ΕΛΛΑΔΑ

Τι οδήγησε στην τραγωδία στον Πόρο. Τα αναπάντητα ερωτήματα

τι-οδήγησε-στην-τραγωδία-στον-πόρο-τα-α-404179

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της τραγωδίας με την πτώση του ιδιωτικού ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και το Γαλατά, που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο των τριών επιβαινόντων, ενός Έλληνα πιλότου και δύο ρώσων επιβατών.

Τα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου σε καλώδια της ΔΕΗ είναι πολλά, ενώ η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει την απογείωση του ελικοπτέρου στις 15.40 το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή Σταύρος και Μπούγια και λίγα δευτερόλεπτα αυτό να “χτυπάει” στα καλώδια και να πέφτει στη θάλασσα μετατρέπει σε γρίφο τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία. Μετά την πρόσκρουση, ακολούθησε έκρηξη και στη συνέχεια το ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, ο Έλληνας πιλότος, που έχασε τη ζωή του, είχε κάνει αρκετές φορές αυτό το δρομολόγιο και ήταν έμπειρoς. Τα καλώδια της ΔΕΗ ήταν αρκετά χαμηλά και κατά την απογείωσή του, το ελικόπτερο έπεσε πάνω τους.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, αναφέρουν ότι το ελικόπτερο είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης από το Κρανίδι με ενδιάμεση στάση στο Γαλατά, προκειμένου να παραλάβει ένα άτομο και τελικό προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο χρησιμοποείτο για εκμισθώσεις για εμπορική χρήση, ενώ ήταν τύπου ήταν τύπου Agusta Α-109.

“Όλα έγιναν ακαριαία μέσα σε δευτερόλεπτα” ανέφερε σε περιγραφή του αυτόπτης μάρτυρας στην ΕΡΤ. “Εκείνη την ώρα ήμουν σε απόσταση περίπου 700 μέτρα από το ελικόπτερο. Εκείνο έκανε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, γύρω στα 50 μέτρα πάνω από το έδαφος. Αμέσως μετά την περιστροφή υπήρξε έκρηξη και έπεσε μέσα στη θάλασσα”, συμπλήρωσε ενώ πρόσθεσε πως το σημείο του συμβάντος “βρίσκεται πολύ κοντά στο Λιμάνι και για τον λόγο αυτό έσπευσε άμεσα σε αυτό το Λιμενικό”.

Η άτρακτος ανασύρθηκε το απόγευμα της Τρίτης και έχει μεταφερθεί σε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ.

Την μοιραία πτήση είχαν κλείσει οι δύο Ρώσοι επιβαίνοντες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόντουσαν σε ταβέρνα της περιοχής και ήθελαν να μεταβούν στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Καταγγελίες για το ελικοδρόμιο

Χωρίς άδεια από την ΥΠΑ φαίνεται πως λειτουργούσε το ελικοδρόμιο στο Γαλατά, σύμφωνα με καταγγελίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων πιλότων ελικοπτέρων τις οποίες επικαλείται το armyvoice τα πρώτα στοιχεία από το βίντεο δείχνουν πως το ελικόπτερο βρισκόταν στην πλευρά του Γαλατά προσγειωμένο σε κατασκευασμένο από τσιμέντο δάπεδο προσγειώσεως ελικοπτέρων λίγα μέτρα από την θάλασσα.

Επίσης, φαίνεται πως στην ευρεία περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι βορείων διευθύνσεων και μπορεί να θεωρηθεί πως οι ριπές του ανέμου θα μπορούσαν να ξεπερνούν και τους 25 κόμβους.

Μεταξύ Γαλατά και Πόρου, από άλλο σημείο περίπου 300 μέτρα ανατολικότερα από το σημείο απογείωσης του ελικοπτέρου περνάει τριπλή γραμμή καλωδίων πιθανότερα υψηλής τάσης που ηλεκτροδοτεί το νησί.

Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως το ελικόπτερο φυσιολογικά αποπειράθηκε μια απογείωση με βόρεια-βόρειο ανατολική κατεύθυνση ώστε να περάσει τα καλώδια σχεδόν κάθετα.

Αντιδήμαρχος Πόρου: Το ελικοδρόμιο λειτουργούσε χωρίς άδεια

Τη χωρίς άδεια λειτουργία του ελικιδρομίου επιβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος Πόρου, Γιώργος Κουτουζής. Ο κ. Κουτουζής μίλησε στην ΕΡΤ, όπου και δήλωσε πως «υπάρχει ένας χώρος στην περιοχή Γαλατά, ο οποίος χωρίς να έχει άδεια απογειώνονται και προσγειώνονται ελικόπτερα, δεν υπάρχει όμως εγκεκριμένο ελικοδρόμιο».

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, «με δική τους ευθύνη οι ιδιωτικές εταιρείες και χωρίς να υπάρχει αδειοδοτούμενο ελικοδρόμιο ανεβοκατεβάζουν ελικόπτερα. Το γεγονός έχει γίνει γνωστό και έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες Αρχές, από τις δημοτικές Αρχές του νησιού, ωστόσο δεν άλλαξε κάτι».

ΥΠΑ: Το χρονικό του δυστυχήματος

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωσή της καταγράφεο το χρονικό του δυστυχήματος.

“Το ελικόπτερο τύπου Agusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο επιβάτες, έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων.

Το πολίτικο ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly η όποια εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων. Η Υπηρεσία μας θα αναμένει τα αποτελέσματα από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Για το αεροπορικό δυστύχημα εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των επιβαινόντων και του πιλότου.

To νησί παρέμεινε χωρίς ρεύμα. Ο Δήμος Πόρου ενημέρωσε ότι η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα γίνει καλώς εχόντων των πραγμάτων το πρωί της Τετάρτης, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας θα αφιχθούν και θα περάσουν στο νησί με έκτακτα δρομολόγια του τοπικού πορθμείου, τα υλικά και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που θα ξεκινήσουν τις εργασίες επανένωσης των καλωδίων που έχουν κοπεί. Ήδη βρίσκεται στο νησί και ο Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Ναυπλίου.

• Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης θα φτάσουν επίσης στο νησί γεννήτριες που έχει εξασφαλίσει η ΓΕΝ.ΓΡ.ΠΟΛ.ΠΡΟΣΤ., οι οποίες θα συνδέονται σε υποσταθμούς του δικτύου, ώστε σταδιακά να δίδεται ρεύμα σε διάφορες περιοχές και να υπάρχει ρεύμα το πρωί, ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σύνδεσης των καλωδίων στον εκτιμώμενο χρόνο.
• Από την στιγμή που θα λειτουργήσουν οι γεννήτριες και έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να γίνεται απ’ όλους η ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ρεύματος.
• Κάθε πολίτης που έχει ανάγκη να βρίσκεται σε χώρο με κλιματισμό ή χρειάζεται ρεύμα για συσκευές που αφορούν στην υγεία του, μπορεί να μεταβαίνει στο Κ.Ε. Πόρος όπου υπάρχει χώρος υποδοχής κοινού με γεννήτρια.
• Στο νησί βρίσκονται ήδη και έχουν τεθεί στη διάθεση της δημοτικής αρχής ιατροί, ασθενοφόρα και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε έκτακτη ανάγκη που τυχόν προκύψει.
• Για κάθε επείγον περιστατικό οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στους ακόλουθους αριθμούς:
– Δήμος Πόρου (αριθμός εκτάκτου ανάγκης) – 15303
– Α.Τ.Πόρου – 2298022462
– Λιμεναρχείο Πόρου – 2298022274
– Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο – 2298022199
– Κέντρο Υγείας Γαλατά – 2298320300
• Κανένα έκτακτο πρόβλημα δεν υπάρχει με την υδροδότηση του νησιού και τη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου.
• Η καθημερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλία του Πόρου ισχύει κανονικά και η δημοτική συγκοινωνία λειτουργεί κανονικά μετά από παύση λίγων ωρών το απόγευμα.
• Οι οδηγοί που διέρχονται από το σημείο στο οποίο έχουν πέσει τα καλώδια στην Πούντα (Κοράλλι) παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το μισό πλάτος της οδού είναι κλειστό (τα καλώδια δεν έχουν ρεύμα, ο κίνδυνος αφορά στο στένεμα του δρόμου).

Η δημοτική αρχή Πόρου θεωρεί ότι, δεδομένης της σοβαρότητας του προβλήματος, οι ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και το επίπεδο συντονισμού με την κεντρική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, όπως και οι διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση του προβλήματος έως την Τετάρτη.

Από την πρώτη στιγμή υπάρχει επίσης άριστη συνεργασία με το Κ.Ε.Πόρος, το Α.Τ.Πόρου, το Λιμεναρχείο Πόρου, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, καθώς και τους εθελοντές που συνέδραμαν με σκάφη στο συμβάν.

Οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες του νησιού παρακαλούνται να κάνουν υπομονή για μερικές ώρες ακόμα, ώστε από το μεσημέρι της Τετάρτης το νησί να επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς. Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις του νησιού μπορούν να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους ακόμα και χωρίς ρεύμα, ενώ αρκετές διαθέτουν γεννήτρια.

Τέλος, οι αναμενόμενες βραδινές θερμοκρασίες είναι 23 βαθμοί και οι πρωινές 28, γεγονός που βοηθά την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου