ΕΛΛΑΔΑ

Όλα όσα είπαν Μητσοτάκης-Αναστασιάδης στην Κύπρο

όλα-όσα-είπαν-μητσοτάκης-αναστασιάδη-423368

Μήνυµα αρραγούς µετώπου έναντι της αυξανόµενης τουρκικής παραβατικότητας απέστειλαν χθες από τη Λευκωσία Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, και των Κυπρίων οµολόγων τους.

Οι δύο άνδρες διερεύνησαν τους τρόπους οργανωµένης αντίδρασης των δύο χωρών, µε τον Ελληνα πρωθυπουργό να υπογραµµίζει την ευρωπαϊκή διάσταση της αντίδρασης έναντι της εντεινόµενης, όπως σηµείωσε, τουρκικής προκλητικότητας, σηµειώνοντας πως η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδοµένη τη στήριξη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Αγκυρα να «τερµατίσει τις έκνοµες ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης της Κυπριακής Δηµοκρατίας» και τόνισε ότι «ανταλλάξαµε απόψεις για τις εν λόγω τουρκικές προκλήσεις και για τον τρόπο µέσα από συγκεκριµένες ενέργειες σε διµερές και πολυµερές επίπεδο αποτελεσµατικής αντιµετώπισής τους».

Η στρατηγική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία ιδιαίτερα φορτισµένη και σηµαντική και επαναβεβαίωσε ότι ο τερµατισµός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο αποτελεί «κορυφαίο µέληµα και απόλυτη στρατηγική επιδίωξη της Αθήνας. «∆εν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευµάτων από τη Μεγαλόνησο» επεσήµανε ο Ελληνας πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα τη συγκρατηµένη, όπως είπε, αισιοδοξία του για την εγκαθίδρυση ενός νέου πλαισίου συναντίληψης ανάµεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο εν όψει της συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη µε τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου.

Το Μέγαρο Μαξίµου διαψεύδει πληροφορίες που έφεραν τον πρωθυπουργό αντίθετο στην προοπτική διεξαγωγής πενταµερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αντιτείνοντας ότι δεν έχει εκφράσει άποψη για το συγκεκριµένο ζήτηµα. Ο ίδιος φέρεται επί της αρχής να µην είναι αρνητικός, ωστόσο, δεν εκτιµά πως επίκειται µία τέτοια εξέλιξη. Σε συνοµιλία του, εξάλλου, µε δηµοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε µεταξύ άλλων ότι «η επιδίωξή µου είναι να βρούµε τρόπους για µία γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όµως δεν γίνεται εν κενώ, χρειάζεται χρόνος και οικοδόµηση εµπιστοσύνης». Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, µάλιστα, να επαναβεβαιώσει την ιδιαίτερη σηµασία που προσδίδει η χώρα µας σε όλα τα τριµερή σχήµατα συνεργασίας, κατά µείζονα λόγο στον τοµέα των ενεργειακών, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπενθυµίζοντας ότι η πρωτοβουλία οικοδόµησης των συγκεκριµένων τριγωνικών σχέσεων ανήκε σε προηγούµενες κυβερνήσεις της Νέας Δηµοκρατίας. Χαρακτήρισε, δε, ευπρόσδεκτη εξέλιξη τη συµµετοχή σε αυτά µεγάλων στρατηγικών παικτών, όπως οι ΗΠΑ.

Εκκρεµή ζήτηµατα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ΜητσοτάκηΑναστασιάδη και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ετέθησαν επί τάπητος εκκρεµή ζήτηµατα, που άπτονται του πεδίου της εκπαίδευσης, αλλά και η ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση της δωρεάς της Κυπριακής Δηµοκρατίας µετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Οπως προκύπτει, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Κύπριο πρόεδρο ότι υπάρχει ήδη έτοιµο σχέδιο για την απορρόφηση των συγκεκριµένων χρηµάτων, µε τις πληροφορίες να επιµένουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθµιση των υφιστάµενων δοµών Υγείας σε ένα σύγχρονο νοσοκοµείο στην ευρύτερη περιοχή Πικερµίου Ραφήνας. Κατά τη σηµερινή, δεύτερη ηµέρα της επίσηµης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός αναµένεται να συναντηθεί µε τον Αρχιεπίσκοπο, Χρυσόστοµο Β’, εν συνεχεία θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισµένα Μνήµατα και στον Τύµβο Μακεδονίτισσας, ενώ προτού αναχωρήσει για την Αθήνα θα επισκεφθεί και την Ελληνική ∆ύναµη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου