ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνουν Ελληνες για να εργαστούν στη Μελβούρνη

ψάχνουν-ελληνες-για-να-εργαστούν-στη-μ-424301

Ζητούνται νέοι φροντιστές που να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα για Ελληνες ηλικιωμένους που ζουν και μένουν στη Μελβούρνη.

Αυτό τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Παναγιώτης Ιασωνίδης, διευθύνων σύμβουλος του εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Τριτοβάθμιας και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ITHEA). «Οι περισσότεροι Ελληνες ήρθαν στην Αυστραλία τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Ως εκ τούτου η πρώτη γενιά έχει φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και πολλοί είναι αυτοί που χρειάζονται βοήθεια», σημείωσε ο κ. Ιασωνίδης, επισημαίνοντας πως στην Αυστραλία και ειδικότερα στην περιοχή της Βικτώριας υπάρχουν γηροκομεία, που ανήκουν σε ομογενειακούς οργανισμούς, μη κερδοσκοπικά, όπου καταγράφονται τέτοιου είδους ανάγκες.

Οι Ελληνες της Μελβούρνης έχουν ανάγκη από φροντιστές που μιλούν ελληνικά

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ο ηλικιωμένος, ιδιαίτερα αυτός που πάσχει από Αλτσχάιμερ, φτάνει πολλές φορές στο σημείο να ξεχάσει τα αγγλικά που έμαθε εδώ κι επιστρέφει στη μητρική του γλώσσα, την ελληνική, ενώ έχουμε και πολλές περιπτώσεις που ο ασθενής “γυρνάει” στην ντοπιολαλιά του», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ITHEA.

Σε ό,τι αφορά τα προσόντα των υποψηφίων, ο κ. Ιασωνίδης επισήμανε πως θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση «και να έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον για την τρίτη ηλικία». Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε, γίνονται τα απαιτούμενα μαθήματα προκειμένου να πάρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Σημείωσε, δε, ότι για τον σκοπό αυτό, ο εκπαιδευτικός όμιλος ITHEA στη Μελβούρνη, που αναγνωρίζεται ως επίσημος εκπαιδευτικός φορέας στην Αυστραλία, οργανώνει δωρεάν ενημερωτικά σεμινάρια, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -κι εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη συμμετοχή σε Χανιά, Καλαμάτα και Ιωάννινα- προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ενδιαφερόμενους.

Στην Ελλάδα η ITHEA για τους υποψηφίους

Στελέχη της ITHEA θα έρθουν στην Ελλάδα (σ.σ. οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα) μαζί με αναγνωρισμένους (από το αυστραλιανό κράτος) συμβούλους μετανάστευσης και εκπαίδευσης και -σύμφωνα με τον όμιλο- θα απαντήσουν σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής, των δυνατοτήτων φοίτησης και των προοπτικών εργασίας στην Αυστραλία.

«Είμαστε περίπου 250.000-300.000 Έλληνες στη Βικτώρια και σε όλη την Αυστραλία περίπου 800.000. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δίγλωσσους φροντιστές ηλικιωμένων», τόνισε ο κ. Ιασωνίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως όσοι αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα για την εγκατάστασή τους στην Αυστραλία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με τον διαφορετικό τρόπο ζωής -και όχι μόνο- στη μακρινή αυτή χώρα.

Η απόφαση να μετακομίσει κανείς στην Αυστραλία

«Πάρα πολλοί νέοι έρχονται στην Αυστραλία χωρίς να έχουν μελετήσει, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς γίνεται. Έρχονται “τυφλά” και πολλές φορές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν έχουν ένα δίκτυο ανθρώπων να τους συμβουλέψει και δεν γνωρίζουν και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», εξήγησε ο κ. Ιασωνίδης.

Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια αλλά και να αντλήσουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, μπορούν να απευθύνονται στον όμιλο ITHEA, στο email [email protected].

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου