ΕΛΛΑΔΑ

Από σήμερα η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου

από-σήμερα-η-συζήτηση-του-μεσοπρόθεσμ-434947

Η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη, ενώ ο βασικός εφαρμοστικός νόμος -που θα περιλαμβάνει σημαντικό μέρος των νέων δημοσιονομικών μέτρων- θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο αφού πρώτα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα κόμματα της Αριστεράς, πάντως, ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Σήμερα θα γίνει και νέα έκτακτη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τοποθετηθούν οι βουλευτές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πριν από το τέλος του Ιουνίου να έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου να ψηφιστεί και ο βασικός εφαρμοστικός νόμος.

Το πιθανότερο είναι να συζητηθεί ο βασικός εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα.

Ο βασικός εφαρμοστικός νομός προβλέπει δημοσιονομικές παρεμβάσεις σχετικές με:

• Την μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

• Τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις φορέων και την μείωση επιχορηγήσεων, αλλά και την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ.

• Την μείωση των αμυντικών δαπανών, την εξοικονόμηση δαπανών και βελτίωση των αποτελεσμάτων στον τομέα της Υγείας και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών.

• Την βελτίωση των εσόδων των οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως και την βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

• Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποιήσεως της δημόσιας περιουσίας.

Νέα συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών

Μια ακόμα συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, προκειμένου οι βουλευτές να «τοποθετηθούν» για το Μεσοπρόθεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγουμένη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ήταν μαραθώνια και θυελλώδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε πάντως ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ανταποκριθούν στο ζήτημα του Μεσοπρόθεσμου.

«Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα παραίτησης των βουλευτών. Έχουν την αγωνία τους και τις ενστάσεις τους. Θεμιτό είναι αυτό, αλλά μπροστά στο πατριωτικό καθήκον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθούν, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα» τόνισε.

Ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση, γιατί θα ήταν άκομψο να αναφερθεί σε συμπεριφορές και αντιδράσεις βουλευτών. «Είναι ιστορικό καθήκον όλων, να ανταποκριθεί ο καθένας στην ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλη δε ερώτηση ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι τα διλήμματα δεν είναι εκβιαστικά, αλλά υπευθυνότητας και ουσίας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Για τη στάση του βουλευτή Αλέξανδρου Αθανασιάδη, ο οποίος δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ότι σκέπτεται να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ο εκπρόσωπος απέφυγε να την σχολιάσει και περιορίστηκε να πει ότι όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση κι οι βουλευτές το έχουν αποδείξει.

Σχετικά με εξώδικα, που έχουν λάβει ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν χρειάζονται εξώδικα για να ασκηθούν πιέσεις και το αίσθημα ευθύνης τους δεν επηρεάζεται από τέτοιες ενέργειες».

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα γενικό πλαίσιο που θα πρέπει να ψηφιστεί από όλους και πώς θα ακολουθήσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, όπου μπορεί ο κάθε βουλευτής να διαφοροποιηθεί όπου διαφωνεί.

Σχετικά δε με το αίτημα της ΝΔ να είναι περισσότερα άρθρα ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτή είναι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και η κυβέρνηση δεν θα κάνει έκπτωση νομιμότητας.

Χωρίς το ΚΚΕ – ΣΥΝ οι διαδικασίες στη Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει και καταψηφίζει το αντιλαϊκό έκτρωμα, το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, γιατί αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και ισοπεδώνει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ενημερώνει το λαό ότι δεν θα πάρει μέρος σε καμιά διαδικασία της Βουλής που αφορά το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα", ούτε στην αρμόδια Επιτροπή, ούτε στην Ολομέλεια. Με όλους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες συμμετέχει στις απεργίες, γενικότερα στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες».

«Τώρα, με όλες μας τις δυνάμεις για την ενίσχυση της ταξικής πάλης. Για να πληρώσει η πλουτοκρατία την καπιταλιστική κρίση, το χρέος και τα ελλείμματα. Ο λαός έχει μόνο μία ευθύνη: Να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, με οργάνωση, συσπείρωση, λαϊκή συμμαχία, λαϊκή εξουσία και οικονομία, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από τη Βουλή και, επίσης, καλεί τον ελληνικό λαό να περιφρουρήσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της εξέγερσής του και να ματαιώσει την πράξη τα αντιλαϊκά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Επίσης η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι "η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα είναι καταστροφή για την κοινωνία και ταφόπλακα για τη δημοκρατία" και καλεί τους βουλευτές όλων των πτερύγων να μην αποδεχθούν αυτή την πρωτοφανή διαδικασία ευτελισμού του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία και την ψήφο μας μια πρωτοφανή διαδικασία αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου