ΕΛΛΑΔΑ

Υπέρ της αναδιάρθρωσης τάσσεται το ΔΝΤ

υπέρ-της-αναδιάρθρωσης-τάσσεται-το-δν-430453

Την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζήτησε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, προτρέποντας παράλληλα της Ευρωπαίους εταίρους να αποφασίζουν σύντομα για τον τρόπο με την οποία θα δοθεί επιπλέον βοήθεια στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή η Fitch προχώρησε σε νέα υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της Ελλάδας και πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το επίπεδο της χρεοκοπίας, στη ζώνη που συνήθως περιγράφεται ως «σκουπίδια».

Το ελληνικό χρέος θα συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, ενώ δεν αποκλείεται την Παρασκευή να υπάρξει και εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, εάν καμφθούν οι αντιρρήσεις από ορισμένες πλευρές ξένων ηγετών.

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οδηγούν τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ που ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα «η ψυχολογία της αγοράς έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς φουντώνουν οι εκτιμήσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης αναφέρεται:

«Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ όμως την ίδια στιγμή το χρηματοπιστωτικό σύστημα (της Ελλάδας) δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της υποχώρησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές και της αύξησης των αναλήψεων. Η μακροοικονομική προσαρμογή συνεχίζεται με την ύφεση να βαθαίνει και τους μισθούς να μειώνονται βοηθώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα δεν σημειώνει ακόμα βελτίωση. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί στις αρχές του 2011 βοηθούμενοι και από εποχιακούς παράγοντες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.

» Αναφορικά με την ανάπτυξη εφαρμόζεται ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υψηλής φορολόγησης της εργασίας. Τέλος συμφωνήθηκε μια χρηματοδοτική στρατηγική σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση καθώς και ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τις χώρες της ευρωζώνης».

 

Μεταρρυθμίσεις

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν, το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου με τηλεδιάσκεψη. «Οι Αρχές πρέπει τώρα να εφαρμόσουν σθεναρά αυτές τις πολιτικές, εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Η εφαρμογή [των μέτρων] θα είναι το θέμα-κλειδί των επόμενων ελέγχων» προειδοποίησε.

Ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι «δομικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι «ικανοποιητική» και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «βελτιώνεται σταδιακά».

Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι αναμενόταν, εξαιτίας της «μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης», προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τόμσεν, επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ενθαρρυντικά σημάδια» η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.

Εκτακτο Eurogroup

Πολιτική λύση στην κρίση του χρέους με τη χορήγηση νέου δανείου προς τη χώρα μας για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές τα προσεχή τρία χρόνου και να εξασφαλιστεί 100% η ρευστότητα του τραπεζικού μας συστήματος επιδιώκει η κυβέρνηση.

Παρ’ ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ αύριο, καλύπτει όλες τις ανάγκες μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το ζήτημα των αρχών του νέου τριετούς πακέτου βοήθειας για να κοπάσει η επίθεση των αγορών και να αποκατασταθεί η ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα και την καθημερινή ζωή.

Οι εξελίξεις αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας καθώς πρόκειται να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogoup) πιθανότατα την Παρασκευή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αρνητικά σχόλια του διεθνούς τύπου για τις «κακοφωνίες» των ευρωπαίων ηγετών και την αδυναμία των υπουργών να καταλήξουν σε μια άμεση λύση που θα λειτουργήσει πυροσβεστικά στην «φωτιά» που έχει ανάψει στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου από τους οίκους αξιολόγησης και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή όλα είναι ανοιχτά. Κι όπως περιγράφουν την κατάσταση κορυφαίοι παράγοντες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν δύο αντίθετες απόψεις:

1. Η μία να εγκαταλειφθεί η ιδέα της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο – πολιτική στην οποία επιμένει μέχρι κι αυτές τις ώρες η Γερμανία – και να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα ακόμη και για να επαναγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, και

2. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο με ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με νέα πολυετούς διάρκειας ή απ΄ ευθείας «κούρεμα», γεγονός που εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι θα χαρακτηρισθεί ως «ελεγχόμενη χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης.

Ουδέν νεότερο για τη Σύνοδο Κορυφής

Στη χρονική στιγμή που η πολυφωνία των Ευρωπαίων εταίρων θα έχει μετατραπεί σε αρμονία, με την οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν την κρίση, θα συγκληθεί η συνάντηση των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αν θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση χρέους θα κριθεί εν πολλοίς και από την πρόοδο των διαβουλεύσεων των τεχνικών επιτροπών που συντονίζει η Οικονομική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση περιορίζει τις προσδοκίες ότι επίκειται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δεδομένου ότι δεν έχει προκύψει κάτι το νεότερο. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια έκτακτη σύνοδο» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Τώρα θα πρέπει κατ’ αρχήν να συζητήσουμε τις αποφάσεις του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, πηγή της γαλλικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ μιας έκτακτης Συνόδου, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, πάντως, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης, οι υπεύθυνοι διαχείρισης του δημοσίου χρέους, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αξιωματούχοι της Κομισιόν θα έχουν τηλεδιασκέψεις για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου