ΕΛΛΑΔΑ

Πώς η απλή αναλογική έφερε νικητές με μειοψηφία στα συμβούλια

πώς-η-απλή-αναλογική-έφερε-νικητές-με-μ-485863

Ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις καλούνται να επιδιώξουν οι νέοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες της χώρας από την 1η Σεπτεμβρίου. όπου θα αναλάβουν και επίσημα τα καθήκοντα τους, καθώς το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέδειξε σε πολές περιοχές Περιφερειάρχες και Δημάρχους…μειοψηφίας στα αντίστοιχα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.

Συγκεκριμένα, τέσσερις περιφερειάρχες και περίπου 220 δήμαρχοι χρειάζονται τη στήριξη των συμβούλων της αντιπολίτευσης για να λάβουν αποφάσεις.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ο κ. Χρήστος Μέτιος διαθέτει 17 συμβούλους και θα χρειαστεί ακόμα 9 για να ελέγξει την πλειοψηφία. Στα Ιόνια Νησιά η κυρία Ρόδη Κράτσα καλείται να διοικήσει με 12 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 41.

Στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου που εκλέγουν 51 συμβούλους, οι νέοι περιφερειάρχες Νεκτάριος Φαρμάκης και Παναγιώτης Νίκας ελέγχους 19 και 17 αντίστοιχα. Μάλιστα στην Περιφέρεια Πελοπονήσσου ο Παναγιώτης Νίκας και ο Πέτρος Τατούλης έχουν από 17 έδρες, όσες έχουν και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις μαζί.

Η επόμενη ημέρα στους Δήμους

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε την μεγάλη έκπληξη και αναδείχθηκε τελικός νικητής επί του Νίκου Ταχιάου, που είχε την πρωτιά στον πρώτο γύρο. Ο κ. Ζέρβας θα έχει μόλις επτά έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Ταχιάος 11, με την πλειοηφία να απαιτεί 25 ψήφους.

Στον Δήμο Ηλιούπολης νέος δήμαρχος θα είναι ο Γιώργος Χατζηδάκης, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος με ποσοστό μόλις 15,9% που του εξασφάλισε έξι έδρες. Ο αντίπαλός του Βασίλειος Βαλασόπουλος είχε λάβει 30,7% και 13 έδρες. Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να αποσπά το «ναι» τουλάχιστον 15 συμβούλων της αντιπολίτευσης για να προωθεί την όποια απόφαση.

Στο Δήμο Αιγάλεω που η μάχη αποδείχθηκε ντέρμπι, ο Γιάννης Γκίκας που απέσπασε οριακή πρωτιά στον πρώτο γύρο, επικράτησε τελικά και πάλι με οριακή διαφορά στο δεύτερο επί του Δημήτρη Μπίρμπα. Στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 11 έδρες έναντι 10 του κ. Μπίρμπα και επίσης 10 του Λάμπρου Σκλαβούνου, που είχε μείνει για λίγες ψήφους διαφορά και αυτός στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο. Η λήψη των αποφάσεων σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Στο Δήμο Αχαρνών όπου ο δήμαρχος Σπυρίδων Βρεττός θα έχει μόλις μία έδρα περισσότερη από τον Χάρη Δαμάσκο (10 έναντι 9) στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο Δήμο Χανίων ο δεύτερος του πρώτου γύρου Παναγιώτης Σημανδαράκης θα είναι ο νέος δήμαρχος με μόλις εννέα έδρες στο Δ.Σ. έναντι 13 του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Αριστείδη Παπαδογιάννη.

Στον δήμο Ιωαννιτών ο νέος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ θα έχει μόλις 11 έδρες και ο απερχόμενος Θωμάς Μπέγκας 14 έδρες!

Στον δήμο Δυτικής Μάνης ο νέος δήμαρχος, Δημήτριος Γιαννημάρας θα έχει μόλις 4 έδρες και ο απερχόμενος Γιάννης Μαραμπέας θα έχει έξι έδρες!

Στο δήμο Μεγαλόπολης ο δήμαρχος θα έχει 8 έδρες και ο αντίπαλος του 9 έδρες.

Στον δήμο Πύλου – Νέστορος ο απερχομενος δήμαρχος θα έχει 10 έδρες και ο νεοεκλεγής 9.

Στο δήμο Σπάρτης ο νέος δήμαρχος θα έχει μόλις 12 έδρες και ο αντίπαλός του 16.

Στο δήμο Τρίπολης ο νέος δήμαρχος θα έχει 12 έδρες και η αντιπολίτευση 13.

Υπαρχουν και περιπτώσεις όπου οι έδρες είναι μοιρασμένες, όπως στον Δήμο Κορινθίων όπου οι κύριοι Νανόπουλος και Πνευματικός έχουν από 8 έδρες

Δύο στους τρεις οι νέοι δήμαρχοι

Μόλις δύο στους πέντε (ποσοστό 40%) δημάρχους της περιόδου 2014-2019 (κάποιοι δεν κατέβηκαν σε αυτές τις εκλογές) επανεξελέγησαν στις θέσεις του στις εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα (επεξεργασμένα από τη δημοσιογραφική ομάδα της aftodioikisi.gr στοιχεία του ΥΠΕΣ από τους συνολικά 332 δημάρχους οι 132 είναι παλιοί και 200 είναι νέοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου