ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠYΥ βάζει το Υπ. Υγείας

τέλος-στις-ουρές-στα-φαρμακεία-του-εοπy-422011

Σημαντική ανάσα αναμένεται να πάρουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, αλλά και 4.500 ανασφάλιστοι, που εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς το υπουργείο Υγείας φέρνει διάταξη, με την οποία θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στα φαρμακεία και τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας.

Με την διάταξη αυτή διευκολύνουν τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και θα συμπεριλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα όσα θα αναφέρει η διάταξη, τα φάρμακα υψηλού κόστους δεν θα χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και από ιδιωτικά φαρμακεία. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν σημαντικά και οι ουρές που σχηματίζονται καθημερινά στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι οποίες προκαλούσαν την αγανάκτηση των ασθενών.

Με την πιο άμεση πρόσβαση στα φάρμακα, θα κερδίσουν χρόνο και θα γλιτώσουν ταλαιπωρία χιλιάδες άνθρωποι, αφού τα ιδιωτικά φαρμακεία θα γίνουν πλέον σημεία διακίνησης των ακριβών φαρμάκων. Το υπουργείο στοχεύει μάλιστα στο να υπάρχει πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Καμία επιβάρυνση για τους ασθενείς και τον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, η ψήφιση της σχετικής διάταξης θα βοηθήσει στο να δρομολογηθεί η χορήγηση των φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ την ίδια ώρα, από το υπουργείο δίνουν διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τους ασθενείς, αλλά ούτε για τον ΕΟΠΥΥ από τη διακίνηση των φαρμάκων μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Ταυτόχρονα, θέλουν να φτάνουν τα φάρμακα από τις εταιρίες στα φαρμακεία και από εκεί στους ασθενείς με απόλυτη ασφάλεια, κάτι το οποίο ο ΠΟΕΔΗΝ είχε επισημάνει αρκετό καιρό πριν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση και το υπουργείο, ψάχνει να βρει φόρμουλα, ώστε να μπορεί να γίνει και δωρεάν κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων, σε περιπτώσεις ασθενών που είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Αυτό αφορά κατηγορίες καρκινοπαθών και ασθενών με βαριά μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας, ένα μέτρο που στα «χαρτιά» υπήρχε, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ως τώρα, σε τέτοιες περιπτώσεις οι ασθενείς πληρώνουν το κόστος της μεταφοράς, κάτι που το υπουργείο θέλει να αλλάξει.

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά σε αλλαγές προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση στους ασφαλισμένους. Στα πλάνα του είναι η μεταφορά ενός εκ των φαρμακείων στου Γκύζη, ενώ σε άλλα, όπως αυτό στην Ομόνοια, θα γίνουν επεκτάσεις, ώστε να διευκολύνουν περισσότερο το έργο τους και την κατάσταση για τους ασθενείς που περιμένουν για ώρες στην ουρά.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/telos-stis-oyres-ston-eopyy-bazei-yp-ygeias

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου