ΕΛΛΑΔΑ

Το Σύνταγμα δεν τους χωράει πλέον…

το-σύνταγμα-δεν-τους-χωράει-πλέον-436771

Συνεπείς στο ραντεβού τους για έκτη συνεχόμενη ημέρα οι «Αγανακτισμένοι» συγκεντρώθηκαν και πάλι στο Σύνταγμα το απόγευμα της Δευτέρας. «Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο Σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας» αναφέρουν στο πρώτο τους ψήφισμα. Για τις πλέον ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Στη διάρκεια της Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος διανυκτέρευσαν περίπου 400 άτομα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες τα μέλη του κινήματος θα βρεθούν σε γειτονιές της Αθήνας για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν περισσότερους πολίτες.

«Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι», «Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια», «Ουστ» και «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ» ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών. Συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της χώρας.

Η συγκέντρωση της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο από την έναρξη της διαμαρτυρίας.

Οι πολίτες που κατεβαίνουν κάθε ημέρα στο Σύνταγμα προχώρησαν σε αυτοοργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, ενώ οι σκηνές είναι πλέον περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες. Το πρόγραμμα προβλέπει μέχρι και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Στο κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος έχουν συγκροτηθεί συνελεύσεις και εγκρίνονται μικρά και μεγάλα ψηφίσματα, όπως να γίνει ενημερωτική εκστρατεία στις γειτονιές της Αθήνας, να διερευνηθεί η περίπτωση αγωγών προς πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα κ.ά.

Παράλληλα, εγκρίθηκε κάλεσμα συμπαράστασης σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων λιμενεργάτες και ΤΤ, ενώ οι συγκεντρωμένοι απηύθυναν κάλεσμα σε φοιτητές και μαθητές για τη Τρίτη και την Τετάρτη ώστε να τερματίσει στο Σύνταγμα η πορεία τους.

Το απόγευμα της Κυριακής εκδόθηκε και το πρώτο ψήφισμα των «Αγανακτισμένων», το οποίο αναφέρει:

«Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο Σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.

» Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.

» Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες, μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας. Άμεση δημοκρατία τώρα. Ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια. Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!».

Διεθνή σχόλια

Για τις πλέον ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες διαμαρτύρονται όχι μόνο κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας, αλλά και για την ατιμωρησία των πολιτικών που εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς.

«Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν στην Αθήνα την Κυριακή, στην πολυπληθέστερη συγκέντρωση των τελευταίων ημερών, την ώρα που η κυβέρνηση επιζητά τη συναίνεση για επιπλέον μέτρα λιτότητας» μετέδωσε το Reuters, σημειώνοντας:

«Σε αντίθεση με τις βίαιες διαδηλώσεις του περασμένου έτους, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας, στις ειρηνικές συγκεντρώσεις της Κυριακής βρέθηκαν απλοί άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους μετείχαν μαζί με τα παιδιά τους».

Ανάλογη είναι η ανταπόκριση και του Associated Press, που μιλά για πάνω από 30.000 διαδηλωτές, τονίζοντας το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου