ΕΛΛΑΔΑ

Tρεις ύποπτοι για εμπρησμό στην μεγάλη φωτιά της Εύβοιας

tρεις-ύποπτοι-για-εμπρησμό-στην-μεγάλη-408454

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση, σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, τα ξημερώματα της περασμένη Τρίτης, στην κεντρική Εύβοια.

Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τα τρία κλιμάκια του ανακριτικού τμήματος, να εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού, σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στον δρόμο και δύο ακόμη, 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα), και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Έχουν λάβει τουλάχιστον 25 καταθέσεις κατοίκων, οι οποίοι αναφέρουν ύποπτες κινήσεις ατόμου με μοτοσυκλέτα και ενός ακόμη με αυτοκίνητο στην περιοχή, χωρίς προς το παρόν να έχουν δώσει στοιχεία ταυτότητας των συγκεκριμένων οχημάτων.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις, προκειμένου να έχουν αναφορά για το γραμματικό ή αριθμητικό μέρος των πινακίδων κυκλοφορίας των συγκεκριμένων οχημάτων, και αναζήτησης των ιδιοκτητών τους. Στην περίπτωση της μοτοσυκλέτας, οι περισσότερες από τις καταθέσεις κατοίκων, αναφέρουν πως δεν πρέπει να είχε πινακίδας κυκλοφορίας, αλλά περιγράφουν τα χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας μικρού κυβισμού. Προβαίνουν και σε μία έρευνα εντοπισμό καμερών ασφαλείας, σπιτιών με την συνεργασίας στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας ακόμη και σε απομακρυσμένα σημεία

Οι ύποπτοι

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος σχηματίζοντας το πιθανό προφίλ του εμπρηστή, συνδυαζόμενο με τις καταθέσεις πολιτών, έχουν ήδη σχηματίσει έναν κύκλο τριών υπόπτων, κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, τους οποίους μάλιστα έχουν εξετάσει, και σε ερωτήσεις για το που βρίσκονταν την κρίσιμη ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, έχουν παρουσιάσει άλλοθι παρουσίας σε άλλες περιοχές της Εύβοιας.

Ανάμεσα στους υπόπτους είναι και ο 33χρονος που είχε συλληφθεί πέρσι ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 2 Ιουνίου έως και χθες 25 Αυγούστου. Είχε καταδικαστεί για μία από αυτές και είχε αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων. Κατά την εξέτασή του από τους αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος για την φωτιά στην Αγριλίτσα, υποστήριξε πως βρισκόταν σε άλλο χωριό της Εύβοιας, άλλοθι που εξετάζεται.

Η φωτιά στην Αγριλίτσα ξέσπασε ακριβώς ένα χρόνο από την προηγούμενη πυρκαγιά στην περιοχή για την οποία μάλιστα είχε συλληφθεί ο 33χρονος, που ήθελε να εκδικηθεί τους συγχωριανούς του, οι οποίοι τον κορόιδευαν. Τις δύο τελευταίες πυρκαγιές που προκάλεσε, τις έβαλε ως εκδίκηση για μία γυναίκα στο καφενείο του χωριού που τον κορόιδεψε και γενικά και για τις υπόλοιπες πυρκαγιές επικαλέστηκε πως το κίνητρό του ήταν η εκδίκηση έναντι των συγχωριανών του γιατί όπως ισχυρίστηκε δεν του φέρονταν καλά και τον κορόιδευαν.

Ο ίδιος είναι υπεύθυνος και για την μεγάλη πυρκαγιά και καταστροφική πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 2018 στο Κοντοδεσπότι, όπου έθεσε σε κίνδυνο κατοίκους μίας τεράστιας σε έκταση περιοχής και προκάλεσε την καταστροφή 8.000 στρεμμάτων παρθένου πευκοδάσους.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά φλόγα, ούτε και μέσα στην χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατανιά, όπου δινόταν η μάχη από χτες λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα έχουν οριοθετήσει τα σημεία που έχουν καεί, προστατεύοντας αυτά όπου δεν έφτασε η πυρκαγιά. Από το πρωί επιχειρούν συνολικά 11 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων είναι τα δύο ιταλικά και το ένα ισπανικό, που συντρέχουν -μετά το ελληνικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU)-, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα. Οι συντονιστές ελπίζουν ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ίσως να έχει περάσει οριστικά ο μεγάλος κίνδυνος.

Πέντε συλλήψεις

Στο μεταξύ το τελευταίο 24ωρο, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, συνέλαβαν 5 άτομα κατηγορούμενα για εμπρησμό. Ανήμερα του 15Αύγουστου, συνελήφθη ένας 52χρονος κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση, για διαδοχικές εστίες πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλαμάτας-Τριπόλεως και σε ξερά χόρτα σε πρανές της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τσακώνας-Καλού Νερού, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Η προσαγωγή του φερόμενου ως δράστη πραγματοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και εν συνεχεία, η σύλληψή του από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.

Στις 14 Αυγούστου 2019, καταγράφηκε η επεισοδιακή σύλληψη ενός 58χρονου, ο οποίος αντέδρασε έντονα σε αυτή. Κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση, για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Παλαιοβαρβάσαινα του δήμου Πύργου, στην Ηλεία. Την ίδια μέρα συνελήφθησαν από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χίου, δύο αλλοδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση, στη θέση Μεγάλη Βίγλα – Κακιά Λαγκάδα, της περιοχής Πάρπαντα, στα Καρδάμυλα Χίου.

Στη σύλληψη 24χρονου, με την διαδικασία του αυτοφώρου προχώρησε και σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Άνδρες του κλιμακίου Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, συνέλαβαν τον νεαρό, o οποίος φέρεται ως υπαίτιος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία σε δασική έκταση στην περιοχή Παλαιοχωρίου, στον δήμο Νότιας Κυνουρίας στο νομό Αρκαδίας. O συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα.

φωτο Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου