ΕΛΛΑΔΑ

Φουρτούνα στο ΠΑΣΟΚ λόγω φοροκαταιγίδας

φουρτούνα-στο-πασοκ-λόγω-φοροκαταιγί-433040

Σε ατμόσφαιρα σύγχυσης εντός της ΚΟ του ΠαΣοΚ, με τις αντιδράσεις και τη δυσφορία των πολιτών να κλιμακώνεται και με ένα ακόμη δίλημμα να αιωρείται πάνω από τη διαδικασία, διεξάγεται την ερχόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο και τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο.

Έπειτα και από τη δημοσιοποίηση της εξαιρετικά δυσμενούς εκδοχής του πακέτου μέτρων από τον νέο υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλο, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του ΠαΣοΚ είναι εκρηκτικό. Τουλάχιστον δύο βουλευτές (οι κκ. Αλ. Αθανασιάδης και Θ. Ρομπόπουλος) έχουν δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν, άλλοι δύο αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά (οι κκ. Π. Κουρουμπλής και Ν. Σαλαγιάννης), ενώ τα ερωτηματικά παραμένουν για την κυρία Χρύσα Αράπογλου – χωρίς πάντως να είναι βέβαιο ότι οι αντιδράσεις περιορίζονται σε αυτούς.

Όλα αυτά σημαίνουν, εφόσον επιβεβαιωθούν, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκινά από τους 153 βουλευτές, με κίνδυνο να… πάψει να είναι πλειοψηφία, λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές.

Η ονομαστική

Η κατάσταση περιεπλάκη από τη στιγμή που ο ΛαΟΣ ,το ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την υπερψήφιση του σχεδίου.

Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων, κάποιοι βουλευτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να παραιτηθούν, χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά την ψηφοφορία, ενώ σε αυτή τη φάση δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο διαρροών από άλλα κόμματα, ειδικώς αφότου ανακοινώθηκαν και τα φορολογικά μέτρα που ανατρέπουν δραματικά τα δεδομένα για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρή» τη ρύθμιση που ισοδυναμεί με ανάκληση του οφέλους από τη συλλογή αποδείξεων, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ , Χρ. Πρωτόπαπας εξέφρασε τη διαφωνία του με κάποια από τα επαχθή μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων.

Εν όψει αυτών, η κοινοβουλευτική διαδικασία της ερχόμενης εβδομάδας είναι η κρισιμότερη της περιόδου που ξεκίνησε έπειτα από την υπογραφή του μνημονίου και ενώ υπό κανονικές συνθήκες – αν δηλαδή δεν υπάρξουν ανατροπές και εξελίξεις έως τότε – ακολουθεί άλλο ένα κρίσιμο κοινοβουλευτικό ραντεβού, εκείνο για την νέα δανειακή σύμβαση, το νέο μνημόνιο για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, που τοποθετείται το ερχόμενο φθινόπωρο.

Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και καθώς αναμένεται μία δραματική κοινοβουλευτική διαδικασία από την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο αλλαγών στο νομοσχέδιο, ή στον εφαρμοστικό νόμο, το δίλημμα που έχει τεθεί στους βουλευτές του ΠαΣοΚ είναι το ίδιο: ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ή στάση πληρωμών.

Αυτό ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή το απόγευμα, λέγοντας ουσιαστικά ότι έπειτα από τη συμφωνία με τους άλλους ηγέτες της ευρωζώνης, όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στο ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου