ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένει στη συναίνεση ο πρωθυπουργός

επιμένει-στη-συναίνεση-ο-πρωθυπουργό-435294

 

Δεν έχουν προηγούμενο τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο! Η έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται είναι ουσιαστικά …μόνιμη, καθώς θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια και μάλιστα θα επιβληθεί σε όλους τους πολίτες με εισόδημα πάνω από 8.000 ευρώ!

Το θέμα μένει να διευκρινιστεί με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι χαρακτηριστικό, ότι στην εισήγηση του ξεκίνησε με πρόταση για εισφορά από τις 6.000 ευρώ και πάνω!

Το σίγουρο είναι ότι φορολογείται ακόμα και η γενιά τον 700ευρώ (περισσότερες λεπτομέρειες στη σελ. 19)

Την ίδια ώρα, την πρόθεσή του να συναινέσει ακόμα και σε πρόσωπα κοινής αποδοχής σε καίριους τομείς εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα πρόσωπα αυτά «θα αξιοποιηθούν χωρίς κομματικό περιορισμό, αλλά με γνώμονα την ικανότητα και τη σύμπνοια στην προσπάθεια που γίνεται».

Όπως φαίνεται ο πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας ή συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα με την Νέα Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε το προσχέδιο νόμου για το δημοψήφισμα, ωστόσο ο πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν θα μπουν αυτονόητα διλήμματα».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να δοθεί προς τα έξω ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έχοντας βεβαίως ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητά ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Ακόμη και τώρα έως την ψήφισή του (του Μεσοπρόθεσμου) θα απευθύνω πρόταση διαλόγου και συνεργασίας στα άλλα κόμματα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με υπουργό που επικαλείται το Reuters.

«Θα επιμείνω μέχρι τέλους, επιδιώκοντας την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου με μια ευρύτερη πλειοψηφία» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Απευθυνόμενος ειδικότερα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι εφόσον συμφωνούμε στους στόχους, δεν έχουμε ταμπού να συζητήσουμε τους τρόπους για να συνδιαμορφώσουμε το Πρόγραμμα.

«Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους», είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τεχνοκρατών, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοικτός να αξιοποιήσει πρόσωπα ικανά «σε καίριους τομείς», πάντα με συγκεκριμένους στόχους και χωρίς κομματικούς περιορισμούς, όπως πρόσθεσε.

Οχι δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα, ανέφερε εξάλλου ο πρωθυπουργός.

Αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.

Ο κ. Παπανδρέου είπε στους υπουργούς ότι αποτελεί πάγια θέση του ιδίου να δίνεται ο λόγος στον πολίτη «όπου χρειάζεται» και εξάλλου το έθεσε σε εφαρμογή το 2004 με την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την βάση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους υπουργούς ότι γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει με την προετοιμασία του νόμου, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους υπουργούς, ώστε να συζητηθεί.

Για τα φίλια πυρά και τις διαμαρτυρίες

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο πρωθυπουργός είπε ότι δουλέψαμε για να βρούμε μέσα σε δυσκολίες τον όσο το δυνατόν δίκαιο δρόμο και πρόσθεσε ότι ζητήσαμε και λάβαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αλλάξουμε τη χώρα και βρεθήκαμε να παλεύουμε για να διασώσουμε την κατάσταση της χώρας.

Σήμερα είμαστε πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την γόνιμη συζήτηση που έγινε σε όλα τα επίπεδα (Υπουργικό Συμβούλιο- ΚΤΕ-Πολιτικό Συμβούλιο) αναζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε όσο πιο δίκαιες λύσεις στον επιμερισμό του βάρους της προσπάθειας μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που θέτει η ανάγκη.

Μπορεί πολλοί να επιχείρησαν να πανικοβάλλουν τους πολίτες ή να κατέκριναν επειδή η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο ΚΤΕ κράτησαν ώρες, γιατί δεν έχουν συνηθίσει στον διάλογο και την αναλυτική συζήτηση, σαν οι αποφάσεις αυτού του είδους να είναι εύκολες και να μην πρέπει να προκύπτουν μέσα από την κατάθεση όλων των απόψεων και την εξέταση όλων των επιλογών, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι διαδικασίες αυτές ήταν χρήσιμες για όλους, καθώς βρέθηκαν λύσεις σε προβλήματα, ενώ εξέφρασε την ευχή να είναι αυτός ο τρόπος λήψης κρίσιμων αποφάσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες εκφράζουν δικαιολογημένη αγανάκτηση με όσα έχουν ζήσει 35 χρόνια, και τόνισε ότι θέλουν να δουν κάτι καλύτερο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό, όπως ανέφερε, και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

Τι είπαν οι υπουργοί

Η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, προέτρεψε τον Γιώργο Παπανδρέου, να καλέσει τον κ. Σαμαρά να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Η υπουργός Παιδείας, είπε όχι στο δημοψήφισμα για το μεσοπρόθεσμο και τη δανειακή σύμβαση.

Η κα. Φώφη Γεννηματά, αναζήτησε σοβαρές ευθύνες στην Τρόικα για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση του μνημονίου.

Η κα. Λούκα Κατσέλη, επέμεινε στον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης, ζήτησε η εισφορά αλληλεγγύης, να αφορά όλους και να συνδεθεί με την προβλεπόμενη εισφορά ανεργίας. Η υπουργός Εργασίας, διαφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για εστιατόρια και ταβέρνες, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου.

Ο κ. Ρέππας, πρότεινε στον πρωθυπουργό να βγει στον κόσμο και να τους εξηγήσει τα πάντα, ενώ πρόσθεσε πως δεν πρέπει να μας παραλύσει το χρέος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου