ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη αρχηγών σε κλίμα πιέσεων

σύσκεψη-αρχηγών-σε-κλίμα-πιέσεων-437431

Με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην εκμαίευση της συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να έρθει σε συνεννόηση με τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στη Βουλή παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα της οικονομίας –επί της ουσίας- δεν έχουν μεταβληθεί. Από την προηγούμενη Τρίτη, που ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη και τον κ. Αλέξη Τσίπρα (αλλά και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Φώτη Κουβέλη που δεν έχουν προσκληθεί στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο) η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση είναι να πειστεί η αντιπολίτευση να πει το «ναι» στο αίτημα για συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων είναι αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων και της αντιμετώπισης του χρέους. Το επιχείρημα που επαναλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι ότι η πολιτική συναίνεση θα αποτελέσει απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας στη διεθνή κοινότητα και θα διευκολύνει τους εταίρους της Ελλάδας ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του δημοσίου.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής, εκτός από τους κυρίους Παπούλια, Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Τσίπρα και την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αναμένεται να είναι παρόντες και οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να περιγράψει την οικονομική κατάσταση και να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της χώρας για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η εισήγηση της Τρόικας

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται η επίσημη εισήγηση της τρόικας για το αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία συνδυάζεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου.

Οι εξελίξεις αυτές γίνονται ακόμη πιο δραματικές μετά την δημόσια παραδοχή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο γενικό λογιστήριο του κράτους επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η αποκάλυψη του υπουργού Οικονομικών ότι υπάρχει κίνδυνος το δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών μέσα στις επόμενες 50 ημέρες, σε συνδυασμό με την δήλωση της επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν ότι ή θα συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή θα επιστρέψουμε πίσω στη δραχμή, είναι οι δύο καταλύτες που θα οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Οχι απίθανες οι εκλογές

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης εικάζουν ότι ο κ. Παπανδρέου πιθανώς να προτείνει λύσεις οικουμενικές, τις οποίες θα παρουσιάσει σαν μια δική του παραχώρηση. Η πιθανότητα «συγκυβέρνησης» ή και με τη μορφή της αξιοποίησης τεχνοκρατών ή των λεγομένων αρίστων με απήχηση διακομματική έπειτα από έναν ανασχηματισμό συζητείται εντόνως. Το σενάριο των εκλογών δεν προβάλλει ως το επικρατέστερο, δεν είναι όμως απίθανο, ειδικώς στην περίπτωση που στην σημερινή συνεδρίαση οι πολιτικοί αρχηγοί οδηγηθούν σε ρήξη.

Το επιχείρημα του κ. Παπανδρέου σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι ότι ο κ. Σαμαράς τορπιλίζει την εθνική ανάγκη για συνεννόηση και ο μόνος υπεύθυνος να αποφασίσει είναι ο λαός. Η ΝΔ αντιτείνει ότι η άρνηση στο αίτημα για συναίνεση σε όλα είναι αποτέλεσμα στάθμισης των δεδομένων και τελικώς συνιστά πολιτική θέση που δεν μεταβάλλεται αναλόγως της πίεσης που ασκείται από τον πρωθυπουργό.

Με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, το ΚΚΕ διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί στους εκβιασμούς και τα «τρομοκρατικά» διλήμματα για συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ, μηχανισμοί του συστήματος και επισημαίνει ότι ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τη γραμμή που έχει χαράξει κυβέρνηση – πλουτοκρατία υπάρχει χάος.

Προτού αποδεχθεί την πρόταση για συμμετοχή του στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συνομιλήσει με τον κ. Παπούλια.

Στην επικοινωνία αυτή, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι ανάγκη η Προεδρία της Δημοκρατίας να προστατευθεί και να μη γίνει μέρος σχεδιασμών και κομματικών σκοπιμοτήτων.

Εκτιμήσεις Καρατζαφέρη

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του στη συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο «θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να βγει ωφελημένη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορεί να περιμένουμε το καλύτερο», χωρίς να αποκλείσει κάποια άλλη εξέλιξη.

Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να δείξει θάρρος και σύνεση, λέγοντας ότι η σύνεση, η σοβαρότητα, η εμμονή μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα μιας πιθανής αποτυχίας της αυριανής συνεδρίασης.

Όπως είπε στις δηλώσεις του το απόγευμα ο κ. Καρατζαφέρης, «σε 20 ώρες θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη της επιβίωσης, ή η Ελλάδα θα αυτοκτονήσει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι η στιγμή μιας μεγάλης δοκιμασίας, και το θέμα είναι «πόσο ο καθένας από εμάς αγαπά αυτό που κάνει, πόσο βάζει σε προτεραιότητα το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό».

Αναφερόμενος στο τι αναμένει από την συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να βγούμε, παρά με μια από τις δύο ακόλουθες καταστάσεις: ή δουλεύουμε για την Ελλάδα, ή πάμε σε εκλογές και απευθυνόμαστε στον Ελληνικό λαό. Δεν μπορώ να δω τρίτη λύση».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου