ΕΛΛΑΔΑ

Εδρασαν πάλι οι κουκουλοφόροι

εδρασαν-πάλι-οι-κουκουλοφόροι-432675

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος, μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και των αστυνομικών δυνάμεων.
Από τις 18:00 το απόγευμα οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να οπισθοχωρούν στη λεωφόρο Αμαλίας. Όχι εξαιτίας των επεισοδίων, αλλά έπειτα από την απόφαση των «Αγανακτισμένων» να βγουν από την πλατεία Συντάγματος.
Ομάδες συγκεντρωμένων στην πλατεία, ανέβηκαν τα σκαλιά και κατευθυνόμενες προς τις αστυνομικές δυνάμεις με χειροκροτήματα, συνθήματα αλλά και ειρηνική διάθεση, τις εξανάγκασαν σε οπισθοχώρηση. Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι κουκουλοφόροι απομονώθηκαν σε αυτό το σημείο και σταμάτησαν τη δράση τους.

 

Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί
Εννέα πολίτες χρειάστηκαν την παροχή α’ βοηθειών λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκαν λιποθυμικά επεισόδια – κυρίως λόγω των χημικών που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις – και κάποιοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Δύο άλλοι τραυματίες πολίτες, έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Σωτηρία, δύο με αναπνευστικά προβλήματα και ένας με εγκαύματα.

Παράλληλα, άλλοι διαδηλωτές ή «αγανακτισμένοι» που είχαν δεχτεί πέτρες, δεν δέχτηκαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και ζήτησαν τις α’ βοήθειες από τα πρόχειρα ιατρεία της πλατείας Συντάγματος.

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και αρκετοί άλλοι μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι τις 5:00 το απόγευμα είχε προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις και 17 προσαγωγές για τα επεισόδια στο Σύνταγμα.
 
Τα επεισόδια
Η ένταση αναζωπυρώθηκε αργά το μεσημέρι, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε αντικείμενα κατά αστυνομικών στις οδούς Όθωνος και Αμαλίας, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Οι αντιεξουσιαστές άρχισαν να «ξηλώνουν» μάρμαρα και πέτρες, ενώ τα επεισόδια έχουν μεταφερθεί στις οδούς Όθωνος και Φιλελλήνων. Πολίτες τηλεφώνησαν στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» και ανέφεραν ότι πολλά άτομα βρήκαν «καταφύγιο» στις αποβάθρες του μετρό, ενώ έκαναν λόγο και για τραυματίες που δέχονται τις πρώτες βοήθειες στους σταθμούς του μετρό.
Ορισμένοι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με το μετρό. Οι επιβάτες ενημερώνονταν να μην εισέρχονται στο τελευταίο βαγόνι, με το οποίο μεταφέρονταν τραυματίες σε νοσοκομείο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι τις 17:00 το απόγευμα είχαν γίνει τρεις συλλήψεις και συνολικά 18 προσαγωγές για τα επεισόδια στο Σύνταγμα.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, μεταξύ αντιεξουσιαστών και ομάδας ακροδεξιών.
Η παρέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε την αντίδραση των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά των ανδρών των ΜΑΤ με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Με τη σειρά της η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Αργότερα, οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν και τμήμα της πλατείας Συντάγματος, απωθώντας τους «Αγανακτισμένους» στην πάνω πλευρά της πλατείας.
Η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα έχει γίνει αποπνικτική, αναγκάζοντας πολλούς από τους «Αγανακτισμένους» να αποχωρήσουν από την πλατεία.
 
Ειρηνικά τα συλλαλλητήρια
Νωρίτερα, συλλαλητήρια πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, καθώς και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει νέα συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Επίσης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα και την ίδια μέρα διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην Ομόνοια, στις 10 το πρωί.
Εν τω μεταξύ, σε διαμαρτυρία συμπαράστασης προς τους «Αγανακτισμένους» της Ελλάδας, κάλεσαν για τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, οι αποκαλούμενοι «Αγανακτισμένοι της Βαστίλλης». Το κάλεσμα για τη διαμαρτυρία έχει κυκλοφορήσει μέσα από το Διαδίκτυο.
 
Προβοκάτσια βλέπει το ΚΚΕ
«"Όλως περιέργως" οι διάφορες ομάδες κουκουλοφόρων εμφανίζονται μαζί με τα ΜΑΤ τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του για τα επεισόδια το ΚΚΕ. «Οι ενέργειες αυτές πρέπει να βρουν την καθολική αποδοκιμασία όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων» προσθέτει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Ο λαός και η νεολαία έχουν ένα επιπλέον στοιχείο για να συμπεράνουν ότι το κίνημα που πρώτα απ’ όλα φοβούνται το σύστημα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα άλλα μέσα που το υπηρετούν, είναι το κίνημα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, το κίνημα της εργατικής τάξης, που δίνει στο λαό προοπτική. Το ταξικό εργατικό, το ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα ξέρει να παλεύει και να περιφρουρείται από τους προβοκάτορες. Οι αγώνες συνεχίζονται αμείωτοι» προσθέτει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Το μικρότερο κακό είναι να αποτελούν τα επεισόδια έργο προβοκατόρων, και το μεγαλύτερο είναι να έχει φτάσει η οργή σε εμπρησμούς, βανδαλισμούς και τραμπουκισμούς» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.ΟΣ., Κώστας Αϊβαλιώτης.

«Συνιστούμε ψυχραιμία για να μην επιβεβαιωθεί τελικά ο κ. Πάγκαλος…» πρόσθεσε.

«Για άλλη μια φορά οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να διαλύσουν τη μαζική ειρηνική συγκέντρωση των χιλιάδων αγανακτισμένων πολιτών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αξιοποιώντας την τυχοδιωκτική στάση ανώνυμων κουκουλοφόρων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απίστευτη χρήση χημικών σε ένα ατέλειωτο και επικίνδυνο κυνηγητό ανάμεσα σε ΜΑΤ και ανώνυμους κουκουλοφόρους, είχε σαν προφανή στόχο την πλήρη εκκένωση της πλατείας, αλλά και να κάμψει το φρόνημα του υπέροχου κόσμου που περισσότερο από ένα μήνα δίνει τη μάχη για την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματά του, την προστασία της εργασίας. Για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για να βγούμε από το μνημόνιο» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Καταγγέλλουμε τους επικίνδυνους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, την αστυνομική βία και την προκλητικά ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση των ανώνυμων κουκουλοφόρων. Ο λαός και η νεολαία δεν κάμπτονται, αγωνίζονται διεκδικώντας την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και μια νέα πορεία για τον τόπο» συμπληρώνει.

«Για μια ακόμη φορά η δράση των κουκουλοφόρων επιχείρησε να αμαυρώσει τον ειρηνικό και μαζικό χαρακτήρα των σημερινών κινητοποιήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Οι «Αγανακτισμένοι»

Λίγες ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια στο Σύνταγμα επέστρεψαν στην πλατεία οι «Αγανακτισμένοι» το απόγευμα της Τρίτης, αντιδρώντας στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου -η συζήτηση για το οποίο συνεχίζεται στη Βουλή.

Οι συγκεντρωμένοι, αρκετοί με μαλόξ ακόμη στο πρόσωπο, προσπαθούσαν να καθαρίσουν με σκούπες και νερό την πλατεία από τα χημικά -και για την προγραμματισμένη συναυλία- έπειτα από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις που ακολούθησε τις συμπλοκές με ομάδες αντιεξουσιαστών.

Στο Σύνταγμα καταφθάνουν από την Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο οι μοτσικλετιστές  που λαμβάνουν μέρος στον αποκλεισμό της Βουλής. Το αρχικό ραντεβού από Βορρά και Νότο δόθηκε στον παράδρομο της λεωφόρου Καβάλας και της Εθνικής Οδού με κατεύθυνση προς Πειραιά.

Ένταση επικράτησε για λίγο στο Σύνταγμα, όταν πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε στην πλατεία και δέχθηκε την αποδοκιμασία ορισμένων συγκεντρωμένων. Οι αντεγκλήσεις τελείωσαν σχετικά γρήγορα, και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου