ΕΛΛΑΔΑ

«Ανήθικο συμψηφισμό για τη Siemens» βλέπει η Ν.Δ.

ανήθικο-συμψηφισμό-για-τη-siemens-βλέπει-η-431267

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της Siemens, με αφορμή τη συλλογή υπογραφών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εξαπέλυσε την Πέμπτη η ΝΔ, καταλογίζοντάς της ότι «προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν και να πετύχει έναν ανήθικο πολιτικό συμψηφισμό».

Την ίδια στιμγή οι Γ. Αλογοσκούφης και Χρ. Μαρκογιαννάκης κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη, ενώ επίθεση εξαπέλυσε στο ΠΑΣΟΚ ο Α. Τσοχατζόπουλοε με γραπτή του δήλωση.

Το αίτημα των βουλευτών αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και αφορά δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και δύο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Γιώργο Αλογοσκούφη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

«Η υπόθεση της Siemens είναι ένα πράσινο σκάνδαλο» δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την συγκεκριμένη στιγμή να το επαναφέρει στην επικαιρότητα, την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες από τα σκληρά και άδικα οικονομικά μέτρα μίας πολιτικής αδιέξοδης, που διαλύει την οικονομία και την κοινωνία».

Η ΝΔ ζητά την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου και την απόδοση ευθυνών εκεί που πραγματικά βρίσκονται, δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να συμβάλλει ώστε να πάψει η απαξίωση του πολιτικού κόσμου ένα έχει να κάνει: να δεχθεί και να βάλει σε άμεση εφαρμογή την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που έχει καταθέσει στην Βουλή για έλεγχο του ‘πόθεν έσχες’ όλων όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα» και ρώτησε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη.

«Πολιτική η δίωξη»

Για «καθαρή πολιτική στοχοποίηση και δίωξη στα πλαίσια μιας άθλιας προσπάθειας κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού» έκανε λόγο την Πέμπτη ο Γιώργος Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο Siemens.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος λέει ότι ντρέπεται που αφιέρωσε 30 χρόνια στην πολιτική και κάνει λόγο για «αλητεία».

Απαντώντας σε όσα του καταλογίζονται για ελλιπή εποπτεία στην εφαρμογή των ρητρών στις συμβάσεις του ΟΤΕ, ο κ. Αλογοσκούφης επικαλείται τη σαφήνεια της νομοθεσίας περί μη σχετικής αρμοδιότητας ή εποπτείας του ΟΤΕ από τους υπουργούς Οικονομικών.

«Η νομοθεσία είναι σαφής. Ουδεμία πράξη ή παράλειψη μπορεί να μου καταλογιστεί σε σχέση με τον ΟΤΕ, ο οποίος ως ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο διέπεται από τις διατάξεις περί εταιρικής διακυβέρνησης και δεν υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών. Ουδεμία σχετική σύμβαση θα μπορούσα να έχω χειριστεί ή υπογράψει ή διαχειριστεί ή ελέγξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Αυτά ισχύουν τόσο για εμένα, όσο και για όλους τους υπουργούς Οικονομικών μέχρι και σήμερα».

Δηλώσεις Μαρκογιαννάκη

« Ντρέπομαι και λυπάμαι που αφιέρωσα 30 ολόκληρα χρόνια σε αυτό που λέγεται πολιτική […] Η αθλιότητα που θα προκύψει σύντομα γύρω από αυτή την ιστορία θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα ντρέπονται για πολύ καιρό αυτοί οι οποίοι απεργάζονται αυτή την ιστορία» δήλωσε στον Real FM ο πρώην υπουργός της ΝΔ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα τον προτείνουν για παραπομπή στην προανακριτική επιτροπή.

« Γιατί έπρεπε να φτάσει Ιούλιος για να πάρουν αυτή την απόφαση; Γιατί θέλουν να με πάνε εν υποδικία σε εκλογές» είπε.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για συμψηφισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και μίλησε με σκληρές εκφράσεις για την επιτροπή: «Θα δείτε ότι αυτή η επιτροπή ήταν επιτροπή συγκάλυψης κλεφτών, απατεώνων, αθλιοτήτων και στοχοποίησης των αθώων».

Νέα επίθεση Ακη

Κατά του κυβερνώντος κόμματος στρέφεται με γραπτή ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει «καταγέλαστη και κατάπτυστη» την πρόταση να παραπεμφθεί για την υπόθεση της Siemens.

«Με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση βαφτίζει «δημοσιονομική εξυγίανση» τη ληστεία σε βάρος των πολιτών, προσπαθεί να παρουσιάσει μια καταγέλαστη πρόταση ως δήθεν «επιχείρηση κάθαρσης». Είναι κατάντια απέναντι σε κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κοινωνία», αναφέρει ο κ. Τσοχατζόπουλος και προσθέτει:

«Αρκετά πια. Υπερέβησαν τα όρια της αισχρότητας, της υποκρισίας και της ανηθικότητας. Παρά τη γελοιοποίηση που υπέστησαν τα γνωστά παράκεντρα της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, όταν τον Ιανουάριο, με σημειώματα της τελευταίας στιγμής, υπαγόρευσαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens να συμπεριλάβει στο πόρισμά της και το όνομά μου, έρχονται τώρα με την κατάπτυστη πρότασή τους απέναντί μου, να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού».

«Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι στο θλιβερό κατήφορο που πανικόβλητοι βυθίζονται, χάνουν διαρκώς όχι μόνο το όποιο λαϊκό έρεισμα, αλλά ακόμη και την επαφή με την ίδια πραγματικότητα. Έτσι, δεν αντιλαμβάνονται ότι στην «αρένα» που έστησαν για άλλους, έχουν ήδη εισέλθει και οι ίδιοι», καταλήγει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου