ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα νέων πρωτοβουλιών

εβδομάδα-νέων-πρωτοβουλιών-435166

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάληξη των διαδικασιών που οδηγούν στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου και τις πολιτικές εξελίξεις που συνδυάζονται με αυτό, αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Έπειτα από την κατάθεση του σχεδίου, που έγινε την Πέμπτη, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις και επιφυλάξεις δικών της βουλευτών, αλλά και με το διπλό μέτωπο, το οποίο σχηματίζουν από τη μία πλευρά οι πολίτες που συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στις πλατείες και από την άλλη η αντιπολίτευση.

Με βάση τη δήλωση του Πρωθυπουργού, εν όψει του δεύτερου μνημονίου και το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, πολιτικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να είναι η επίτευξη μίας βάσης συνεννόησης με την ΝΔ.

Κάτι που ήδη έχει απορρίψει η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ αρνητική στάση καρτούν πλέον και τα υπόλοιπα κόμματα.

Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου παρατηρούν τις τάσεις που αναπτύσσονται και εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΝΔ υπέρ της συνεννόησης και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με την ελπίδα να έχει δημιουργηθεί έως και τη Σύνοδο Κορυφής ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό.

Προσκλήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου δεν σκοπεύει, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, να απευθύνει πρόσκληση για νέο κύκλο συναντήσεων στον κ. Α. Σαμαρά. Αυτό που όμως θεωρείται βέβαιον είναι η πρόσκληση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προς το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, προκειμένου να επιδιωχθεί μία συνολική προσέγγιση στα σημεία όπου τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει επισήμως ότι συγκλίνουν.

Με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, κομβικό σημείο στις συζητήσεις αυτές θα μπορούσε να αποτελέσει η συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προαναγγείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου για το 2012, στο οποίο σκοπεύει να περιλάβει ευνοϊκότερα φορολογικά μέτρα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα, ωστόσο, θα συνεχιστεί ο εσωτερικός διάλογος στο ΠαΣοΚ, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών για μία σειρά ζητήματα μεταξύ των οποίων οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαδικασίες με τις οποίες αυτές θα προχωρήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέος κύκλος συνεδριάσεων του ΚΤΕ Οικονομικών και του υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο την συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο μεσοπρόθεσμο.

Αλλαγές στην κυβέρνηση

Παρά ταύτα, για πολλούς εντός και εκτός κυβέρνησης, καθοριστικής σημασίας παράμετρος ενδέχεται να αποδειχθεί η συνεχιζόμενη αντίδραση του κόσμου (για τις πιέσεις που θα ασκηθούν στους βουλευτές), αλλά και οι πιθανολογούμενες πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου για τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

Στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιμένουν ότι μία κίνηση που θα άλλαζε τα δεδομένα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και θα έστελνε τα επιθυμητά μηνύματα στο εξωτερικό, θα ήταν ικανή συνθήκη για την ανατροπή – έστω προσωρινά – του διαφαινόμενου πολιτικού αδιεξόδου.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις να επιτευχθεί μέσω των προσώπων που θα επιλεγούν για την ανάληψη καίριων θέσεων στην κυβέρνηση.

«Οχι» της αντιπολίτευσης

Σχετικά με την προσπάθεια του πρωθυπουργού να πετύχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, η ΝΔ εκτιμά ότι «η εμμονή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο με ένα και μοναδικό άρθρο ουσιαστικά δείχνει ότι δεν επιδιώκει τη συναίνεση και εξηγεί ότι «από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε στο σύνολό του το νομοθέτημα, αλλά θα μπορούσαμε σε κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου να συμφωνήσουμε σε ό,τι είναι καλό και θετικό». Τέλος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «το όλα ή τίποτα» η ψήφιση, δηλαδή, του Μεσοπρόθεσμου σε ένα και μόνο άρθρο, όχι μόνο διάθεση συναίνεσης δεν δείχνει, αλλά επιβεβαιώνει τη γνωστή εκβιαστική αλαζονεία της.

Χθες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Και ο κος Παπανδρέου και ο κος Σαμαράς πρέπει να προσγειωθούν στην ωμή πραγματικότητα.

Ο καθένας προσπαθεί να εκμαιεύσει «α λα καρτ» συναίνεση.

Πήγε μόνος του ο κος Σαμαράς στην Ευρώπη και «έσπασε τα μούτρα του».

Χρειάζεται συνευθύνη. Όλα τα άλλα είναι περιττά και ατελέσφορα.

Εάν θέλουμε αποτέλεσμα, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τον Ελληνικό λαό, εάν θέλουμε να δώσουμε ελπίδα και όραμα πρέπει να αποφασίσουν να πάμε όλοι μαζί σε ένα νέο πρόγραμμα για ένα νέο ξεκίνημα που θα βγάλει την Ελλάδα από το λήθαργο και θα δώσει το δικαίωμα σε όλους να έχουν το όνειρο ως πράξη.

Όλα τα άλλα είναι περιττά.

Και αυτό το Μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί κατά καμία έννοια εφαρμοσμένο από μια ανύπαρκτη και ασύνδετη Κυβέρνηση να προχωρήσει.

Οδηγούμεθα σε γκρεμό. Καιρός να το καταλάβει ο κος Παπανδρέου και ο κος Σαμαράς και να μην βάζουν τα κόμματα τους και τις καρέκλες τους πάνω από το συμφέρον της Ελλάδος».

Ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

«Στο όνομα ενός πατριωτισμού που χρεοκοπεί την οικονομία και την κοινωνία και οδηγεί στη μετανάστευση χιλιάδες νέους, ο Πρωθυπουργός ομολογώντας την πλήρη αποτυχία του πρώτου μνημονίου προχωρά προς την ολοσχερή κοινωνική κατεδάφιση ζητώντας την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο κ. Παπανδρέου, απομονωμένος από τον ελληνικό λαό με μοναδικούς συμμάχους την τρόικα, τους τραπεζίτες και τους πρόθυμους του ΛΑΟΣ και της κας Μπακογιάννη, δεν έχει συνειδητοποιήσει πως για την κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου