ΕΛΛΑΔΑ

Πράσινα μποφόρ για το Μεσοπρόθεσμο

πράσινα-μποφόρ-για-το-μεσοπρόθεσμο-435004

Φούντωσαν από χθες τα απόγευμα τα σενάρια για έκτακτες πολιτικές εξελίξεις. Η δήλωση βόμβα του βουλευτή Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνη για ανεξαρτητοποίησή του, οι δηλώσεις άλλων κυβερνητικών βουλευτών ότι δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης τροφοδότησαν εκτιμήσεις για πρόωρες εκλογές, οι οποίες πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις όταν νωρίς το βράδυ έγινε γνωστό ότι σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει εκτάκτως στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Κ. Παπούλια.
Όπως φαίνεται, το Μεσοπρόθεσμο αναδεικνύεται σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων. Αλλωστε ανεξαρτήτως όσων καταγράφηκαν χθες από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών, πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο διατύπωναν την απορία πόση ισχύ θα έχει η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σε μία διαδικασία κατά την οποία στη Βουλή θα ήταν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς από τα άλλα κόμματα είχε ανακοινωθεί η αποχή από τη Βουλή.
Ήταν εμφανής πάντως χθες η ανησυχία στην κυβέρνηση ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, με αφορμή την απόσταση που κρατούν αρκετοί βουλευτές από τα νέα μέτρα, με κορωνίδα την αιχμηρή επιστολή που απηύθυνε ο Γ. Λιάνης στον πρωθυπουργό γνωστοποιώντας ότι καθίσταται ανεξάρτητος και δεν ψηφίζει το πρόγραμμα.

Ήδη, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αλ. Αθανασιάδης δήλωσε καθαρά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της απόφασής του. Υπάρχουν όμως και άλλοι βουλευτές, όπως η κυρία Χρύσα Αράπογλου, που δεν είναι σαφές τι θα πράξουν στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο κ. Θ. Ρομπόπουλος, παρ΄ ότι έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης -«όταν είπαμε να ελαφρύνεις το φορτίο του αεροπλάνου εσύ έβγαλες τους κινητήρες» είπε προσφάτως στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου - επισημαίνει ότι είναι δύσκολο για έναν βουλευτή να αποφασίσει την χρεοκοπία της χώρας.

Οι επικεφαλής της ΚΟ αλλά και τα στελέχη του «πρωινού καφέ» πραγματοποιούν σειρά συσκέψεων προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Γιατί δεν είναι μόνο οι βουλευτές που λένε ότι σκέπτονται να παραιτηθούν για να μην ψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων. Υπάρχουν και άλλοι που ετοιμάζουν πολιτικές παρεμβάσεις ως την ώρα της ψηφοφορίας με στόχο να καταστήσουν τα μέτρα κοινωνικά πιο δίκαια.
Η δήλωση του Γ. Λιάνη
Ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε την Τρίτη με επιστολή του στον πρωθυπουργό την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του, με τη διατήρηση της έδρας του.

Ο κ. Λιάνης επικαλείται λόγους συνείδησης για την απόφασή του και δηλώνει ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Στην σκληρή δήλωσή του προσθέτει ότι «αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο».

Ο κ. Λιάνης εξηγεί πως δεν δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο εκτιμά πως θα είναι «βραχυπρόθεσμο».

«Όλοι παραδέχονται πλέον, ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχθούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό και τέλος, να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».

Ο κ. Λιάνης σημειώνει πως ψήφισε το Μνημόνιο 1, πιστεύοντας πως διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και χιλιάδες Έλληνες δεν θα είχαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις.

Αν τώρα, μονάχα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή, αυτό θα πρέπει να είναι μια απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων:

«Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι, τρεις-τέσσερις βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δεν δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία.

Ο βουλευτής αναφέρεται επίσης και στην κατάσταση του νομού του και προσθέτει: «Επιτεύγματα 25ετίας, που έγιναν και με την δική σας συμβολή, άλλα συρρικνώνονται και άλλα «βγαίνουν στο σφυρί»» παρατηρεί απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Κύριε Πρόεδρε, ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήφανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Γι’ αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο βουλευτής.

Τέλος, ο κ. Λιάνης διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. «Δεν ταιριάζει, ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω, ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας, να ορίσω εγώ το νέο βουλευτή της Φλώρινας. Αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, από το λαό της Φλώρινας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Η απόφαση του κ. Λιάνη αποτελεί το δεύτερο χτύπημα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, διευκρινίζοντας ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης από την Κοζάνη, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την ρύθμιση για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο εν γνώσει, όπως είπε, των συνεπειών μια τέτοιας πράξης.

«Δεν θα το ψηφίσω. Δεν έπρεπε να έρθει πακέτο. Έπρεπε να έρθει αναλυτικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου», τόνισε.

Ανασχηματισμός;

Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος και οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό ακόμη και πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Στο επίκεντρο των σεναρίων αναδιάταξης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έγινε αποδέκτης έμμεσης κριτικής και από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη.

«Αυτοί που μέχρι τώρα φοροδιαφεύγαν, συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν. Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν θα πρέπει να απολογηθούμε γι’ αυτό», είπε ο κ. Αργύρης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου