ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα»

συνέντευξη-του-γιώργου-παπανδρέου-στ-439456

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» και με τίτλο «Προσβλητικό να μας ζητάνε νησιά ως εγγύηση. Αλλά η Ελλάδα δεν θα προδώσει ποτέ το ευρώ», ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κάνει μία αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης της χώρας και έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, εξηγεί τις προτεραιότητες και τους άμεσους στόχους της χώρας με την έμφαση που θα δοθεί στις ιδιωτικοποιήσεις και τη πώληση δημόσιας γης αλλά και το απαράδεκτο να ζητούνται ως εγγυήσεις ελληνικά μνημεία και νησιά, τις καταστροφικές επιπτώσεις της σεναριολογίας για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – εκδοχή που απορρίπτει κατηγορηματικά, την ανάγκη κοινής οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση με τη ρύθμιση – μεταξύ άλλων – και των αγορών, καθώς και την ελληνική υποστήριξη της υποψηφιότητας Ντράγκι για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε με σιδερένια βούληση, όχι μόνο για να μειώσουμε το έλλειμμα, που είναι ένα σύμπτωμα, αλλά για να επιβάλουμε την διαφάνεια, να απαλείψουμε την διαφθορά, να μειώσουμε την φοροδιαφυγή, και να γίνει το όλο σύστημα πιο δίκαιο" επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαιώνοντας ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη σωτηρία της οικονομίας θα συνεχιστεί ενώ σχετικά με την δυνατότητα επιστροφής της χώρας στις αγορές, δήλωσε «Πρόκειται για μια γη του άγνωστου: πρέπει σίγουρα να προχωρήσουμε σε άλλες διορθώσεις, τόσο από μέρους μας όσο και από την Ευρώπη και θα το δούμε τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες".

Όσον αφορά στο αν θα μπορέσει να υλοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις 50 δις και γιατί καθυστέρησαν ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης. Τα σχέδιό μας τυγχάνει ευρείας αποδοχής και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη» ενώ αναφορικά με την γενικότερη στάση της χώρας και το άμεσο μέλλον (σενάρια αναδιάρθρωσης ή αποχώρησης από το Ευρώ), ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε: "Τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με αυτό εδώ και ένα χρόνο. Κάθε λεπτομέρεια, προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, κάθε μέρα, κάποιος νέος ειδήμονας προφητεύει την καταστροφή. Την εβδομάδα αυτή, η συζήτηση άγγιξε, σχεδόν, την υστερία. Δεν προήλθε από εμάς, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση: η απόφαση ελήφθη, είναι προς το συμφέρον όλων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμά της. Εμείς θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Αυτές οι δυο επιλογές δεν υπάρχουν, θα δημιουργούσαν υπερβολικά προβλήματα, όχι μόνο σε μας, αλλά στην Ευρώπη".

Σχετικά με την υπό διαπραγμάτευση, όπως ακούγεται, πρόταση οι ιδιωτικοποιήσεις να τεθούν ως εγγύηση νέου δανεισμού 60 δισ., ο πρωθυπουργός απάντησε «Κάποιες χώρες είπαν ότι θα έπρεπε να προσφέρουμε επιπλέον διασφαλίσεις. Είναι μια συμβουλή, αλλά δεν είναι σαφές, στην ουσία, τι σημαίνει. Ή κανείς ιδιωτικοποιεί, ή προχωρεί σε σύμφυτες παρεμβάσεις. Θέλω να προσθέσω κάτι, ένα σημείο πολύ σημαντικό για μας. Το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκή εγγύηση".

Τέλος, σχετικά με την συμβολή του τρόπου λειτουργίας των διεθνών αγορών στο ελληνικό πρόβλημα, διευκρίνισε: "Έπρεπε να δράσουμε. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, σήμερα, οι αγορές, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να γίνουν οι αλλαγές. Είναι στο σημείο αυτό που η πολιτική πρέπει να παρέμβει. Οι αγορές δεν είναι ισχυρές μόνον θεωρητικά: υπάρχουν άτομα, συμφέροντα, χρήματα, λόμπυ που στοιχηματίζουν κατά μιας χώρας. Στην οικονομία της παγκοσμιοποίησης, η αντίφαση είναι ότι οι πολιτικοί εκλέγονται για τα κράτη τους, αλλά οι αποφάσεις και η εξουσία, απομακρύνθηκαν από τα Κράτη και βαίνουν προς μια παγκόσμια διάσταση, που υπερβαίνει και συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα. Να, λοιπόν, πού η Ευρώπη μπορεί να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο, διότι έχει πρόσθετη αξία: εργαζόμαστε ακόμη υπερβολικά εντός των εθνικών διαστάσεων, ενώ η Ευρώπη πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια ώστε να δώσει μια συνολική απάντηση στις αγορές, κάνοντάς τες λιγότερο ασταθείς και θέτοντας σαφείς κανόνες".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου