ΕΛΛΑΔΑ

Αρχηγοί, πρώην πρόεδροι κομμάτων & υπουργοί που είπαν “αντίο“

αρχηγοί-πρώην-πρόεδροι-κομμάτων-υπο-470116

Δεν είναι μόνο οι ανατροπές στην δύναμη των κομμάτων, αλλά και η πιθανή κοινοβουλευτική παρουσία νέων πολιτικών σχηματισμών που θα φέρει τα πάνω-κάτω στην νέα Βουλή, είναι και οι απόντες βουλευτές που αποφάσισαν να μην ξαναβάλουν υποψηφιότητα, «κόπηκαν» από τα ψηφοδέλτια της 7ης Ιουλίου ή… τράβηξαν για Βρυξέλλες

Δύο πολιτικοί αρχηγοί, ένας πρώην πρόεδρος κόμματος, τρείς αντιπρόεδροι της Βουλής, υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και «ταπεινοί» βουλευτές δεν θα βρίσκονται στα βουλευτικά έδρανα για να ορκιστούν στις 17 Ιουλίου στη Νέα Βουλή.

Οι απουσίες

Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωνε βέβαιος πριν από τις ευρωεκλογές ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης θα έκαναν για μια ακόμα φορά λάθος και εκείνος θα ήταν στην Ευρωβουλή. Όχι μόνο έσφαλε, αλλά το 0,80% που απέσπασε στις ευρωκλογές δεν άφηνε πολλά περιθώρια για κάθοδο των ΑΝΕΛ και στις εθνικές εκλογές

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα μπει στον στίβο της μάχης. Ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε 26 χρόνια παρουσίας στη Βουλή. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως βουλευτής της ΝΔ. Πάντα πληθωρικός στο ύφος του, ακραίος στους χαρακτηρισμούς του, απρόβλεπτος και αντιφατικός πήγε ενάντια στην παράταξη που τον εξέλεξε βουλευτή κατά την περίοδο της κρίσης.

Δημιούργησε ένα σφόδρα αντιμνημονιακό κόμμα (οι χαρακτηρισμοί του σε βάρος των αντιπάλων του έγιναν viral) αλλά δεν δίστασε να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο για να παραμείνει δίπλα στον κυβερνητικό του εταίρο, τον Αλέξη Τσίπρα. Η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η απουσία των συνθηκών που ενίσχυσαν τα κόμμα του, ήταν η “θανατική πολιτική του καταδίκη”. Αυθεντία ο ίδιος στο τρολάρισμα, «πληρώθηκε» με το ίδιο νόμισμα όταν ανακοίνωσε το τέλος των ΑΝΕΛ. Δημοσιεύματα τον εμφάνιζαν ως μπάρμπαν στο μπάρ του υιού του, manager σε επιχειρήσεις καλλιέργειας κάνναβης, έως και businessman στο Κατάρ.

Σταύρος Θεοδωράκης. Το Ποτάμι μπήκε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2015, αφού προηγουμένως είχε δώσει επιτυχείς εξετάσεις και στην Ευρωβουλή εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές. Παρά τις σφοδρές και συχνά ακραίες επιθέσεις που δέχθηκε προσωπικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης μάζεψε (αρχικά) γύρω του μια μεγάλη ομάδα σημαντικών ανθρώπων, αλλά και στελεχών που πίστευαν ότι η κρίση μπορεί να γίνει εργαλείο ώστε η χώρα να αλλάξει σελίδα. Η ασάφεια των θέσεων του, η υποψία ότι προσπαθεί να βρει κοινό βηματισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα λάθη στην στρατηγική του, οδήγησαν το κόμμα του σε κοινοβουλευτική αποψίλωση και σε πολιτική κατακρήμνιση στις ευρωεκλογές.

Χωρίς πολιτική στέγη μένει και ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Μαυρωτάς, αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης. Είναι αλήθεια ότι για τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής και επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών πολλές πόρτες κομμάτων θα ήταν ανοικτές στην περίπτωση που εκείνος έλεγε το «ναι». Ωστόσο ο Σπύρος Λυκούδης συνεπής στην πολιτική του διαδρομή, αλλά και στα όσα έχει πει και υποστηρίξει επέλεξε να μείνει εκτός κοινοβουλίου. «Αν υπήρχε ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα έβρισκε τις δικές μου αγωνίες και πολιτικές ανησυχίες τότε θα συμμετείχα. “Αλλά να είμαι σε μια λίστα μόνο για την επανεκλογή μου δεν θα το έκανα. Δεν θα ήμουν εγώ” ανέφερε προ ημερών σε συνέντευξη του προσθέτοντας ωστόσο ότι μετά τις εκλογές θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για την δημιουργία ενός αξιόπιστου κεντροαριστερού πόλου.

Ευάγγελος Βενιζέλος. Μόνο για την αναφορά των θέσεων που απέκτησε κατά την πολυετή κοινοβουλευτική του θητεία θα χρειάζονταν πολλές γραμμές. Συνοπτικά, υπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Ελάχιστοι συγκέντρωσαν πάνω τους τόσο θαυμασμό, αλλά και μίσος. Εχθροί αλλά και φίλοι αναγνώριζαν πάντως την ευφυία, την ευρυμάθεια, την οξυδέρκεια, την ορμητικότητα του, αλλά και τα λάθη που έκανε λόγω ακριβώς των αρετών αυτών. Στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή, η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ (πλην Λεωνίδα Γρηγοράκου) δεν ήταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα λόγω της απόφασης του κόμματος να μην συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής. Καταχειροκροτήθηκε όμως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι βέβαιο ότι ορισμένοι χαμογέλασαν ανακουφισμένοι από μέσα τους επειδή δεν θα είναι στην νέα Βουλή.

Κώστας Γαβρόγλου. Ο υπουργός Παιδείας είχε πάρει τις αποφάσεις του από τον περασμένο Απρίλιο. “Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Είμαι 72 ετών, υπάρχουν νεότεροι, έχω μεγάλη ανάγκη να ζήσω μία κανονικότερη ζωή με την οικογένειά μου και τους φίλους μου» είχε δηλώσει. Αν και μετριοπαθής στον πολιτικό του λόγο είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο για τις αλλαγές που προχώρησε στον χάρτη τον ΑΕΙ (συνενώσεις, αναβάθμιση ΤΕΙ) όσο και για τις αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Νίκος Κοτζιάς. Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνει την άποψη ότι στην πολιτική δεν χωρούν φιλίες. Ο Πρωθυπουργός έπινε νερό στο όνομα του (και) για την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν δίστασε ωστόσο να τον «αδειάσει» και να πάρει το μέρος του Πάνου Καμμένου όταν ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας συγκρούστηκε με τον υπουργό Εξωτερικών.

Τελευταίο κρούσμα στην θυελλώδη σχέση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι διαρροές ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα εκτεθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Νίκος Κοτζιάς εξεμάνη μίλησε για αθλιότητες και δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η απόφαση της να μην εκτεθεί εκ νέου με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έγινε λίγα 24ωρα μετά την επιβεβαίωση από την ίδια ότι αξιοποίησε τις γνωριμίες της για να μετατάξει την κόρη της στη Βουλή. Οι «κακές γλώσσες» πάντως λένε ότι οι αποκαλύψεις την έβγαλαν από τη δύσκολη θέση καθώς ήταν λίγες οι πιθανότητες να επανεκλεγεί. Η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν πέρασε απαρατήρητη κατά την διάρκεια της θητείας της. Συγκρουσιακή και επίμονη, με ατάκες που «ήρθαν για να μείνουν», προκάλεσε πολλές φορές την αντιπολίτευση, κυρίως για την υποστήριξη και κάλυψη που προσέφερε στον Πάνο Καμμένο σε κρίσιμες στιγμές.

Σε ότι αφορά τους βουλευτές. Απών από τη νέα Βουλή πρόκειται να είναι ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αν και ήταν ιδιαίτερα δραστήριος έμεινε εκτός λόγω ποσόστωσης.

Εκτός μένουν για διαφορετικούς λόγους και οι κυβερνητικοί βουλευτές Γιάννη Θεωνάς, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Έφη Σαλτάρη, Μουσταφά Μουσταφά, Θόδωρος Παραστατίδης.

Από την ΝΔ δεν θα είναι στη νέα Βουλή ο Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος είναι ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ο Κώστας Κουκοδήμος καθώς εξελέγη δήμαρχος Κατερίνης.

Βουλευτές όμως «τραβά» και η Ευρωβουλή. Έτσι στις Βρυξέλλες θα συνεχίσει την διαδρομή της η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, ο Ευάγγελος Μειμαράκης ο οποίος κλείνει ένα κύκλο 30 ετών με την ΝΔ στην Βουλή, αλλά και η Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου