ΕΛΛΑΔΑ

Ο ξάδερφος του Πρωθυπουργού για τα «έργα επί χούντας»-«Δεν αξίζει αυτό στον πατέρα & στον θείο μου»

ο-ξάδερφος-του-πρωθυπουργού-για-τα-έρ-518561

Τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο ξάδερφος του Πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις επιθέσεις που δέχεται από τη ΝΔ, ότι η οικογένεια Τσίπρα συνεργάστηκε από τη χούντα, αλλά και ότι «πήρε έργα επί χούντας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Τσίπρας είπε: «Το Μακελειό είχε ξεκινήσει πριν το 2015 να γράφει, αλλά έγινε εντονότερο το 2015 με την κυβέρνηση. Το περυσινό καλοκαίρι υπήρχε και πάλι κορύφωση και πολλές εφημερίδες είχαν ασχοληθεί με το υποτιθέμενο παρελθόν του θείου μου και του πατέρα μου. Τότε η ΝΔ δεν τα υιοθέτησε. Τώρα, φτάσαμε στο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη, να το πει στη Βουλή. Το ατόπημα είναι πολύ μεγάλο και δεν αρκεί μία συγγνώμη.

Αυτή την ιστορία ξεκίνησε, αν δεν χάνω επεισόδια, πρώτος ο κ. Λεβέντης, όταν έκανε αναφορά σε κάτι εκπομπές σε μικρά κανάλια, πριν βγει στη βουλή, που έλεγε ότι ο θείος μου και ο πατέρας μου είχαν τον Σκαπανέα. Αργότερα το ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, πριν βγούμε στην κυβέρνηση. Αυτό επαναλήφθηκε σε άλλα μέσα ακροδεξιά και στο Μακελειό. Μετά το υιοθέτησαν μέσα του κ. Μαρινάκη και πλέον το ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης.

Τη συγγνώμη του Καρατζαφέρη δεν την θυμάμαι. Σίγουρα όμως δεν υπήρξε συνέχεια. Ο πατέρας μου και ο θείος αναλάμβαναν δημόσια έργα, από πριν τη χούντα και στη διάρκεια της χούντας είχαν πολλά προβλήματα. Πριν πέσει η χούντα, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα, διότι δεν έπαιρναν έργα. Ο θείος μου και ο πατέρας μου δεν είχαν καμία σχέση με τον Σκαπανέα. Είναι απολύτως ψευδές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ακριβώς αυτό, αλλά η ιστορία συνεχίστηκε με τον κ. Γεωργιάδη και άλλους.

Το 1972 ο πατέρας και ο θείος μου έφυγαν και επέστρεψαν μετά τη χούντα. Υπάρχει κάτι άλλο που είναι πιο σοβαρό. Είναι πολύ μεγάλη αθλιότητα να κατηγορείται ένας άνθρωπος που είχε αντίσταση μέσα στη χούντα. Ο πατέρας μου, με το που έγινε το πραξικόπημα, το 1967, ενεργοποιήθηκε με άλλους από την Ένωση Κέντρου και ίδρυσαν τη 10, που έκαναν και ένοπλες ενέργειες. Ορισμένοι μάλιστα, λένε ότι ο πατέρας μου ήταν και από τους πιο ενεργούς. Συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 1967. Ο πατέρας μου συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 1968. Τότε είχαν συλληφθεί η μητέρα μου, ο θείος μου ο Παύλος (πατέρας του Αλέξη), για να συλλάβουν τον πατέρα μου. Θυμάμαι τον πατέρα μου να τρέχει να βοηθήσει στο Πολυτεχνείο. Αντίστοιχη ιστορία, αλλά λιγότερο ενεργός, είχε και ο θείος μου ο Παύλος. Μετά βοηθούσαν στο ΠΑΣΟΚ, δίχως να ζητούν εξαργύρωση γι’ αυτή τη βοήθεια. Ο Φοίβος Ιωαννίδης, ένας από τους συντρόφους του πατέρα μου, φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη χούντα. Μετά από αυτό, οι περισσότεροι απενεργοποιήθηκαν.

Πρώτα απ’ όλα, πλούσιοι δεν υπήρξαμε ποτέ. Ούτε η δική μου οικογένεια, ούτε του θείου μου. Η βοήθεια στο ΠΑΣΟΚ ήταν ανιδιοτελής. Αυτό θυμάμαι.

Τόσο τον πατέρα μου, όσο και τον θείο μου, είχαν την τύχη να τους γνωρίζουν χιλιάδες άνθρωποι και υπήρχε γενική εκτίμηση στο πρόσωπό τους. Εγώ περίμενα, τουλάχιστον από το ΚΙΝΑΛ, που γνώριζαν τον πατέρα μου και τον θείο μου, να βγουν να πουν κάτι. Έχουν πλησιάσει τόσο πολύ στη ΝΔ, που μάλλον δεν έχουν σχέση πλέον με το ΠΑΣΟΚ.

Ο πατέρας μου ήταν πολύ δραστήριος, είχε εμπλακεί και στα διοικητικά του ΟΦΗ. Μετά την καταδίκη του το 1968, έμεινε για ένα διάστημα στην Κρήτη. Αργότερα βρέθηκε στην Αθήνα και μπήκε στον Παναθηναϊκό, όπου ήταν υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος στην ομάδα του Γουέμπλεϊ. Δεν διόριζε η χούντα το Δ.Σ. στον Παναθηναϊκό. Ήταν μία δραστηριότητα, όπως και η ανάληψη δημοσίων έργων, που ξεκίνησε από πριν τη χούντα. Δεν διορίστηκε από κανέναν.

Η φωτογραφία που αναφέρονται όλοι για τον άνθρωπο πίσω από τον Παττακό, δεν είναι ο θείος μου. Η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί πολλές φορές και πρόσφατα σε μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό. Έγραφαν για το χουντικό παρελθόν του πατέρα του πρωθυπουργού και στη λεζάντα έγραφαν ότι αυτός δεν είναι ο πατέρας του πρωθυπουργού.

Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να υπερασπίσουμε πολιτικά τη μνήμη του. Η προσβολή αυτή παραμένει για πολιτικούς λόγους. Ο στόχος, μετά το τελευταίο ατόπημα, πρέπει να υπάρξει μία συγγνώμη και μία αποκατάσταση.

Πέρυσι, όταν υπήρξε η κορύφωση για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν το υιοθέτησε. Τώρα τι έγινε; Πάντα υπήρξαν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ ηγετών, αλλά αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στον πάτο. Δεν υπάρχει προηγούμενο. Αυτό δείχνει ένα μεγάλο αδιέξοδο για τη ΝΔ. Η ΝΔ είναι επικίνδυνη και δεν κάνει για κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρω αν κάνει για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εμένα κυριαρχεί ότι υπάρχει μία αξιωματική αντιπολίτευση που δεν εξετάζει το πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, που επαναφέρει όσα χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και να παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Ασκεί μία αντιπολίτευση κατωτέρου επιπέδου, ενώ έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη δύναμη ορισμένα μίντια που στηρίζονται στα fake news. Δεν αξίζει αυτό στον πατέρα και στον θείο μου. Μπορούν να τους κρίνουν για άλλα πράγματα, αλλά όχι ως χουντικούς.

Μακάρι να υπάρξει ένα ως εδώ, αλλά αμφιβάλλω. Η ενασχόλησή μας τις τελευταίες μέρες ήταν το Μάτι. Που έκαναν πολιτική πάνω σε μία τραγωδία. Μετά οι διακοπές του πρωθυπουργού. Μάλλον θα δούμε πάλι το Μάτι στη συνέχεια και άλλες φωτογραφίες, αλλά δίχως πολιτική συζήτηση.

Ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είχε πει αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης ήταν ανοιχτά φιλοχουντικοί στο ΛΑΟΣ και ο ένας είχε και παρελθόν. Είναι θράσος να μιλάνε αυτοί οι άνθρωποι. Σέβομαι το παρελθόν του κ. Ιωαννίδη και γι΄αυτό θα είμαι φειδωλός. Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα. Ο Φοίβος Ιωαννίδης είμαι βέβαιος ότι θα είπε τη γνώμη του για τον κ. Χαλκιαδάκη και δεν είναι καλή, και μάλλον ο δημοσιογράφος δεν ήθελε να βγάλει τη γνώμη του κ. Ιωαννίδη. Πριν πω οτιδήποτε, θα ήθελα να ακούσω το ορίτζιναλ ηχητικό από τη συνέντευξη. Εγώ από την επαφή που είχαν μαζί του, άλλα αποκόμισα. Με δόλο ήταν η συνέντευξη.

Μίλησα πολύ με τον κ.΄Ιωαννίδη μετά το δημοσίευμα. Μου ήταν πολύ δύσκολο να τον συναντήσω. Από την όλη συζήτηση βγήκε κάτι πολύ διαφορετικό από τη συνέντευξη στα Παραπολιτικά. Δεν είναι αυτό που μεταφέρθηκε. Στενοχωρήθηκε με τη συνέντευξη.

Ο βρώμικος πόλεμος θα έχει συνέχεια, δεν ξέρω αν θα επιμείνουν σε αυτό το θέμα. Δεν μπορεί αλλιώς να αντιπαρατεθεί η ΝΔ. Αυτό δεν τη δικαιολογεί σε όσα κάνει. Πάει αλλού η πολιτική συζήτηση. Θα ήθελα οι πολιτικοί να αξιολογούν την πραγματικότητα. Ακόμη και ο Βέμπερ δεν διαφωνεί στο πότι η χώρα έχει ανακτήσδει την αξιοπιστία της και ότι μπήκαμε σε έναν δρόμο.

Είναι εξαιρετικά θλιβερό αυτό που συνέβη. Πρέπει να υπάρξει μία αποκατάσταση. Αυτοί που συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτγάκη, είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, είτε δεν έχουν ηθικούς φραγμούς. Η ΝΔ απέτυχε σε όσα ισχυρίστηκε».

Στην εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά και η αδερφή του Αλ. Τσίπρα Ζανέτ, λέγοντας:

«Έχω προβληματιστεί πάρα πολύ. Δεν ήθελα να πέσω στο επίπεδο των δημοσιογράφων που έγραψαν αυτά για τον πατέρα μου. Βλέπω όμως ότι θα πρέπει να υπερασπιστώ το όνομα του πατέρα μου, της ζωής του. Τι θα έκαναν όλοι αυτοί αν μιλούσαν για τον πατέρα τους με αυτόν τον τρόπο; Ακόμη και αλήθειες να ήταν. Όμως προκειται για συκοφαντίες και αθλιότητες. Ο αδερφός μου είναι πρωθυπουργός και έχει περιορισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διασύρεται ο πατέρας μου. Τέτοιος κατήφορος από πολιτικούς με διακριτούς ρόλους, δεν έχει ξαναγίνει. Εγώ είμαι η κόρη του. Ήταν ένας σωστός άνθρωπος, δημοκράτης, αριστερός αγωνιστής, αγωνιστής της ζωής. Δεν θα επιτρέψω να τον πιάνουν στο στόμα τους και να διασύρουν τη μνήμη του, για τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εδώ. Θα με κάλυπτε μία δημόσια συγγνώμη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου