ΕΛΛΑΔΑ

Συμπλοκή κρατουμένων στον Κορυδαλλό: Πόλεμος για τη διακίνηση ναρκωτικών

συμπλοκή-κρατουμένων-στον-κορυδαλλό-460195

Η αντιπαράθεση μεταξύ δύο κρατούμενων στις φυλακές Κορυδαλλού, στην ουσία αποτελεί την κήρυξη πολέμου για την “κυριαρχία” στη διακίνηση ναρκωτικών.

Τα δύο «στρατόπεδα» κρατουμένων στις πτέρυγες Β’ και Ε’ επιχείρησαν να σπάσουν τις πόρτες και τα κιγκλιδώματα ανάμεσα στις δύο πτέρυγες προκειμένου να λύσουν αιματηρά τις διαφορές τους. Συγχρόνως, αναφορές σωφρονιστικών υπαλλήλων, κάνουν λόγο για επιχείρηση κατάληψης του διοικητηρίου των φυλακών.

Οι κρατούμενοι ήταην οπλισμένοι με τάβλες με… καρφιά, κοντάρια με… λόγχες, χατζάρια, αυτοσχέδια μαχαίρια, σιδερένιους δοκούς, σπασμένα τζάμια που μετατράπηκαν σε μαχαίρια με μονωτικές ταινίες σαν λαβές, ακόμη και… αστυνομικό γκλομπ. Έσπαγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους με σκοπό να βρουν δίοδο προκειμένου να πλήξουν τους αντιπάλους. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο 18 κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, οι 8 στις φυλακές Κορυδαλλού, εκ των οποίων οι τρεις, σχετίζονται με τις δολοφονικές ραδιουργίες της επονομαζόμενης «μαφίας των φυλακών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας Κούρδος κρατούμενος της Ε΄ πτέρυγας, λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, συναντήθηκε με Γεωργιανό της Β΄, σε κοινόχρηστο χώρο. Οι δυο τους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρίσκονται σε έναν ιδιότυπο πόλεμο για την πρωτοκαθεδρία στη διακίνηση ναρκωτικών μέσα και έξω από τις φυλακές. Η συμπλοκή έληξε προσωρινά με τον τραυματισμό του Κούρδου κρατούμενου στο πόδι και το πρόσωπο. Σχεδόν μία ώρα αργότερα μία ομάδα 50-60 ατόμων της πτέρυγας Ε΄, όπου κρατούνται Τούρκοι κουρδικής καταγωγής, Πακιστανοί και Αφγανοί, κινήθηκαν οπλισμένοι προς τις ενδιάμεσες πόρτες που οδηγούν προς την Β΄ πτέρυγα, όπου κρατούνται Γεωργιανοί και Ρώσοι, με σκοπό την… εκδίκηση. Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι, πιθανόν από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, στην προσπάθειά του να κλείσει γρήγορα την πόρτα πρόσβασης στους κρατούμενους που κινούνταν επιθετικά προς το μέρος του.

Οι πόρτες, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, έκλεισαν έγκαιρα, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπήκαν στις πτέρυγες με τους κρατούμενους να επιστρέφουν στα κελιά τους. Λίγο αργότερα ο αρμόδιος Εισαγγελέας ζήτησε έρευνες ανά τρία κελιά, κατά σειρά στις πτέρυγες Ε΄, Β΄ και Α΄, από πάνοπλους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η έρευνα ολοκληρώθηκε πέντε ώρες αργότερα αναδεικνύοντας ένα απίστευτο δολοφονικό οπλοστάσιο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες των ευρημάτων, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για την ανίχνευση αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει εκτεταμένες καταστροφές μέσα στις συγκεκριμένες πτέρυγες των φυλακών.

Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι δυο ακτίνες η Β και η Ε κατελήφθησαν εν ριπή οφθαλμού μέσα σε λίγα λεπτά από τους κρατούμενους, γίνανε εκτεταμένες φθορές και ζημιές στις κιγκλίδες και στις κεντρικές πόρτες της φυλακής. Υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων και τραυματισμός υπαλλήλου. Συνεπώς απορούμε και εμείς πως είναι δυνατόν το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποβαθμίζει ένα τόσο σοβαρό περιστατικό και αναρωτιόμαστε τι μπορεί να είναι σοβαρό για το υπουργείο δικαιοσύνης».

«Η υπηρεσία και η πολιτική ηγεσία, αν θέλουν, μπορούν να επιβάλουν τάξη στις φυλακές» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, Γιώργος Κώστικας. Όπως είπε, αμέσως μόλις ξέσπασαν τα επεισόδια, η Ομάδα Αντιμετώπισης Εκνόμων Ενεργειών μαζί με τα ΜΑΤ και δύο ομάδες ΟΠΚΕ μπήκαν μέσα στις φυλακές με εντολή του Διευθυντή για να καταστείλουν τα επεισόδια. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την συχνότητα αυτών των περιστατικών το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Κωστίκας τα απέδωσε στην εγκληματικότητα που εξελίσσεται και τόνισε πως η Υπηρεσία ανέκαθεν προσπαθεί να προσαρμοστεί με αργό ρυθμό γιατί πρέπει να ακολουθήσει τυπικές διατάξεις, όπως είναι ο νόμος, και προμήθειες υλικού που πολλές φορές καθυστερούν.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για «λειψανδρία στο προσωπικό, έλλειψη κονδυλίων, συμφόρηση στις φυλακές του Κορυδαλλού γιατί δεν υπάρχει άλλη φυλακή στην Αττική, χρόνια δηλαδή προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν».

«Αναταραχή» το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αναταραχή μεταξύ κρατουμένων δύο πτερύγων (Β΄ και Ε΄ πτέρυγας), «χωρίς ωστόσο να σημειωθούν βιαιοπραγίες ή εκτεταμένες συμπλοκές» και σημειώνει πως «αφού ασφαλίστηκαν οι πτέρυγες, με τη συνδρομή δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κρατούμενοι εισήλθαν στα κελιά τους και αποκαταστάθηκε πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος κράτησης». Ακόμη, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει, ότι «διεξάγονται έρευνες στους χώρους των πτερύγων για πιθανά απαγορευμένα αντικείμενα».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου