ΕΛΛΑΔΑ

Δεν κινδυνεύει η πέμπτη δόση

δεν-κινδυνεύει-η-πέμπτη-δόση-436212

Την βεβαιότητά του ότι η πέμπτη δόση θα δοθεί, αφότου συνεκτιμηθούν και τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ασφαλώς και η συναίνεση στην Ελλάδα είναι το μέγα ζητούμενο για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όμως σημείωσε ότι ακόμη και μετά τη συνάντηση των αρχηγών δεν έχει διαμορφωθεί δραματικό κλίμα και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία επαφής και δυνατότητες επί της ουσίας συνεννόησης.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, οι αποφάσεις με βάση και τα νέα δεδομένα, θα ληφθούν είτε στο έκτακτο συμβούλιο του Eurogroup γύρω στις 10 Ιουνίου, είτε στο τακτικό Eurogroup πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 του μηνός.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι ορόσημο εξακολουθεί να αποτελεί η Σύνοδος του Ιουνίου, στην οποία πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν συνολικότερες αποφάσεις και όχι μόνον αυτές που αφορούν την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι συναινούν

Οι εξελίξεις στην Αθήνα, με την αδυναμία συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σε μια ενιαία γραμμή και στάση έναντι των δεδομένων του Μνημονίου, καίτοι σχολιάζονται ήδη στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, δεν εμπόδισαν επιφανείς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της ΕΕ να διατρανώσουν και πάλι την κάθετη αντίθεσή τους σε οιαδήποτε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πριν καν ολοκληρωθεί το συμβούλιο των αρχηγών στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, από την Ντοβίλ της Γαλλίας και τη σύνοδο του G8, τόνιζε πως οι Ευρωπαίοι, με πρώτη τη Γερμανία και τη Γαλλία, δεν προτίθενται να αφήσουν καμία χώρα της ευρωζώνης να χρεοκοπήσει και φυσικά παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στην «προστασία» του ευρώ. "Εάν αναδιάρθρωση σημαίνει ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα εξοφλήσει τα χρέη του, τότε η λέξη δεν θα ανήκει στο γαλλικό λεξιλόγιο. Είναι σαφές, απλό, καθαρό" υπογράμμισε ο πρόεδρος Σαρκοζί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία σηματοδότησε την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

Την ίδια ώρα. ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απέκλεισε ξανά, σε νέες δηλώσεις του, κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επανέφερε την πρόταση για επιβολή αυτομάτων κυρώσεων σε όσες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ δεν μπορούν να τιθασεύσουν τα δημοσιονομικά τους.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η αναδίπλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαμήλωσε τους τόνους των δηλώσεών του για την Ελλάδα. Ο Γιούνκερ προσπάθησε να ανασκευάσει τις προχθεσινές του δηλώσεις περί πιθανής μη καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ, λέγοντας πως κομβικό σημείο για την συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας, είναι τα συμπεράσματα της αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία της οικονομίας μας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου