ΕΛΛΑΔΑ

Αδιανόητη γκάφα: Τύπωσαν 70.000 αντίτυπα από «κομμένα» βιβλία Μαθηματικών!

αδιανόητη-γκάφα-τύπωσαν-70-000-αντίτυπα-απ-483214

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό αυτό που συνέβη με τα βιβλία! Ένα ακόμη «επεισόδιο» στην πολύπαθη εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, όπου οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της επόμενης Γ’ Λυκείου, γίνονταν την περασμένη εβδομάδα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Έτσι, ενώ για τα Μαθηματικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είχε προτείνει τη διδασκαλία και του βιβλίου της Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους της κατεύθυνσης της επόμενης χρονιάς, το βιβλίο αυτό «κόπηκε» την τελευταία στιγμή από το υπουργείο Παιδείας. Βεβαίως η εντολή για να τυπωθεί είχε δοθεί εδώ και ένα μήνα και το βιβλίο είχε τυπωθεί, «περιμένοντας» σε στοίβες στα σημεία διανομής του πρώην Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων (νυν Διόφαντου) για να αποσταλεί στα σχολεία στις 24 του μήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, πρόκειται για το βιβλίο «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» το οποίο έως πέρυσι το διδάσκονταν όλοι οι μαθητές ως μάθημα Γενικής Παιδείας. Την επόμενη χρονιά όμως και με βάση την μεταρρύθμιση Γαβρόγλου στα σχολεία και το νέο εξεταστικό σύστημα το μάθημα αυτό θα διδάσκεται στην Γ’ Λυκείου μόνο στους μαθητές των κατευθύνσεων Θετικών Επιστημών και Οικονομίας, και μάλιστα επί έξι ώρες εβδομαδιαίως. Γι’ αυτό και είχε κριθεί σκόπιμο να διδάσκονται οι μαθητές τόσο το βιβλίο της Κατεύθυνσης που υπήρχε επίσης πέρυσι και φέτος θα διανεμηθεί κανονικά εκ νέου, όσο και το βιβλίο της Γενικής Παιδείας, από το οποίο και τρία κεφάλαια είχαν προστεθεί στην ύλη των Μαθηματικών.

Χιλιάδες βιβλία… άχρηστα

Παρόλα αυτά, την τελευταία στιγμή τα τρία αυτά κεφάλαια αφαιρέθηκαν, με αποτέλεσμα τα περίπου 60.000 – 70.000 βιβλία που έχουν τυπωθεί να είναι πλέον άχρηστα, με το όποιο κόστος αυτό σημαίνει για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδεία (εκπαιδευτικοί τω υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας που μιλούσαν στα Νέα, υπολόγιζαν το ότι το ποσό εκτύπωσης των βιβλίων είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ).

Η διανομή βιβλίων θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου για τους μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2019-20 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Πηγή: Τα Νέα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου