ΕΛΛΑΔΑ

Υπεγράφη συνθήκη για τον Μηχανισμό Σταθερότητας

υπεγράφη-συνθήκη-για-τον-μηχανισμό-στ-430645

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε χθες εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, την νέα συνθήκη για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η νέα συνθήκη υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών- μελών της Ευρωζώνης σε διακυβερνητικό επίπεδο, πριν από την συνεδρίαση του Εurogroup. Στην ανάγκη να στείλει το Εurogroup ένα «πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμη παραπέρα», επανέλαβε ο Υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ακόμη ότι αναμένει μια «ουσιαστική και εποικοδομητική» συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα.

 

Βαν Ρομπέι: Εξετάστηκε το θέμα της Ελλάδας

«Εξετάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνη», δηλώνει σε γραπτό μήνυμα του στο σύστημα κοινωνικής δικτύωσης «twitter» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, αναφερόμενος στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα με ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Ο κ. Ρομπέι αναφέρει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει αυτή τη σύσκεψη πριν από μια εβδομάδα με τη συμμετοχή του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. Τέτοιου είδους συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν για διάφορα ζητήματα, σημειώνει.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή που είχε με τον πρόεδρο του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας Χόρστ Ζιχόφερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι αναμένει να αποφασιστεί «το συντομότερο δυνατόν» το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Όπως τόνισε, αναμένει την έγκριση του προγράμματος από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά και από την ίδια την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης στις αγορές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου