ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλεσε την τρόικα «κερδοσκόπους»

αποκάλεσε-την-τρόικα-κερδοσκόπους-439631

Σε άλλα γραφεία έτυχαν υποδοχής καλής φιλοξενίας και αλλού κριτικής για τη στάση τους και κυρίως τις απαιτήσεις για ολοένα μεγαλύτερες θυσίες και περικοπές, οι εκπρόσωποι της τρόικας που χθες πήγαν στη Βολή, για την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και σε αρκετά υπουργεία.
Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε η Βάσω Παπανδρέου προς τα μέλη της τρόικας στην προγραμματισμένη συνάντηση τους στην Βουλή επισημαίνοντας τους ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει ενώ άφησε αιχμές ακόμα και για κερδοσκοπία των δανειστών.

Αναλυτικά, η κυρία Παπανδρέου είπε προς τον κ. Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της τρόικας πως «Το πρόγραμμα είναι προς λάθος κατεύθυνση και δεν βγαίνει. Τα 110 δισ. είναι με πολύ υψηλό επιτόκιο σχεδόν κερδοσκοπικό». Επιπροσθέτως η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής σημείωσε ότι «το πρόγραμμά σας προβλέπει περικοπή μισθών, συντάξεων, μειώσεις εισοδημάτων και σε συνδυασμό με την συμπεριφορά των τραπεζών που δεν ρίχνουν ρευστό στην αγορά έχουν έρθει σε απόγνωση τα μικρομεσαία στρώματα ενώ η χώρα παρουσιάζει ύφεση 4,5%» για να ρωτήσει τους συνομιλητές της «Αυτό είναι το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση;».

Υποστήριξε ότι η σταδιακή μετατόπιση του χρέους από τους κρατικούς δανειστές στους ιδιωτικούς δανειστές γίνεται προκειμένου να «στηριχθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες».

Η κριτική από την κυρία Παπανδρέου συνεχίστηκε με την βουλευτή να τους λέει «αυτή την στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις για το 2012-2013. Θα είναι στην ίδια λογική τα μέτρα που θα προτείνετε; Αν ναι τότε θα έχουμε επιδείνωση της κατάστασης. Και μην ξεχνάτε ότι ήδη είμαστε στα όρια της κοινωνικής εξέγερσης η οποία παρ’ ολίγον να γίνει χθες. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και εκτός από αριθμούς έχει και ανθρώπους».

Η κυρία Παπανδρέου μίλησε ακόμα και για κενό ηγεσίας συνολικά στην Ε.Ε. λέγοντας « σήμερα δεν υπάρχει ούτε όραμα ούτε ηγεσία. Τα μέτρα που επιβάλλονται σήμερα είναι σαν κάποιοι να επιθυμούν την τιμωρία της Ελλάδας ενώ θα έπρεπε να έχουν προοπτική».

 
«Κερδοσκόποι»

Τα όσα είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ενόχλησαν περισσότερο τον Γερμανό εκπρόσωπο της ΕΚΤ ο οποίος είπε «ξαφνιάζομαι γιατί θα περίμενα διάθεση για λύση στο πρόβλημα αλλά διαπιστώνω ότι υπάρχει μόνο γκρίνια και αδιαφορία» με αποτέλεσμα να του απαντήσει η κυρία Παπανδρέου «Δεν μας τα χαρίσατε τα χρήματα. Τα δανειστήκαμε και μάλιστα με πολύ υψηλά επιτόκια, σχεδόν κερδοσκοπικά».

Από την άλλη ο κ. Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε «Από το 2000 έως σήμερα η ελληνική οικονομία παρουσιάζει απώλεια ανταγωνιστικότητας ύψους 20-30%. Ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 5-6% είναι μη βιώσιμο μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε τι ισχύει για την Ελλάδα της οποίας το έλλειμμα είναι 10%. Πρέπει να γίνετε λοιπόν πιο παραγωγικοί και να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις. Εμείς από την μεριά μας δώσαμε τον μεγαλύτερο δανεισμό πρέπει να υπάρξει ένταση της προσαρμογής και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τόμσεν απάντησε και στην πρόταση των δύο βουλευτών της ΝΔ των κ.κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη και Γιάννη Βρούτση, για προσαρμογή του προγράμματος της τρόικας στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο, λέγοντας «με αυτό που μου λέτε είναι να προτείνεται να μπει το κάρο μπροστά από το άλογο!».

Τέλος ο κ. Ματίας Μορς, αντιπρόσωπος της ΕΕ υποστήριξε ότι «η οικονομική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και θα επιφέρει την εξυγίανση». Στην παρατήρηση της κυρίας Παπανδρέου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα ο κ. Μορς απάντησε «έγινε στο Βέλγιο όπου μειώθηκε το χρέος αρκετά εκατομμύρια ευρώ».

 

Εφικτή η μείωση δαπανών στην υγεία

Επιπλέον μείωση των δαπανών για την υγεία θα επιδιώξει το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, για το έτος 2011.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα, επεξεργάζεται τρία σενάρια που θα παρουσιάσει στο υπουργείο Οικονομικών και θα αφορούν την επιπλέον μείωση των δαπανών, την οποία ο κ. Λοβέρδος θεωρεί εφικτή.

Η συνολική δαπάνη για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 2.350.000 ευρώ, από τα οποία το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τουλάχιστον 100 εκατ. μπορούν να εξοικονομηθούν. Το συνολικό ποσό των περικοπών ή το συνολικό ποσό της εκτίμησης για την περιστολή της δαπάνης, αναμένεται την Παρασκευή.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «έπαψαν να μας θεωρούν το μαύρο πρόβατο» στα δημοσιονομικά της χώρας, και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας είναι σε πολύ καλό δρόμο ο οποίος είναι αποδεκτός από την τρόικα.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι εξοικονομήθηκαν 168 εκατ. ευρώ από δαπάνες για φάρμακα, υλικό και εξετάσεις στα νοσοκομεία το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό του 2010.
 
Αναδιάρθρωση νοσοκομείων
Αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά επτά συγκεκριμένους άξονες, το οποίο και έγινε δεκτό από την τρόικα, ενώ όπως παραδέχθηκε, έγινε συζήτηση για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, για την οποία οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου.
Ωστόσο, είπε χαρακτηριστικά ότι αν το πρόγραμμα δεν προχωρήσει όπως έχει δρομολογηθεί «και η εγχείρηση με το νυστέρι δεν πετύχει, θα πιάσουμε τον κασμά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν αποκλείεται να μειωθούν κατά 10.000 οι κλίνες στα νοσοκομεία.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στο εξής θα υπογράφουν όλοι οι υπουργοί την επικαιροποίηση του μνημονίου.
 
«Τσάι και συμπάθεια» Χρυσοχοΐδη – Τρόικας

Με φιλελεύθερη ατζέντα, αλλά και διάθεση, υποδέχθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα στελέχη της Τρόικας, μιλώντας για άμεση διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και για σχετικές ρυθμίσεις που θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Όπως αναφέρθηκε, το συντονιστικό ρόλο αυτής της οριζόντιας συγκυβερνητικής δράσης για γρήγορη προώθηση των αναγκαίων θεσμικών πρωτοβουλιών για την πλήρη άρση όλων των εμποδίων, αναλαμβάνει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Την ίδια στιγμή, την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας για τις δράσεις που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας το υπουργείο. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν ο επενδυτικός νόμος, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, η Υπηρεσία Μίας Στάσης για την ίδρυση εταιρειών, η ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ κ.λ.π.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι θετικές εκτιμήσεις της Τρόικας είχαν ξεκινήσει ήδη εδώ κι ένα μήνα μετά την επιτυχία του «one stop shop». 

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου