ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η πρόταση μομφής στον Πολάκη

σήμερα-η-πρόταση-μομφής-στον-πολάκη-524373

Σε λίγες ώρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του Παύλου Πολάκη, για τις απαράδεκτες δηλώσεις του σε βάρος του υποψηφίου ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, επιχειρώντας έτσι να φιμώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που σοκαρισμένοι, για μια ακόμα φορά, με το ύφος Πολάκη, ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να επανορθώσει. Η έστω να ζητήσει συγγνώμη.

Η κίνηση, που αρχικά φάνηκε ικανή να «μαζέψει» τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κινδυνεύει όμως να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα.

Καθώς εκτός του προφανούς κόστους του εναγκαλισμού του πρωθυπουργού με ένα καθ’ έξιν υβριστή υπουργό, η παρουσία του οποίου συνέχεια δίπλα στον πρωθυπουργό ακόμα και στις πασχαλινές του διακοπές, έχει προκαλέσει και εσωκομματικές αντιδράσεις από συνυποψηφίους του, η συγκυρία επιφύλασσε εκπλήξεις.

Η «επιστροφή» της τραγωδίας στο Μάτι

Απο την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην επικαιρότητα επέστρεψε «με φόρα», η υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι.

Το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ επανέφερε στην συλλογική μνήμη την τραγωδία, ανατρέποντας άρδην το πολιτικό κλίμα, και διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο για την συζήτηση που θα γίνει στην Βουλή.

Οι αποκαλύψεις για την ενημέρωση που είχαν όλοι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός, στην διάρκεια της περίφημης σύσκεψης στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής για την ύπαρξη δεκάδων απανθρακωμένων νεκρών, γεγονός που απέκρυψαν επιμελώς, αλλά και η παντελής αδυναμία του κράτους και των μηχανισμών του, να ανταποκριθούν σε μια στοιχειώδη λειτουργία και συντονισμό, θα αποτελέσει αναμφίβολα κομβικό στοιχείο της συζήτησης στην Βουλή και θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Που θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.

Πόσο μάλλον που ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην επικοινωνιακή σύσκεψη, όπως η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, διεκδικούν την ψήφο των εκλογέων στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ στους συμμμετέχοντες ήταν και ο Παύλος Πολάκης, που σε ανύποπτο χρόνο έχει παραδεχθεί ότι γνώριζε για νεκρούς αλλά η ενημέρωση ήταν- υποτίθεται- ανεπίσημη…

Το αίτημα Τσακαλώτου προς Μητσοτάκη

Η συζήτηση αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και να ακυρώσει και το επιχείρημα, ότι εν όψει των ευρωεκλογών δεν γίνεται debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, και δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Ευκλείδης Τσακαλωτος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καθυστερήσει την υποβολή της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, με το επιχείρημα ότι πρέπει να προηγηθεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η συζήτηση όμως έρχεται και ύστερα από μια νέα φουρνιά δημοσκοπήσεων που δείχνουν τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις δημοτικές εκλογές, είτε στις περιφερειακές, να δυσκολεύονται να περάσουν στον δεύτερο γύρο, καθώς και την διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στις ευρωεκλογές, να διαμορφώνεται κοντά στις 10 μονάδες, γεγονός που έχει δημιουργήσει δυσφορία μεταξύ των παραδοσιακών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Και σίγουρα η προώθηση σε θέσεις ευθύνης «μετακλητών υπουργών» όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της πρώην ΔΗΜΑΡ, δεν εκτονώνει τις αντιδράσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου