ΕΛΛΑΔΑ

Με διαρροές και αντιπαράθεση ο εφαρμοστικός

με-διαρροές-και-αντιπαράθεση-ο-εφαρμο-851206

Με 155 «ναι» επί της αρχής πέρασε ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, κατά την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα πρωτοφανή επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. «Όχι» επί της αρχής ψήφισε η ΝΔ. Καταψήφισε τα άρθρα για τις αποκρατικοποιήσεις η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, ενώ τα συγκεκριμένα άρθρα ψηφίσθηκαν και από τους βουλευτές της ΝΔ, πλην των Π. Καμμένου και Σπ. Γαληνού, που είπαν «όχι» σε όλα, κόντρα στην κομματική γραμμή. Κόντρα Σαμαρά – Βενιζέλου για τις 180 ψήφους για το Μνημόνιο 2.
Από τη Βουλή αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εφαρμοστικός νόμος πήρε 155 «ναι», 136 «όχι» και πέντε «παρών» από τη Δημοκρατική Συμμαχία, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία με αιτήματα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.
«Όχι» επί της αρχής ψήφισε η ΝΔ. Επί των άρθρων ψήφισε «ναι» σε 21 από τα 49 άρθρα.

«Όχι» επί της αρχής και επί των άρθρων ψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου ψήφισε «ναι» επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα από 1 έως 9 και το 14, που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις. Επίσης, άφησε αιχμές για τη διαδικασία λέγοντας ότι δεν της δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει.

Οι βουλευτές της ΝΔ Πάνος Καμμένος και Σπύρος Γαληνός καταφήφισαν το νομοσχέδιο, κόντρα στην κομματική γραμμή. Ο μεν κ. Καμμένος κατήγγειλε το προεδρείο για προσπάθεια φίμωσης βουλευτών, ενώ ο κ. Γαληνός καταψήφισε λέγοντας ότι αμφισβητεί την ικανότητα της κυβέρνησης να το εφαρμόσει.

 
Ο Αντ. Σαμαράς

Νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως αν η κυβέρνηση ζητήσει την ψήφιση του Μνημονίου 2 από 180 βουλευτές, θα είναι σαν να οδηγεί την χώρα σε εκλογές.

Πρόσθεσε ότι αν και η ΝΔ βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, δέχθηκε να συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος την χαρακτήρισε ατυχή και δήλωσε διατεθειμένος να την ξεχάσει.

Επίσης, έκανε αναφορά στα πρωτοφανή επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας κάνοντας λόγο για «περίεργες σκηνές που μυρίζουν κάτι χειρότερο από ανικανότητα, μυρίζουν παρακράτος».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή. «Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε μικρές ομάδες ελάχιστων κουκουλοφόρων πώς θα ελέγξετε το έλλειμμα και το χρέος;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κατέληξε: «Είστε τελικά λίγοι πολύ λίγοι».

 
Ο Ευ. Βενιζέλος

Απαντώντας στον κ. Σαμαρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις δημοσκοπήσεις και συμπλήρωσε: «Σήμερα ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή με πολύ μεγάλη άνεση και αυτοπεποίθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χθες ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο και η χώρα υπάρχει σήμερα δημοσιονομικά, είναι αξιόπιστη και μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση τη σκληρή διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας μας».

Ακολούθως, κάλεσε τον πρόεδρο και τους βουλευτές της ΝΔ να αναλογιστούν «τί θα έλεγαν σήμερα αν είχε καταψηφιστεί χθες το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

«Τι θα έλεγε σήμερα ο κ. Σαμαράς αν είχε απορριφθεί το μεσοπρόθεσμο. Τί θα έλεγε στον ελληνικό λαό; Τι θα έλεγε στους καταθέτες, στις τράπεζες; Τι θα έλεγε στους ανέργους; Τι θα έλεγε στην Ευρώπη; Στους εταίρους μας; Ποιος θα καλούσε σήμερα τον πρόεδρο της ΝΔ; Ποιος θα τον δεχόταν; Τι θα του έλεγε;».

Αναφορικά με την κριτική που διατυπώνεται απέναντι στα σκληρά φορολογικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εκβιάζει την κοινή λογική» όταν επιχειρεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που θέλει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, την ώρα που η ΝΔ είναι οπαδός της μειωμένης φορολογίας.

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής  ανέφερε ότι η Κερατέα ήταν η προθέρμανση για ό,τι ακολούθησε στο Σύνταγμα, προσθέτοντας ότι όλη την προηγούμενη περίοδο οι διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος ήταν φιλειρηνικές και δεν είχε γίνει καμία επιχείρηση από τα ΜΑΤ.

 

Ο Γ. Καρατζαφέρης
 
Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην εφαρμογή του Μνημονίου και ανικανότητα να διατηρήσει την κατάσταση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης στη συζήτηση επί του εφαρμοστικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Εμείς λέμε όχι’ σε όλα. Δεν συναινούμε τώρα σε τίποτα» δήλωσε, ενώ καυτηρίασε τη στάση της ΝΔ που «μαρτύρησε» ότι εάν το ΠΑΣΟΚ φέρει τη δανειακή σύμβαση με 180 δεν θα την ψηφίσει. Ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε εκλογές για να δώσουν οι πολίτες εντολή για οικουμενική κυβέρνηση από την κάλπη.

«Ποιος φόνευσε οικονομικά και ουσιαστικά τη χώρα; ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ακολουθήσατε την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Ποιον κοροϊδεύετε; Πόσους φορολογικούς νόμους ψηφίσατε και οι δύο; Η ΝΔ στα 5 χρόνια ψήφισε όσους δεν είχαν ψηφιστεί 30 χρόνια και εσείς τώρα συνεχίζετε αυτό το έργο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

 

Η Αλ. Παπαρήγα
 
Το τελευταίο διήμερο υπήρξε οργανωμένο πολιτικά και μελετημένο επιχειρησιακά σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο, από τη μία να φοβηθεί ο λαός εν όψει της πέμπτης δόσης του δανείου και παράλληλα να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από τους αγώνες, κατήγγειλε την Πέμπτη η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε αποκλειστικά στο κλίμα που επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας το τελευταίο διήμερο, κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας και των συγκεντρώσεων στην πλατεία Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι ένας ακόμη στόχος της κυβέρνησης ήταν να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και η απεργία ως μορφή πάλης.

«Το αστικό κράτος διαθέτει πολλούς μηχανισμούς που δεν θέλει να τους αποκαλύψει γιατί το βολεύουν», είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής θα αποκαλύψει την αλήθεια, τονίζοντας ότι «αν βγει η αλήθεια τότε (ο υπουργός) θα πρέπει να παραιτηθεί» είπε.

 

Ο Αλ. Τσίπρας
 
Από τύχη δεν θρηνούμε θύματα από τα επεισόδια της Τετάρτης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή που δεν ανακοίνωσε ούτε μια κύρωση κατά αστυνομικών που άσκησαν βία χωρίς λόγο. «Η γραμμή άμυνας περιφρούρησης της Βουλής φτάνει μέχρι του Μπαϊρακτάρη και το Θησείο;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Μέμφομαι την κυβέρνηση Παπανδρέου συνολικά, γιατί γύρισε το ρολόι της ιστορίας πολλά χρόνια πίσω, με ένα σχέδιο που περιελάμβανε ωμή βία και την αγαστή συνεργασία κράτους και παρακράτους, είπε ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε πως τέτοιες εικόνες είχαμε να δούμε πολλά χρόνια.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου