ΕΛΛΑΔΑ

Αντί οικουμενικής, ανασχηματισμός

αντί-οικουμενικής-ανασχηματισμός-434801

Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης σήμερα Πέμπτη και ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ με πολύωρη καθυστέρηση και ύστερα από έντονες πιέσεις που δέχθηκε από υπουργούς και ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έπειτα από το ναυάγιο της προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει ακολούθως ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης από τη Βουλή.
Σε πρώτη αντίδραση στο πρωθυπουργικό διάγγελμα ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε ευθέως εκλογές ως λύση στο αδιέξοδο, ενώ στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις των κομμάτων της Αριστεράς, όπως και του Γ. Καρατζαφέρη.
Με την ομιλία του ο πρωθυπουργός διέψευσε τις εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι θα προχωρούσε σε πρόταση για κυβέρνηση κοινής αποδοχής με επικεφαλής πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνούσαν τα άλλα κόμματα ή έστω η Ν.Δ. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν και διάφορα ονόματα.
 
Θρίλερ σεναρίων
Είχε προηγηθεί ένα πολύωρο θρίλερ αναμονής, με τους περισσότερους, ακόμη και τους πολιτικούς αρχηγούς, να εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με συμμετοχή τεχνοκρατών αλλά και προσώπων κοινής αποδοχής. Το σενάριο αυτό φαινόταν το επικρατέστερο μετά τη διαρροή της συνομιλίας του με τον Αντ. Σαμαρά, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορούσε να γίνει κυβέρνηση κοινής αποδοχής με τον ίδιο επικεφαλής. Από τα κόμματα της Αριστεράς ο πρωθυπουργός εισέπραξε ως απάντηση την προτροπή να προχωρήσει σε εκλογές. Και ενώ όλοι ανέμεναν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι ο Γ. Παπανδρέου δεχόταν ισχυρές πιέσεις για να υπαναχωρήσει από την αρχική του απόφαση, με εμπλοκή υπουργών, συνεργατών του αλλά και συγγενικών του προσώπων.
Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις εξέφρασαν έντονη δυσφορία για την τροπή που έπαιρναν τα πράγματα. Ορισμένοι μάλιστα επιδίωξαν να μεταστρέψουν τον κ. Παπανδρέου από την απόφαση «να παραδώσει την κυβέρνηση» και να προχωρήσει σε συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης σε συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά. Άλλοι έλεγαν ότι η κατάσταση πια δεν έχει επιστροφή και αρκετοί βλέπουν στο βάθος εκλογές, καθώς πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σε αυτές τις συνθήκες, και όχι πλέον ανασχηματισμό.
Πρόσωπα που αντιλαμβάνονται ότι εάν όντως αλλάξει με τέτοιο δραματικό τρόπο το πολιτικό σκηνικό θα χάσουν τις σφαίρες επιρροής που έχουν στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον και στη διαμόρφωση των κυβερνητικών αποφάσεων, επιδόθηκαν από νωρίς σε πρωτοφανείς πιέσεις προς τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου ή προς πρόσωπα που εκτιμούν ότι τον επηρεάζουν προκειμένου να μην προχωρήσει εκείνος στην υλοποίηση της ιδέας για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

Προφανώς, δε, στο όλο αυτό κλίμα εντάσσεται και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή. Δήλωση που άφησε άφωνους τους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του Μεσοπρόθεσμου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης μίλησε για παραίτηση της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να αντιδρά!

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που είναι. Η κυβέρνηση κάνει την δουλειά της, φέρνει το νομοσχέδιο και ακολουθεί κανονικά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφικά κουτσομπολιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.

Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων.

Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.

Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών.  Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής  προσπάθειας.

Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό.

Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. 

Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.  Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την  Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό.

Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Είναι ώρα ευθύνης.

 
Αντιδράσεις στο διάγγελμα
Εκλογές ζήτησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

«Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του και ο λαός μπορεί να κρίνει. Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες», ανέφερε στην δήλωσή του o κ. Σαμαράς.

«Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη ΝΔ συνεχίζουμε  τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή πλέον του ίδιου του πολιτικού σκηνικού. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε.

Αναφέρει ακόμη ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και ότι ο κ. Παπανδρέου αρχικά δέχθηκε και τελικά τα απέρριψε.

«Έτσι χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς

Για τερτίπια της κυβέρνησης μίλησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό. Πρόσθεσε ότι στη δημιουργία αυτού του κλίματος συμβάλλει και η ΝΔ και ότι οποιαδήποτε λύση συνεργασίας προέκυπτε μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων θα ήταν σε βάρος του λαού.

Το ΚΚΕ διεκδικεί εκλογές, τόνισε η κυρία Παπαρήγα εκτιμώντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά τελικά δεν θα αντέξει.

Ακόμη κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για πολυγλωσσία αφού όπως είπε χαρακτηριστικά αναλόγως σε ποιον αρχηγό μιλούσε μετέτρεπε το περιεχόμενο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράςκ. Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι «ανοίγει πλέον ο δρόμος των πρόωρων εκλογών» επικρίνοντας την κυβέρνηση για «ατυχείς χειρισμούς».

«Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να εξωραΐσει την αδιέξοδη πολιτική» σχολίασε ο κ. Κουβέλης.

Άκρως επιθετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης μετά το "φιάσκο" της Οικουμενικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για "έλλειψη γενναιότητας και εθνικού οράματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες".

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "οι ταγοί δήλωσαν υποταγή στα καπρίτσια και τα γινάτια τους. Από μία κυβέρνηση εθνική και έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, μείναμε σε “μία από τα ίδια”. Μπράβο σ’ αυτούς που συντέλεσαν στο να σαπίζει η χώρα στο τέλμα".

Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι πλέον οι εκλογές είναι μονόδρομος και χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως είναι μόνο υπηρεσιακή.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννηχαρακτήρισε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων «κατώτερες των περιστάσεων».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου