ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες -Βάσεις για 459 σχολές: Αναλυτικοί πίνακες με εκτιμήσεις

πανελλήνιες-βάσεις-για-459-σχολές-αναλυ-433474

Εκτίμηση για την πορεία των βάσεων του 2019 παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής», µέσα από µια εµπεριστατωµένη ανάλυση των στοιχείων από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Σηµειώνεται ότι η σηµερινή παρουσίαση αποτελεί εκτίµηση και οι βάσεις θα ανακοινωθούν επισήµως από το υπουργείο Παιδείας στα τέλη Αυγούστου.

Η διαµόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τον αριθµό των εισακτέων, τις βαθµολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις επιθυµίες σπουδών των υποψηφίων όπως εκφράζονται µε τη συµπλήρωση των µηχανογραφικών τους δελτίων. Οι πρώτοι δύο παράγοντες είναι γνωστοί, ο τρίτος είναι πάντα άγνωστος, αφού µαθαίνουµε τις προτιµήσεις των υποψηφίων µετά την ανακοίνωση των βάσεων. Γι’ αυτό κάθε χρόνο θεωρούµε ότι οι προτιµήσεις των υποψηφίων δεν θα αλλάξουν, ώστε να γίνει η µελέτη.

Το μηχανογραφικό

Φέτος αναγκαστικά θα αλλάξουν οι προτιµήσεις γιατί άλλαξαν τα τµήµατα. Εκατόν τριάντα τρία νέα τµήµατα έχει το µηχανογραφικό δελτίο, εκ των οποίων τα 28 δεν αποτελούν µετεξέλιξη άλλων αλλά είναι εντελώς νέα.

∆ιλήµµατα αντιµετωπίζουν οι υποψήφιοι στη συµπλήρωση του µηχανογραφικού τους και δεν γνωρίζουµε τι απαντήσεις έδωσαν. Ας δούµε µερικά τέτοια διλήµµατα που εµφανίστηκαν για πρώτη φορά φέτος.

Να δηλώσω Σχολή Μηχανικών που δεν είναι ισότιµη µε πολυτεχνική, ελπίζοντας ότι κάποια στιγµή θα γίνει ισότιµη, αλλά είναι κοντά στο σπίτι µου ή να πάω σε πολυτεχνική µακρύτερα για να είµαι σίγουρος;

Να δηλώσω ένα τµήµα από τα νέα ή να πάω µακρύτερα που είµαι σίγουρος ότι το εκεί αντίστοιχο τµήµα έχει καθηγητές και λειτουργεί κανονικά; Ερωτήµατα που δεν έχουν µοναδική σωστή απάντηση και σίγουρα ένα µέρος των υποψηφίων απάντησε µε τον ένα τρόπο και ένα µέρος των υποψηφίων µε τον άλλο τρόπο.

Το πλήθος των υποψηφίων που απάντησε µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καθορίσει τη ζήτηση για το κάθε τµήµα και συνεπώς τη βάση του. Όλα αυτά δεν µπορούν να µετρηθούν, συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και φυσικά δεν υπάρχει κανένα µαθηµατικό µοντέλο που να µπορεί να τα προβλέψει.

Η δυσκολία της εκτίµησης της διαµόρφωσης των βάσεων είναι φέτος µεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, εµείς όµως, όπως κάθε χρόνο, προσπαθούµε να προσεγγίσουµε, όσο περισσότερο είναι εφικτό, όλες τις σχολές του µηχανογραφικού. Σεβόµενοι την αγωνία των υποψηφίων, προσπαθούµε να δώσουµε απάντηση στα ερωτήµατά τους για τη διαµόρφωση των βάσεων µε τη λήξη της συµπλήρωσης των µηχανογραφικών, ώστε να µην επηρεαστεί κανείς από τις δικές µας εκτιµήσεις κατά τη συµπλήρωση του µηχανογραφικού του.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου