ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια -Τι εκτιμά η Πυροσβεστική

τέσσερα-τα-πύρινα-μέτωπα-στην-εύβοια-τ-449963

Σε τέσσερα μέτωπα μαίνεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από την Πέμπτη στην Εύβοια και κατακαίει χιλιάδες στρέμματα, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς με στόχο να καταφέρουν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η νύχτα προβλέπεται μακρά και από τις τοπικές Αρχές συστήνεται σε όσους διαμένουν ή διέρχονται από την περιοχή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση από την πυροσβεστική υπηρεσία, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν καταφέρει να περιορίσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μέτωπο στην περιοχή του Μακρυχωρίου, από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά στις πυρκαγιές επιχειρούν: 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα, όπως ενημερώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αναλυτικά επιχειρούν 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία. Εξάλλου, Περιφέρεια έχει διαθέσει 10 ερπυστριοφόρα και 36 συνολικά υδροφόρες όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση

Από αέρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχείρησαν εκ περιτροπής συνολικά 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, ενώ σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από χωριά για προληπτικούς λόγους, επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ οι πυκνοί καπνοί που καλύπτουν κατά περιόδους πολλά από τα χωριά της περιοχής έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Ώρες αγωνίας και νέο μέτωπο στο Τραχήλι

Οι ώρες αγωνίας στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου συνεχίαστηκαν και την Παρασκευή καθώς εκεί που οι πυροσβέστες πίστευαν ότι θα μπορέσουν να τιθασεύσουν τις φλόγες οι οποίες εκτείνονται σε ένα μέτωπο μήκους από 5 έως 7 km ξαφνικά οι αναζωπυρώσεις είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα.

Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν τη δική τους μάχη στα κύρια μέτωπα, εκείνη τη στιγμή ξαφνικά ανακάλυψαν ότι φωτιές έφταναν κοντά στο χωριό Τραχήλι. Για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες δόθηκε εντολή προληπτικά να εκκενωθεί το χωριό αλλά την τελευταία στιγμή, όπως και την Πέμπτη, ο άνεμος άλλαξε πορεία και έτσι ο κίνδυνος απομακρύνθηκε από το συγκεκριμένο χωριό.

Την ίδια στιγμή σε ορισμένες περιοχές οι άνεμοι έφτασαν ακόμη και τα εννιά μποφόρ γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις κινήσεις από την πλευρά των πυροσβεστών. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στο χωριό Θαρούνια όπου και την Πέμπτη δοκιμάζονταν χωρίς όμως η φωτιά να πλησιάσει τα σπίτια.

Υπενθυμίζεται ότι για την πυρκαγιά στα Μανίκια συνελήφθη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ένας 64χρονος για εμπρησμό, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, προκάλεσε την πυρκαγιά γιατί είχε βάλει φωτιά προκειμένου να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου