ΕΛΛΑΔΑ

Επιδότηση έως 12.000€ σε ανέργους που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση

επιδότηση-έως-12-000e-σε-ανέργους-που-θέλουν-476480

Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης έχει προγραμματίσει να προωθήσει άμεσα ο ΟΑΕΔ, με στόχο την οικονομική ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών.

Στην πράξη, πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της αυτοαπασχόλησης, μετά από αυτό της δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας που “έτρεξε” εντός του 2019, ενώ βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού τον Σεπτέμβριο έχουν μπει στη σειρά για να ξεκινήσει και το πρόγραμμα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με το οποίο ο ΟΑΕΔ, πέραν της επιχορήγησης, θα παρέχει σε άνεργους νέους υποστήριξη στην εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων με καθοδήγηση από ειδικούς.

Το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται πρώτο στην σειρά, αφορά την στήριξη 10.000 άνεργων ηλικίας 18-66 ετών που επιθυμούν να υλοποιήσουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο. Για τον λόγο αυτό, θα επιδοτούνται με ποσά έως και 12.000 ευρώ.

Αναλυτικά, δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα είναι άνεργοι ηλικίας 18-66 ετών, οι οποίοι έχουν ωφεληθεί από την διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης. Θα. πρέπει δε, να προβούν στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά. Δικαιούχοι θα είναι επίσης και οι άνεργοι που είχαν προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και την διέκοψαν έως την 31/12/2011.

Η ένταξή τους στο πρόγραμμα θα γίνεται είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες είτε ως μέλη Ο.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε και Συνεταιρισμών Εργαζομένων.

Η διάρκεια της επιχορήγησης αναμένεται να οριστεί σε 2 μήνες και οι δικαιούχοι θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα διατηρήσουν την επιχείρηση τους για 3 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Όπως συμβαίνει σε τέτοια προγράμματα, τα ποσά των επιχορηγήσεων θα καταβάλλονται σε 3 δόσεις και μπορεί να φθάσουν έως και τα 12.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

– Έως 12.000 ευρώ μπορεί να δοθούν σε ατομικούς επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό στο εταιρικό κεφάλαιο πάνω από 51%

– Έως 9.000 θα δίνονται σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το ½ του εταιρικού κεφαλαίου

– Έως 8.000 ευρώ θα δίνονται σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/3 του εταιρικού κεφαλαίου

Η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα έχει τρία στάδια:

1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης υπαγωγής επιχειρηματικού σχεδίου στον διαδικτυακό τόπο του OAEΔ www.oaed.gr.

2. Αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων με βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα προς χρηματοδότηση σχέδια αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. Αξιολογούνται πρώτον όσον αφορά την πληρότητα της υποβαλλόμενης αίτησης και δεύτερον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού σχεδίου. Η βαθμολόγηση των κριτηρίων εξειδικεύεται στην Δημόσια Πρόσκληση.

3. Υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση καθώς και επιχειρηματικό σχέδιο για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικό πρόγραμμα στην ειδική περιοχή διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ.

Μετά την καταχώρηση της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα, θα εμφανίζεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής της. Ο ΟΑΕΔ μέσω των ελεγκτών του θα ελέγξει την αίτηση και μετά την θετική γνωμοδότηση θα εγκρίνεται η υπαγωγή στο πρόγραμμα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου