ΕΛΛΑΔΑ

Επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου με Βενιζέλο σε κεντρικό ρόλο

επανεκκίνηση-του-κυβερνητικού-έργου-434344

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού, καθώς επωμίζεται το δύσκολο έργο της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, έγινε χθες η ορκωμοσία των νέων ή μετακινούμενων μελών της νέας κυβέρνησης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η απομάκρυνση του Γιάννη Ραγκούση «αρχιτέκτονα του Καλλικράτη» από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Ραγκούσης φέρεται να πλήρωσε την ανετοιμότητα στην εφαρμογή του Καλλικράτη στην πράξη καθώς η νέα διοικητική δομή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αλλά και λανθασμένες επιλογές σε θέματα όπως ο ΧΥΤΑ της Κερατέα και η Υπατία. Η έξοδος Μπιρμπίλη και Δρούτσα θεωρήθηκε αναμενόμενη εξαιτίας των προβληματικών τους σχέσεων με την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ενώ έκπληξη αποτελεί και η απομάκρυνση της Λούκας Κατσέλη που φαίνεται ότι έμεινε εκτός εξαιτίας των αποστάσεων που είχε πάρει σε συγκεκριμένες πολιτικές του μνημονίου. Στα νέα πρόσωπα που συζητήθηκαν συγκαταλέγεται ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος που το όνομά του μέχρι τελευταία στιγμή «έπαιζε» για το Υπουργείο Υγείας ενώ έκπληξη αποτελεί η είσοδος Λαμπρινίδη στο ΥΠΕΞ μάλιστα καθώς μέχρι τελευταία στιγμή ακούγονταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αναβαθμισμένος με νέες αρμοδιότητες και αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας ο Λαρισαίος Φίλιππος Σαχινίδης.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα νέα δομή συνιστά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπό τον Δημήτρη Ρέππα.

Νέο θεσμικό όργανο αποτελεί επίσης η 10μελής Κυβερνητική Επιτροπή, από την οποία, σημειωτέον, απουσιάζει ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Στην Κυβερνητική Επιτροπή θα συμμετέχουν οι υπουργοί: Δημήτρης Ρέππας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Η χθεσινή ορκωμοσία έγινε χωρίς την παρουσία των Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Παμπούκη, αφού τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων, αφενός, Εσωτερικών και, αφετέρου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα προέλθουν από τη διάσπαση του ως τώρα υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως και υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -στο οποίο ενοποιούνται τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας-, βρίσκονται σε επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδική μνεία στον Παπακωνσταντίνου

Μετά την ορκωμοσία, ακολούθησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου."Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρήγαγε τιτάνιο έργο, το οποίο θα συνεχίσουμε", υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που συνήλθε υπό τη νέα σύνθεσή του.

Ο πρωθυπουργός, έκανε ειδική μνεία στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετετέθη στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι τους επί 20 μήνες σήκωσε στους ώμους του το βάρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Εκτακτη σύσκεψη

Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου στο γραφείο του, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και νέου υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η σύσκεψη έγινε για να προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Παπανδρέου, κατά πάσα πιθανότητα, την Τρίτη το πρωί θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο κ. Βενιζέλος

"Φεύγω από την Άμυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο" δήλωσε χθες ο νέος ΥΠΟΙΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο νέο Υπουργείο.

"Έρχομαι εδώ στο όνομα του ελληνικού λαού, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός διαχειριστής της κρίσης", συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε επίσης πρόσκληση "συναίνεσης με νηφαλιότητα, όχι ως αυτοσκοπό αλλά για να ξαναβρούμε την κοινωνική συναίνεση". Και διαβεβαίωσε ότι "η χώρα πρέπει να σωθεί και θα σωθεί".

"Πρέπει όλοι μαζί να βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό και να πάρουμε μια ανάσα. Να αποκτήσουμε αισιοδοξία και ελπίδα. Έστω και τεχνητή αισιοδοξία σε πρώτο στάδιο", συνέχισε ο κ. Βενιζέλος που είχε προηγουμένως σταθεί στο δύσκολο έργο που επί 20 μήνες είχε επωμιστεί να εκτελέσει ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνου. Και κατέληξε, λέγοντας: "Έχω στο μυαλό του στον κάθε άνεργο προσωπικά, τον κάθε συνταξιούχο που βλέπει να περικόπτεται η σύνταξή του, το κάθε νοικοκυριό, τον κάθε επιχειρηματία που βλέπει να μειώνεται ο κύκλος εργασιών της επιχείρησής του".

Πικρία από Ραγκούση – Κατσέλη

Χωρίς δηλώσεις και την καθιερωμένη τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε στον Χολαργό, η παράδοση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από τον απερχόμενο Δημήτρη Ρέππα και η παραλαβή του από το διάδοχό του, Γιάννη Ραγκούση.

Ο Δ. Ρέππας δεν παρέλαβε από τον Γ. Ραγκούση, δεδομένου ότι το έως σήμερα υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τη σύστασή του οποίου απαιτείται το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα, το οποίο ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

"Θέλω να παραδώσω στο Γιώργο Κουτρουμάνη το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου που αυτήν την κρίσιμη περίοδο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία", ανέφερε η απερχόμενη υπουργός Λούκα Κατσέλη καλωσορίζοντας τον αντικαταστάτη της στο υπουργείο Εργασίας.

"Κάναμε πολλά και πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα", τόνισε η Λούκα Κατσέλη, ενώ ευχαρίστησε τον Γ. Κουτρουμάνη, που όπως είπε, μαζί αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και της εργασίας και μαζί έβαλαν τις βάσεις για να προχωρήσει το έργο του υπουργείου.

Σημείωσε ότι κατά τη θητεία της προχώρησε σε εξυγιαντικές τομές στα οικονομικά των ταμείων και συμπλήρωσε ότι ήταν σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2011 εξοικονομήθηκαν δαπάνες 435 εκατ. ευρώ στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου