ΕΛΛΑΔΑ

Η αρχαιολόγος που ξενάγησε τον Ομπάμα στην Ακρόπολη θα την πληρώσει για το αναβατόριο

η-αρχαιολόγος-που-ξενάγησε-τον-ομπάμα-478274

Πόλεμος υπουργείου Πολιτισμού-αρχαιολόγων στην Ακρόπολη. Η πολιτική ηγεσία ζητά να παραιτηθεί η γυναίκα που ξενάγησε τον Μπαράκ Ομπάμα στον Ιερό Βράχο.

Αλγεινές εντυπώσεις και έναν άνευ προηγουμένου ανοιχτό πόλεμο μεταξύ αρχαιολόγων και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού έχει προκαλέσει η υπόθεση του αναβατορίου στην Ακρόπολη. Η απαίτηση του υπουργείου να παραιτηθεί η κορυφαία αρχαιολόγος Ελένη Μπάνου (ναι, η γυναίκα που ξενάγησε τον Ομπάμα στην Ακρόπολη) και ο Σπύρος Προύσαλης, προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων, προκαλεί τριγμούς αλλά και αποκαλύψεις.

Από την Παρασκευή που το υπουργείο Πολιτισμού με ένα αιχμηρό δελτίο τύπου ζήτησε τις παραιτήσεις της Διευθύντριας της Εφορείας της Πόλης των Αθηνών Ελένης Μπάνου και του Σπύρου Προύσαλη, όλοι απόρησαν για το πώς φτάσαμε στο σημείο να ζητείται η αποκαθήλωση δυο λαμπρών επιστημόνων με προσφορά σημαντική και μακροχρόνια στο χώρο των αρχαιοτήτων και δη της Ακρόπολης. Η κυρία Μπάνου –έγινε παγκοσμίως γνωστή ως η αρχαιολόγος που ξενάγησε και γοήτευσε με τις γνώσεις της τον Ομπάμα- επέλεξε τον δρόμο της αξιοπρεπούς σιωπής. Απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο, την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία την «έδειχνε» ως υπεύθυνη για τη μη λειτουργία του αναβατορίου που οδήγησε τους γονείς ενός 12χρονου μαθητή με κινητικά προβλήματα στην απόφαση να τον κουβαλήσουν αγκαλιά ως τον ιερό βράχο. Το γεγονός που συνέβη τον Μάρτη κατήγγειλε με επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του παιδιού. Φυσικά είχαν προηγηθεί σχετικά παράπονα από πολίτες και από πρεσβείες προς το υπουργείο, που απλώς δεν είχαν βγει στη δημοσιότητα. Η δημοσιοποίηση της επιστολής του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σήκωσε την θύελλα που ακολούθησε.

Οσα «ξεχνάει» η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού

Σήμερα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών, παίρνουν τον λόγο και δίνουν απαντήσεις στο υπουργείο αλλά και στο πανελλήνιο. Μάλιστα μιλούν για δημόσιο διασυρμό των κ.κ. Μπάνου και Προύσαλη. Και είναι αποκαλυπτικοί στο χρονικό της υπόθεσης όπως το περιγράφουν, ενώ όλα αυτά στη συμβαίνουν στην πολλαπλώς φορτισμένη περίοδο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σημειώνουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους:

«Η πολιτική ιεραρχία “ξεχνάει” το γεγονός ότι η Εφορεία είχε αμέσως και εγγράφως ενημερώσει για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του αναβατορίου (5.11.2018), όταν διαπιστώθηκε εκτεταμένη πτώση λίθων από την υπερκείμενη του αναβατορίου περιοχή του τείχους». Σημειώνουμε ότι οι πτώσεις των λίθων τον χειμώνα ήταν αρκετές και ανησυχητικές, ενώ προκλήθηκαν από τις παρατεταμένες και συχνά έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική. Και συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην Εφορεία: «Είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια υπαγορεύθηκε από το αίσθημα ευθύνης για την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων. Η ηγεσία “ξεχνάει” επίσης ότι την ευθύνη για την επισκευή του τείχους δεν είχε η Εφορεία, αλλά η αρμόδια Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, η οποία ξεκίνησε άμεσα τις αναγκαίες ενέργειες, μετά από σύνταξη σχετικής μελέτης και τις ολοκλήρωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (12.4.2019)».

Ο κεραυνός που έφερε τα πάνω-κάτω

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί δεν λειτούργησε μετά τις 12 Απριλίου το αναβατόριο αποκλείοντας την πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα που φτάνουν στην Ακρόπολη για μια διαδικασία προσκυνήματος από ολόκληρο τον κόσμο. Φταίει ο κεραυνός που χτύπησε δίπλα στην Ακρόπολη και μάλιστα είχε προκαλέσει τον τραυματισμό εργαζομένων και κάποιων επισκεπτών στις 17 Απριλίου. Το απρόβλεπτο αυτό γεγονός οδήγησε σε νέες εκτεταμένες εργασίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ακρόπολης και των ηλεκτρικών πινάκων που επηρεάζουν το αναβατόριο. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για να ολοκληρωθούν και με ασφάλεια να τεθεί σε λειτουργία ξανά το αναβατόριο στις 22 Μαϊου.
Οι εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών επισημαίνουν ότι το υπουργείο ήταν διαρκώς ενήμερο για κάθε εξέλιξη και για την πορεία των εργασιών, ενώ ειδική ανάρτηση για την κατάσταση του αναβατορίου υπήρχε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΠΟΑ. «Η ευαισθησία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε θέματα εξυπηρέτησης ΑμεΑ αποδεικνύεται τόσο από το γεγονός ότι όλοι οι χώροι ευθύνης της, παρά τις ιδιαιτερότητές τους, είναι προσβάσιμοι, αλλά και από τις εκπαιδευτικές δράσεις και πρωτοβουλίες» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι στην ιστορική Εφορεία που φέρει το βάρος του στέμματος του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδας νιώθουν αδικημένοι και απαξιωμένοι. Υπογραμμίζουμε ότι η συγκεκριμένη Εφορεία εποπτεύει, συντηρεί, αναδεικνύει αρχαιολογικούς χώρους που δέχονται τουλάχιστον 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Κορύφωση πολέμου μεταξύ Υπουργείου και Εφορείας

Το γεγονός ότι το περιστατικό με τον μαθητή συνέβη τον Μάρτη και τώρα αναδύεται με αυτό τον τρόπο, προβληματίζει και εξοργίζει τους εργαζόμενους. «Η τελευταία αυτή επίθεση, απρόσμενη, με αφορμή αυτή τη φορά ένα θέμα που προέκυψε πριν δύο μήνες (30.3.2019) και για ένα πρόβλημα που έχει ήδη επιλυθεί δεν πλήττει μόνο τους συγκεκριμένους συναδέλφους, το επιστημονικό κύρος των οποίων, το ήθος τους, την αγάπη για τα μνημεία και την αφοσίωση στη δουλειά τους, την αγωνία τους για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων θεμάτων της διαχείρισης των σημαντικότατων αρχαιολογικών χώρων, ζήσαμε από κοντά την τελευταία πενταετία».

Η ανακοίνωση μιλά για «κορύφωση ενός πολέμου που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Εφορεία» προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις για τις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας με τους αρχαιολόγους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι παραμείνει τεταμένο το κλίμα και από τις δυο πλευρές, θα ακολουθήσουν πολλές αποκαλύψεις. Με την τουριστική περίοδο να οδηγείται στην κορύφωσή της και τις προεκλογικές κορώνες να πληθαίνουν.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου