ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά μαίνεται στον Υμηττό, έφτασε ως τις κεραίες

μεγάλη-φωτιά-μαίνεται-στον-υμηττό-έφτ-411174

Σε πλήρη εξέλιξη είναι μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στον Υμηττό, η οποία ξέσπασε στις 03:18 σε κατοικημένη περιοχή στην Παιανία και έχει φθάσει ως τις κεραίες.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας εκκενώθηκαν σπίτια στην Παιανία προληπτικά, ενώ ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις που επιχειρούν.

Η φωτιά μαίνεται σε τρία μέτωπα.

Eχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Λ. Κατεχάκη από το ύψος της οδού Πίνφου έως Σακέτα και η Αττική Οδός στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές τέσσερις κατοικίες.

Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή, στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και παράλληλα στο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταβεί ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική έκταση, πλησίον της οδού Σερρών, στην Παιανία, και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς φθάνουν συνεχώς δυνάμεις από την Αττική και από την περιφέρεια, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ ήδη έφθασαν στο σημείο εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο σε συντονιστικό ρόλο, καθώς και δύο ελικόπτερα του στρατού. Συνδράμουν επίσης δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και δύο της περιφέρειας, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως έχει γνωστό μέχρι στιγμής, από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε αναφέρθηκαν ζημιές εξωτερικά σε τέσσερα σπίτια, αλλά λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία – σύμφωνα με την πυροσβεστική – δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός και αυτή την ώρα δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή άμεσα, καθώς η πυρκαγιά έχει ανέβει στο βουνό.

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019. Έτσι σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν και δεν υπάρχει πουθενά «κόκκινο» (κίνδυνος κατηγορίας 5), σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία 4).

Συγκεκριμένα, κατηγορία κινδύνου 4 προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, για μία ακόμα φορά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου