταξί.
Η φωτιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ στην πλατεία παραμένουν συγκεντρωμένοι ταξιτζήδες, οι οποίοι αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.
Πελοπόννησος: Ιδιοκτήτες ταξί από την Τρίπολη, τη Σπάρτη, το Αργος, το Ναύπλιο και αγοραία από τους νομούς της Πελοποννήσου, έχουν σηκώσει τις μπάρες στον σταθμό διοδίων Νεστάνης, από τις 9.30 το πρωί, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης, και τα διερχόμενα αυτοκίνητα περνούν ελεύθερα.
 
Αναβλήθηκε η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ
Στην Πάτρα, αναβλήθηκε η περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, μετά τα επεισόδια που έγιναν ανάμεσα σε αστυνομικούς των ΜΑΤ και ιδιοκτήτες ταξί, έξω από το ξενοδοχείο, λίγο πριν να αρχίσει η κομματική συνεδρίαση.

Ιδιοκτήτες ταξί από την Πάτρα στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεών τους, μετέβησαν ομαδικά το απόγευμα σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στο Ρίο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, με αφορμή την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στην συνδιάσκεψη.

Όταν ιδιοκτήτες ταξί επιχείρησαν να πλησιάσουν τον χώρο, όπου επρόκειτο να γίνει η περιφερειακή συνδιάσκεψη, δυνάμεις της Αστυνομίας προσπάθησαν να τους κρατήσουν μακριά. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, ενώ ιδιοκτήτες ταξί απάντησαν με πέτρες. Έπειτα από όλα όσα έγιναν και προκειμένου να μην συνεχιστεί η ένταση αποφασίσθηκε να αναβληθεί η συνδιάσκεψη.
Εξάλλου, ιδιοκτήτες ταξί από την Αχαΐα και την Ηλεία απέκλεισαν τις εισόδους, τόσο του νέου όσο και του παλιού λιμανιού της Πάτρας, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους μετέβησαν στα διόδια του Ρίου, επί της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, όπου επιτρέπουν στα οχήματα την ελεύθερη διέλευση.
Το υπουργείο Μεταφορών
Το υπουργείο Μεταφορών διαβεβαιώνει ότι δεν προκύπτουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων της χώρας από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί.

Σύμφωνα με σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα, από τα 38 περιφερειακά αεροδρόμια που διαθέτει η χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων διεθνών αεροδρομίων, όπως της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Κρήτης, της Κέρκυρας και άλλων, σε κανένα δεν έχει προκληθεί πρόβλημα.

Εξαίρεση αποτελεί ο ο Διεθνής Αερολιμένας "Νίκος Καζαντζάκης", στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν χθες αργά το μεσημέρι για ορισμένο χρονικό διάστημα, την είσοδό του.

Οι ξενοδόχοι

«Ύστατη» έκκληση προς τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί «να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας» και τους αποκλεισμούς λιμένων και αεροδρομίων στην «καρδιά της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών για τη χώρα» κάνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
"Οι οδηγοί ταξί με τη μορφή της διαμαρτυρίας που επέλεξαν, καταφέρνουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς, η οποία πρόσφατα αμαυρώθηκε απ’ τα τραγικά επεισόδια του Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι οι χώροι που σήμερα αποκλείουν(αεροδρόμιο και λιμάνι) αποτελούσαν διαχρονικά τους προνομιακούς τόπους εργασίας τους. Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με τρόπο συστηματικό να "πυροβολούμε τα πόδια μας" και κάνουμε την ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας" επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΞ.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου