ΕΛΛΑΔΑ

Με «στάση πληρωμών» μας απειλεί το ΔΝΤ

με-στάση-πληρωμών-μας-απειλεί-το-δντ-437376

Με το ΔΝΤ να έχει ήδη αποφασίσει τη «στάση πληρωμών» προς την Ελλάδα, θεωρώντας ότι η χώρα δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις που θα του επέτρεπαν να την ενισχύει, και με τους ευρωπαίους ιθύνοντες να εξετάζουν αν και πως μπορούν να καλύψουν την τρύπα που δημιουργείται, το ζήτημα της ικανότητας του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί ακόμα και στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις του βρίσκεται επί τάπητος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε χθες να εννοηθεί ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να καταβάλει σε αυτή τη φάση το μερίδιο του ΔΝΤ – αν και όπως είπε θα υπάρξουν δυσκολίες, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ κ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ δήλωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «τα πάντα» για να αποφύγει ένα «πιστωτικό επεισόδιο» στη ζώνη του ευρώ.

Και οι δύο άνδρες, όπως άλλωστε και όλοι οι διεθνείς παράγοντες, κατέστησαν σαφές ότι η υιοθέτηση από την Ελλάδα όλων των αναγκαίων – για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων- μέτρων, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση των ενισχύσεων προς την Ελλάδα.

Η «στάση πληρωμών» του ΔΝΤ προς την Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι με βάση το καταστατικό του το Ταμείο δεν μπορεί να ενισχύει χώρες για τις οποίες δεν έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι αποκλείεται στους επόμενους δώδεκα μήνες να «βαρέσουν κανόνι».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι εγγυήσεις αυτές δεν υφίστανται πλέον και ότι για να επαναλάβει τις πληρωμές του,( οι οποίες ως γνωστό αναλογούν στο 30% των δανείων προς την Ελλάδα), θα πρέπει οι χώρες του ευρώ να διευρύνουν ποσοτικά και χρονικά την αρωγή τους προς την Αθήνα. Απαίτηση του ΔΝΤ είναι η αρωγή αυτή να είναι επαρκής ούτως ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το 2012.

Τούτων δοθέντων είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της υπογραφής μιας νέας συμφωνίας, βάσει της οποίας θα αποφύγει τη στάση πληρωμών. Για να παρασχεθεί ωστόσο η νέα ευρω-βοήθεια ( η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επανενεργοποιηθεί) είναι πλέον σαφές ότι ουκ ολίγες χώρες της ΕΕ θα απαιτήσουν τη δέσμευση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι θα τηρήσουν απαρέγκλιτα «τους στόχους και τις πολιτικές» της νέας συμφωνίας.

Μιας νέας συμφωνίας που φυσικά θα βαδίσει στα βήματα της παλαιάς, συν τα νέα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ σε δηλώσεις του στον χθεσινό γερμανικό Τύπο κατέστησε σαφές ότι για να συνεχίσει η χώρα του τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να στηρίξει τη νέα συμφωνία και η ΝΔ, λέγοντας μάλιστα ότι «διαφορετικά, δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία». Κατά πάσα πιθανότητα στο ίδιο μήκος θα κινηθεί και η Γερμανία. Χωρίς όμως την Ολλανδία, τη Γερμανία και το ΔΝΤ είναι σαφές ότι η διεθνής οικονομική αρωγή προς την Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχισθεί.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου