ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα σοκ… στην τρίτη επικαιροποίηση Μνημονίου

μέτρα-σοκ-στην-τρίτη-επικαιροποίηση-431869

Απολύσεις στο Δημόσιο και εξίσωση μισθών με τον ιδιωτικό τομέα, λουκέτα-συγχωνεύσεις σε 76 ΔΕΚΟ, ασφυκτικοί όροι για τις τράπεζες και τις αποκρατικοποιήσεις, και δραστικές αλλαγές όχι μόνο σε επικουρικές συντάξεις, βαρέα και εφάπαξ, αλλά και στις βασικές συντάξεις είναι μόνο κάποια από τα μέτρα που δεσμεύθηκε να υλοποιήσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση έναντι της τρόικας.
Αυτό προκύπτει από το κείμενο που η Κομισιόν κοινοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στα αγγλικά και το οποίο ολόκληρο θα δημοσιοποιηθεί από την Κυβέρνηση αφού πρώτα μεταφραστεί .
Το νέο κείμενο που αποτελεί την τρίτη επικαιροποίηση του Μνημονίου, υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και συνοδεύεται από έκθεση των υπηρεσιών της Επιτροπής, που μεταξύ άλλων αναλύει τη βιωσιμότητα του χρέους κάνοντας λόγο για εκτίναξή του στο 170% του ΑΕΠ χωρίς μέτρα και υπό τις καλύτερες συνθήκες στον περιορισμό του στο 105% του ΑΕΠ.
Οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι καταρχήν να ψηφιστεί έως τις 15 Αυγούστου από τη Βουλή ο «Εφαρμοστικός νόμος 2». Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο μισθολόγιο, τα λουκέτα και τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.  Αποφασίζεται και νέα περικοπή δαπανών (πέραν των μέτρων που μόλις ψηφίστηκαν). Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα απελευθερώνει περισσότερο από το 1/14 της ετήσιας πίστωσης (εξαιρουμένων των μισθών, των συντάξεων και των τόκων) ανά μήνα για κάθε υπουργείο. Επαναξιολόγηση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αν υπάρξουν αποκλίσεις, θα περικοπεί αυτό το αποθεματικό οριστικά (υπολογίζεται περί τα 1,5 δισ. ευρώ).
Επίσης προβλέπονται επιτηρητές, όπου η  τρόικα για να διασφαλίσει την πιστή τήρηση του Μνημονίου υποχρεώνει την Ελλάδα σε «τεχνική βοήθεια» από τα κράτη-μέλη το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   Μέχρι τα μέσα Αυγούστου  εξάλλου θα περάσει νομοθεσία για λουκέτο ακόμη 40 μικρών φορέων, τη συγχώνευση 25 άλλων «μικρών» και λουκέτο ή συγχώνευση επιπλέον 11 μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν 7.000 άτομα. Οι ΔΕΚΟ πρέπει έως τα μέσα Ιουλίου να ανακοινώσουν νέα επιχειρησιακά σχέδια με συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης δαπανών και αύξησης εσόδων ενώ το νέο μισθολόγιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Αυγούστου και σταδιακά σε διάστημα 3 ετών.  Τον Σεπτέμβριο επίσης θα γίνει η αποτίμηση των επιδομάτων με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων στην επιλογή των δικαιούχων (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, των εκπτώσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στις παροχές σε είδος).
Τέλος η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι είναι έτοιμη για αλλαγή νομοθεσίας των κλαδικών συμβάσεων έως τέλος Ιουλίου αν κριθεί ότι είναι ανεπαρκής.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου