ΕΛΛΑΔΑ

Σε παράταξη οι «στρατοί» στη Βουλή

σε-παράταξη-οι-στρατοί-στη-βουλή-432729

Σε «παράταξη μάχης» θέτουν για σήμερα τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιστρατεύοντας ταυτόχρονα και τους «επιλοχίες επιτήρησης» καθώς υπάρχει και για τα δύο κόμματα ανοιχτό το ενδεχόμενο διαρροών, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της κυβέρνησης να κάμψει τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών που έχουν εκδηλώσει αντιρρήσεις για το Μεσοπρόθεσμο. Εκτός, όμως, των προβλημάτων που φέρνει η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, «πονοκέφαλο» προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι αντιδράσεις πολλών βουλευτών για τις δηλώσεις Πάγκαλου περί «τανκς» σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στον πρωινό καφέ, στο Μαξίμου, ενώ ακολούθησε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, από την οποία συνάγεται ότι η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της.

«Σε μία στιγμή που η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, ο λαός και η χώρα δίνουν τη μάχη για να ξεπεράσουμε την κρίση, δε χρειάζονται τέτοιες προσεγγίσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της κυβερνητικής προσπάθειας να μην υπάρξουν απώλειες κατά την ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε την Τρίτη σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους τέσσερις-πέντε βουλευτές που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις. Το ίδιο αναμένεται να πράξει ο κ. Βενιζέλος και την Τετάρτη.

Πάντως, η κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα χαθεί καμία ψήφος από τις 155 της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Θα αποφασίσω την τελευταία στιγμή, όταν ακούσω τους ομιλητές. Mε άγγιξαν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος, θα αποφασίσω στη ψηφοφορία» δήλωσε το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του Σκάι ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος.

«Είναι κρίσιμη στιγμή, αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πτωχεύουμε, εγώ δεν την παίρνω την απόφαση, ας την πάρει ο Σαμαράς» πρόσθεσε. «Υπάρχει πολιτική ευθύνη και έχει περάσει η νοοτροπία ότι δεν πρέπει να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι και αυτό είναι το σοβαρότερο» συμπλήρωσε.

Επικρίσεις κατά του Θ Πάγκαλου διετύπωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες για συζητήσεις βουλευτών που ζήτησαν έντονα την απομάκρυνση του αντιπρόεδρου από την κυβέρνηση και διαφορετικά απείλησαν με καταψήφιση.

Πειθαρχία και «όχι» στη Ν.Δ.

«Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» είναι το μήνυμα της ηγεσίας της ΝΔ προς τους «γαλάζιους» βουλευτές και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς, ετοιμάζεται να πει ένα νέο «όχι» στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, αδιαφορώντας για την πίεση που του ασκείται. Η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να εμφανιστεί συντεταγμένα και ουσιαστικά έχει επιβληθεί κομματική πειθαρχία, ενώ όσοι δεν συνταχθούν με την γραμμή της ηγεσίας θα τεθούν εκτός κόμματος.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ θα καταψηφίσει και επί της αρχής και τον εφαρμοστικό νόμο και θα στηρίξει μόνο ορισμένες διατάξεις που θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην ηγεσία του κόμματος εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εσωκομματικό πρόβλημα, εάν κάποιος βουλευτής διαφοροποιηθεί και απλά θα διαγραφεί. Η προσοχή στρέφεται μόνο στην βουλευτή Αργολίδας κυρία Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία εάν δεν συνταχθεί με την κομματική γραμμή, θα διαγραφεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην ηγετική ομάδα θεωρούν ότι εκτός από την κυρία Παπαδημητρίου – που επιμένει ότι η ψήφος κατά συνείδηση είναι αναφαίρετο δικαίωμά της – δεν θα υπάρξει άλλος βουλευτής που θα δημιουργήσει πρόβλημα, αν και διάφορα στελέχη επιμένουν να συντηρούν παρασκηνιακά το σενάριο, ότι θα διαφοροποιηθεί και ο πρώην υφυπουργός κ. Ι. Λαμπρόπουλος.

Σχετικά με τον βουλευτή Τρικάλων και πρώην υπουργό κ. Σ. Χατζηγάκη, παρά το γεγονός ότι έχει εκφράσει κατά καιρούς ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής του κόμματος, δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα στον κ. Σαμαρά.

Αν και δημιουργείται και από ορισμένους βουλευτές κλίμα ότι η ψηφοφορία θα αποτελέσει και για τη ΝΔ ένα τεστ κομματικής συσπείρωσης, ο κ. Σαμαράς δεν ανησυχεί καθόλου, αφού πιστεύει ότι κανείς δεν θα διαφοροποιηθεί και απλά στην ηγετική πυραμίδα μιλάνε για παιχνίδι εντυπώσεων.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για τη στάση του κόμματος. Άλλοι προσπαθούν να μεταφέρουν σε δημοσιογράφους μια εικόνα αρνητική και ενισχύουν τον προβληματισμό, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να βρίσκεται απέναντι από το ΕΛΚ και πολλοί να μιλάνε για ευρωαπομόνωση.

Βέβαια, κανείς δεν αποφασίζει να τοποθετηθεί δημόσια και να υπερασπιστεί τις θέσεις του, αλλά προτιμάνε τις παρασκηνιακές ενστάσεις, δίνοντας την αφορμή σε στελέχη της ηγετικής ομάδας να μιλήσουν για «προσωπικά παιχνίδια».

Κατά συνείδηση της Ντόρας

Το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποφάσισε οι βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση την Τετάρτη για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην φτάσει η χώρα στη χρεοκοπία» αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου