ΕΛΛΑΔΑ

Τα 11,5 χιλιόμετρα έφτασε η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια

τα-115-χιλιόμετρα-έφτασε-η-πύρινη-λαίλαπ-410291

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής το μέτωπο της φωτιάς έφτασε λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ τα 11,5 χιλιόμετρα.

Από τις 17:00 το απόγευμα η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair (τέσσερα CL-415 και πέντε CL-215) πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Αιτία οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τις πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Οι άνεμοι στην περιοχή έπεσαν το βράδυ, ωστόσο, οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς δυσχεραίνουν, καθώς γίνονται πλέον μόνο από το έδαφος, επειδή τα εναέρια μέσα αποχώρησαν λόγω του σκότους.

Έπεσαν οι άνεμοι

Το γεγονός ότι οι άνεμοι κόπασαν μετά τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης δημιουργεί ελπίδες για τον περιορισμό της φωτιάς. Τη νύχτα θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες αντιπυρικές ζώνες. Οι επίγειες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων με σκοπό να δώσουν ολονύχτια μάχη για να σταματήσει η επέκταση της φωτιάς.

Στην προσπάθεια των πυροσβεστών να οριοθετηθεί η φωτιά δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας από την μείωση της έντασης των ανέμων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στην περιοχή προβλέπεται να ενταθούν και πάλι στα 6 μποφόρ περίπου από τις 9 το πρωί της Τετάρτης. Κατά τον σχεδιασμό, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να απογειωθούν με το πρώτο φως της ημέρας, δηλαδή στις 6 το πρωί. Το διάστημα από τις 6 μέχρι τις 9 αύριο το πρωί, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, τα πληρώματα των Canadair και των ελικοπτέρων θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να περιορίσουν και ει δυνατόν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την φωτιά.

Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης

Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σε σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημειώνει ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση». Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Εξάλλου, πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του χωριού Πλατανιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο υπερήλικες αρνήθηκαν να φύγουν από το χωριό θέλοντας να μείνουν στα σπίτια τους.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για ελαφρά εγκαύματα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του.

Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Πρόδρομος Βοιωτίας

Τέλος σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου