ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια

πύρινος-εφιάλτης-δίχως-τέλος-στην-εύβ-409554

Για τρίτη ημέρα μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια και από τις πρώτες πρωινές ώρες τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τη μάχη για να σβήσουν τις φλόγες που έχουν κατακάψει τα πάντα.

Η αναζωπύρωση το απόγευμα της Τετάρτης δημιούργησε το νέο μέτωπο στο χωριό Πλατανιά και η φωτιά κινείται βορειανατολικά από την περιοχή Κοντοδεσπότι. Εκεί επικεντρώνονται από το πρωί οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με στόχο να περιορίσουν τη φωτιά και να ελέγξουν την κατάσταση. Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχουν καεί περισσότερα από 25.000 στρέμματα δάσους.

Στην περιοχή στην οποία κινείται το μέτωπο της φωτιάς δεν υπάρχουν χωριά, αλλά το Κέντρο Άγριας Ζωής. Και στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να μην καταστραφεί. Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

Σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες τα εναέρια μέσα απογειώθηκαν για να κάνουν ρίψεις νερού. 4 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη ξεκίνησαν την επιχείρηση κατάσβεσης ενώ μπαίνουν στη μάχη και τα 3 αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ωστόσο, το βάρος πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα τα οποία ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, που αυξάνονται σε ορισμένα σημεία του δάσους.

Το βράδυ της Τετάρτης οι ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μεγάλο αγώνα για να περιορίσουν τις εστίες και να μπορέσουν να ελέγξουν τη φωτιά. Δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες αλλά και ερπυστριοφόρα ώστε να προστατέψουν τους οικισμούς και το υπόλοιπο κομμάτι του δάσους.

Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις και πλέον συνολικά στην φωτιά βρίσκονται 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Αναλυτικά, επιχειρούν 198 πυροσβέστες, 92 πυροσβεστικά οχήματα, 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα από το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων (METΠE) 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό, που εκκενώθηκε χθες από τους κατοίκους.

Νέες εικόνες από την «κόλαση» της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια δημοσιοποίησε το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο βίντεο από τη φωτιά στην Εύβοια, που μετέτρεψε σε στάχτη πάνω από 25.000 στρέμματα παρθένου δάσους, εικονίζονται οι ηρωικές προσπάθειες των πιλότων ελικοπτέρων, που επιχειρούν σε δύσβατα σημεία. Το βίντεο από τη φωτιά στην Εύβοια ελήφθη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) του Πυροσβεστικού Σώματος, στην περιοχή Αγριλίτσα. Πρόκειται για την περιοχή όπου ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζουν εξαντλητικά οι ανακριτικές αρχές της πυροσβεστικής για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια που κατακαίει την περιοχή Μεσσαπίων-Δίρφυος από τις 3 τα χαράματα της Τρίτης. Από τις πρώτες στιγμές που ξέσπασε η πυρκαγιά εκτός από τις μονάδες πυρόσβεσης, πήγε στην Εύβοια και ειδικό κλιμάκιο εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος. Οι ανακριτικές αρχές έχουν πάρει μέχρι στιγμής 25 καταθέσεις από κατοίκους και από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες κατοίκων για εμπρησμό.

Το δύσβατο της περιοχής καθώς και η ώρα που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά, ενισχύουν την καχυποψία προς αυτή την κατεύθυνση. Ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός έδειξαν να προσανατολίζονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις – πολύ περισσότερο αποδείξεις – για το σενάριο του εμπρησμού. Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής μάλιστα, αναζήτησαν και τα ίχνη ενός 32χρονου ο οποίος είχε καταδικαστεί για εμπρησμό στην ίδια περιοχή πέρσι, το 2018. Πρόκειται για έναν ντόπιο ο οποίος είχε κατηγορηθεί για έναν εμπρησμό και όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει το είχε κάνει για να εκδικηθεί μια σερβιτόρα και έναν συγχωριανό του που τον κορόιδευαν. Δικάστηκε, καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open tv πάντως, κάτοικοι είναι πεπεισμένοι ότι ανθρώπινο χέρι έβαλε την πυρκαγιά στην Εύβοια. Οπως ανέφερε το ρεπορτάζ τα ξημερώματα της Τρίτης, ένα ή και δύο άτομα, κινήθηκαν με ΙΧ στο δάσος, ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη και έβαλαν τρεις εστίες φωτιάς.

Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από την περιοχή.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου