ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις φορές ισόβια και 71 χρόνια στον Κώστα Πάσσαρη

τέσσερις-φορές-ισόβια-και-71-χρόνια-στον-519659

Τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη για τις τέσσερις δολοφονίες που διέπραξε και 71 χρόνια (κατά συγχώνευση) επιβλήθηκαν στον Κώστα Πάσσαρη ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας.

Το Δικαστήριο του επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για κάθε μία ανθρωποκτονία, 13 χρόνια για κάθε μία από τις έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας, δέκα χρόνια κάθειρξη για την αρπαγή, δέκα χρόνια για κάθε μία από τις τρεις ληστείες για τις οποίες καταδικάστηκε και πέντε έτη για διακεκριμένη κλοπή.

Το δικαστήριο αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον Κώστα Πάσσαρη για τα αδικήματα που αφορούν την αιματηρή ληστεία σε πρακτορείο της ΔΕΗ στο Περιστέρι, υιοθετώντας την τοποθέτηση του συνηγόρου υπεράσπισης Ανδρέα Ταγαράκη. Συγκεκριμένα, απάλλαξε τον κατηγορούμενο από μία ανθρωποκτονία, μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, μία ληστεία και μία κλοπή. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη ληστεία τη ληστεία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος του πρακτορείου, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ένας φρουρός.

Νωρίτερα η εισαγγελέας ζητώντας την ενοχή του Κώστα Πάσσαρη είπε: «Αποδεικνύεται πως ο κατηγορούμενος λειτούργησε ψυχρά, νηφάλια με ιδιαίτερη σκληρότητα απέναντι στα θύματά του, με εμφανή έλλειψη ηθικών αναστολών και περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται».

«Δεν αρκεί η καλή διαγωγή στη φυλακή. Δεν είναι μεταμέλεια οι εκθέσεις ζωγραφικής. Απαιτείται θετική δράση και ο κατηγορούμενος δεν έχει αποκαλύψει κανένα στοιχείο για την υπόθεση, όπως που βρήκε το πιστόλι με τη βοήθεια του οποίου απέδρασε», πρόσθεσε.

Η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για έναν αδίστακτο εγκληματία, ο οποίος σήμερα προσποιείται για τη μετάνοιά του. Χαρακτήρισε τον Κώστα Πάσσαρη ως ένα «μοναδικό φαινόμενο στην εγκληματική ιστορία του τόπου» προσομοιάζοντας τον με τον «Ορέστη» της Κύπρου. «Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Κύπριος τα έβαζε σε βαλίτσες, ενώ ο Πάσσαρης τα άφηνε στο δρόμο ελεύθερα», επεσήμανε ο κ. Αναγνωστάκης, καταθέτοντας αίτημα στο δικαστήριο να διερευνηθούν οι μέχρι σήμερα άγνωστοι συνεργοί της απόδρασης του Κώστα Πάσσαρη. Από την πλευρά της η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης Ανδρέας Ταγαράκης, τόνισε ότι ο εντολέας του έχει μετανοήσει. «Μετά από 18 χρόνια τι μας εμποδίζει να πιστέψουμε ότι ο Πάσσαρης είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος;» Όπως εξήγησε στο δικαστήριο από τις συνολικά πέντε ανθρωποκτονίες που έχουν αποδοθεί στον Κώστα Πάσσαρη δεν αποδέχεται μόνο εκείνη του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια ληστείας πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατομμύρια δραχμές. «Για τη δολοφονία της ιερόδουλης Βουλγάρας, παρά το ότι δεν υπήρξε καμία μαρτυρία και κανένα στοιχείο κατά τη διαδικασία, ο εντολέας μου μου διεμήνυσε ότι επιθυμεί να την ομολογήσει», πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Κώστας Πάσσαρης

Ο Κώστας Πάσσαρης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 9 Μαρτίου 1975. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του ήταν Ρουμάνα. Από μικρός είχε παραβατική συμπεριφορά. Μπαινόβγαινε στο αναμορφωτήριο. Μετά από περιπετειώδη θητεία στο στρατό η οποία δεν τελείωσε ποτέ άρχισε τις ληστείες. Συλλήψεις και αποδράσεις και πυροβολισμοί και απειλές και όλοι οι φίλοι και συνεργοί του να πέφτουν νεκροί από τις συμπλοκές με την αστυνομία. Εξοργισμένος ο Πάσσαρης ζητούσε εκδίκηση.

Πέρασε από τον Κορυδαλλό απ’ όπου και έγινε σε μια μεταγωγή του μια από τις πιο αιματηρές αποδράσεις στην ιστορία. Άγνωστο πως, ο Πάσσαρης είχε καταφέρει να προμηθευτεί ένα πιστόλι. Με την είσοδό στο νοσοκομείο, και ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς που τον συνόδευαν, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά άλλον έναν, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.

Ο Πάσσαρης έφυγε από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2001 με πλαστό διαβατήριο και κατέφυγε στην Ρουμανία, συνεχίζοντας τις ληστείες. Τα ξημερώματα της 25ης Nοεμβρίου του 2001, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, σκότωσε τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλο και αφαίρεσε 16.000 δολάρια.

Η ρουμανική αστυνομία, σε συνεργασία με την ελληνική, συνέλαβε έναν συνεργό του, εμπλεκόμενο σε κυκλώματα μαστροπείας, ο οποίος τους οδήγησε στον Πάσσαρη, τον οποίο συνέλαβαν με έφοδο. Αφού συνελήφθη και παρέμεινε υπόδικος για αρκετούς μήνες, τελικά οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Bουκουρεστίου και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη ληστεία και τη διπλή ανθρωποκτονία στο ανταλλακτήριο του Βουκουρεστίου. Μέχρι σήμερα κρατείται σε ρουμανικές φυλακές.

Τα θύματα του Κώστα Πάσσαρη

Ο Διονύσης Αλεβιζόπουλος
Ο Αθανάσιος Δρακόπουλος

Η αιματηρή απόδραση του Κώστα Πάσσαρη από το Κρατικό Νίκαιας

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2000, ο Κώστας Πάσσαρης πέφτει στα χέρια της αστυνομίας. Οδηγείται στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού και περιμένει να δικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατ’ εξακολούθηση, ληστείες – κλοπές, απειλή και παράβαση του νόμου περί όπλων. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα οι συνεργοί του και ο ίδιος έχουν καταστρώσει σχέδιο απόδρασης. Στις 7 Φεβρουαρίου 2001, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εγκρίνει τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Προτού αναχωρήσει για τις εξετάσεις, ο Πάσσαρης είχε κάνει ανάληψη 100.000 δραχμές από τον ατομικό του λογαριασμό στο λογιστήριο της φυλακής. Αυτό για έναν περίεργο λόγο δεν παραξένευσε κανέναν. Ο Πάσσαρης με την βοήθεια των συνεργών του αποδρά με κινηματογραφικό και αιματηρό τρόπο από το Γενικό Κρατικό. Δολοφονεί εν ψυχρώ δυο αστυνομικούς, τον Αθανάσιο Δρακόπουλο και τον Διονύσιο Αλεβιζόπουλο και τραυματίζει σοβαρά έναν σωφρονιστικό υπάλληλο.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου