ΕΛΛΑΔΑ

Πανσέληνος απόψε και ορατή έκλειψη σελήνης

πανσέληνος-απόψε-και-ορατή-έκλειψη-σε-439678

Η πανσέληνος του καλοκαιριού είναι ακόμα ένας λόγος για να μείνουμε αργά το βράδυ έξω, σε κάποια παραλία ή να κάνουμε βόλτα στην Αθήνα, την Πλάκα, τα σοκάκια ενός νησιού.

Πανσέληνος απόψε και αν το επιτρέψει ο καιρός και η κακοκαιρία Αντίνοος το φαινόμενο θα είναι ορατό από τη χώρα μας και μάλιστα θα συνδυαστεί με το φαινόμενο της μερικής έκλειψης σελήνης.

Έκλειψη σελήνης ορατή λίγο μετά τις 21:00

Από τη χώρα μας, ο δίσκος του Φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου. Η έκλειψη θα είναι ορατή από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό. Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Πανσέληνος και έκλειψη σελήνης σε μία βραδιά

Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00.

Το φεγγάρι θα είναι πλήρες στις 00:38 της Τετάρτης. Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό. Επόμενη πανσέληνος στις 15 Αυγούστου με ανοιχτά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους με πλήθος εκδηλώσεων.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου