ΕΛΛΑΔΑ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι κρίσιμες εξελίξεις

στο-υπουργικό-συμβούλιο-οι-κρίσιμες-ε-430403

Ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιείται σήμερα το πρωί σε συνέχεια των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τα μέλη του Υπουργικού για τις συζητήσεις στο Eurogroup, ενώ θα παρουσιάσει και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Την Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Χ. Παμπούκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Επίσης πραγματοποιήθηκε και μία ακόμα σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, όπου εξετάστηκε η νομοθεσία για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων το φθινόπωρο με ερωτήματα και θέματα τα οποία δεν θα αφορούν το πολιτικό σύστημα αλλά και άλλα ζητήματα όπως μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση και με τους κ.κ. Βασίλη Ράπανο, πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και Απόστολο Ταμβακάκη διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας.

Νέα έκκληση προς την Ε.Ε.

Δυστυχώς η Ευρώπη καθυστέρησε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στην κρίση χρέους που κινδυνεύει να επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης.

Συμπληρώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να ασκεί μόνο νομισματική πολιτική και να διαχειρίζεται την αγορά της χωρίς να διαθέτει εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων, όπως έχουν όλες οι οικονομικές υπερδυνάμεις».

«Οφείλει να πάρει αποφάσεις που δεν θα αντιμετωπίζουν μόνο έκτακτες κρίσεις, αλλά θα δημιουργούν ένα οικονομικό -και σε βάθος χρόνου πολιτικό- πλαίσιο για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης ανταγωνιστικής στο παγκόσμιο περιβάλλον αλλά και αλληλέγγυας προς όλα τα μέλη της» αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

Αφού αναφέρεται στις προτάσεις Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης –έκδοση ευρωομολόγου, ενίσχυση του Ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με την αύξηση των πόρων του και τη διεύρυνση των παρεμβάσεών του, τον φόρο της χρηματοπιστωτικής συναλλαγής, τον έλεγχο των διεθνών οίκων αξιολόγησης- προσθέτει πως η λύση που θα δοθεί για την Ελλάδα « […] θα πρέπει να προστατεύει την ελληνική οικονομία και την κάθε ελληνική οικογένεια, και να μειώνει το βάρος του χρέους».

Και καταλήγει: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους της και είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί με συστηματικό και συνεπή τρόπο στις υποχρεώσεις αυτές. Έτσι ενισχύεται η διεθνής αξιοπιστία και η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να μετέχει με ισχυρά επιχειρήματα και προτάσεις στην ευρύτερη διαπραγμάτευση για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτή είναι η επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου